OFFLINE

Győzze le gátlásait, süssön elronthatatlan kenyeret!

2007. október 11., csütörtök 09:07


A legjobb stresszlevezető tevékenység a taposógép után a kenyérsütés. Itt most nem a kenyérsütőgép által dagasztott, majd sütött veknire, hanem az igazi kenyérre gondolok. Kezdő konyhatündérek általában félnek a feladattól, pedig rossz, éppen a sütőből kikerült kenyér nincs. Ha gyanús lenne a végeredmény, mert jobban hasonlatos egy lepényhez, mint egy cipóhoz, akkor gyorsan meg kell enni, amíg ropogós a héja, és fantasztikus az illata.

Létezik két olyan recept, ami elronthatatlan. Az egyik a dagasztás nélküli kenyér, ami szerintem a 2007-es év abszolút favoritja, ugyanis csak laza mozdulatokkal kell összekeverni egy híg tésztát, majd 10-12 órát keleszteni, és megsütni. Hibája, hogy hirtelen felindulásból nem lehet kenyeret varázsolni az asztalra, ki kell várni a hosszú kelesztési időt. A másik pedig a vajas szendvicskenyér, ami 10 perc munka, 60 perc kelesztés után 30 perc alatt megsül, és mindig tökéletes.

Hozzávalók:

20 dkg simaliszt
6 g tejpor, vagy tejsavópor
1 kk sikér (más néven szentján, bioboltban kapható, liszt minőségét javító, a búzamag belső részéből előállított búzafehérje)
½ ek só
1 ek cukor
1 kicsi tojás
1,2 dl meleg víz
1+2 dkg vaj
1/3 kocka friss élesztő

Az élesztőt megfuttatom a cukorral a melegvízben, majd a többi hozzávalóval, és az 1 dkg vajjal alaposan összekeverem. Egy elasztikus, nyúlós, híg tésztát kapok, amit letakarva 45 percig langyos helyen kelesztek. 5 egyenlő részre osztom, gombócokat formázok belőle, és egy hosszú sütőformába teszem. Ollóval bevágom a közepét, majd a vágásba teszem a maradék vajat. Még 15 percig pihentetem, amíg felmelegedik a sütő. 180C-on pirosra sütöm.

További kenyérreceptek a Fűszer és Lélek blogon.


Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.10.11 11:03:57édeskörte

    Még soha nem mertem kenyeret sütni. De az, hogy híg a tésztája, az nagyon jól hangzik, mert a kemény tésztákat még a robotgép is nehezen viszi. HA nincs sikérem, azért jó lesz?

  • 2007.10.11 11:10:08Fűszer és Lélek

    A sikér a liszt minőségének javítására szolgál. Ha nincs, akkor próbálj meg sütemény lisztet használni (így árulják), mert ehhez a kenyérhaz az jobb, mint a kenyérliszt. De sikér nélkül is jó lesz, az ne tántorítson el!

    Sok sikert!

  • 2007.10.11 12:08:26suo tempore

    mi ez, átmentünk nőklapjába?

  • 2007.10.11 13:04:15celluxmag

    Amire mindenki gondol, de nem meri kimondani:



    ...ha nincs sikéred, nem lesz sikered...



    vagy homárosan:



    akinek nincs sikére, sikeres ember nem lehet

  • 2007.10.11 13:37:47Verbalis Inkontinencia

    Én ezt is el tudnám rontani.

    Én a vajaskenyeret is el tudom rontani.

  • 2007.10.11 23:27:19ddevil

    Annyira jól néz ki ez a szendvics :)

  • 2007.10.12 07:54:45fashion victim

    ...szerintem meg annyira gusztustalan. :)

  • 2007.10.12 08:10:40Macaroon

    Sue:

    A Veltet-, étel, divat, és egyéb kényeztetésügyi blogja. Kezdelek sajnálni. Nagyon frusztrált vagy?



    Többiek: a hígtésztás recept a ciabatta és tényleg pofon egyszerű, mint a kenyérsütés is. Nekem van egy egy fokkal jobb robotgépem ami viszi a keményebb tésztákat is, abban összeöntöm a kenyérhozzávalókat (amihez sosem szabad szigorúan ragaszkodni, mert lisztenként változó víz/tej/olaj kell hozzá) megküldöm a géppel, kel egy órát kb., átformázom a sütőlapra, (töltöm, vagy bármit keverek bele amit akarok - a hagyományos kenyér tésztája egyáltalán nem híg, sőt) kicsit kel még és 200 fokon kb. 1 órát forogva (nem muszáj) légkeverésen sütöm. A kenyérsütés is elsüllyedt, pedig nagyanyáink félkézzel csapták össze és nem azért mert olyan nagy varázslók lettek volna, hanem mert valóban nagyon egyszerű. Nagyon nagyon.

    Pl.: mindmegette.hu/index.php?apps=recept&recept=3503

  • 2007.10.12 08:11:33Macaroon

    fashion victim: mi a gusztustalan ebben a szendvicsben?

  • 2007.10.12 08:17:58édeskörte

    Jelentem, megsütöttem, és fantasztikus lett! Sikér kimaradt, de tejpot vettem, az jó lesz másra is.

    Nyami, nyami!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta