OFFLINE

Hogyan tanuljunk meg sütni?

2007. július 8., vasárnap 15:52


Miután már viszonylag magabiztosan mozgok a főzés terén, és természetesen miután beszereztem egy csinos, új sütőt, és miután nemsokára megszületik első gyermekem – és a gyerekek köztudottan imádják az édességet -, gondoltam az élet más területén is kihívásokat keresek magamnak, és megtanulok sütni. Mert jó dolog, ha az ember főztéjét dícsérik, de a fejemben a sütés mindig valami sokkal bonyolultabb, misztikus dologként élt, valami olyan összetett, ámde mégis könnyed cselekedetként, amit csak a beavatottak ismernek, és nagyon rég óta érzem, hogy szeretnék én is beavatódni. Mert könnyű úgy jót csinálni, ha az ember folyamatosan kóstolgathat, és pótolhatja a hiányzó hozzávalókat, de a sütésnél, ha egyszer már betoltuk a tepsit, nincsen visszaút.

Túl az első próbálkozásokon, azt kell modjam, nem vagyok túl sikeres ezen a téren. Hiába csinálok mindent úgy, mint a receptekben, a süteményeimnek nem rossz az íze, de nem túl szépek, az állaguk ragacsos, és mindig hatalmas a disznóól a konyhában, a padló lisztes, a csempéről úgy kell levakarni a tojásfehérjét, és az egész konyhában szerte szét hevernek a hozzávalók, egyszóval a főzés során szerzett magabiztosságom azonnal elillan. Ez azonban még hagyján, a legjobban azok a kérdések idegesítenek, amiket semmilyen szinten nem tudok magamnak megválaszolni, hogy például mi a különbség a gázos és az elektromos sütő között, hogy mi történik, ha túl sok a sütőpor, hogy tejbe, vagy vízbe kell-e áztatni az élesztőt, és különben is meddig, hogy mért ég meg a süti kívül, ha belül még nyers, és mért tapad le, és mért nem jön fel szép magasra, és mért pirultabb az egyik oldala, mint a másik, és mért nem szabad sütés közben kinyitni a sütőt,  és mért ír ugyanahhoz a sütihez az egyik recept négy tojást, a másik meg kettőt? Nem tudja valaki, hogy kell ezt az egész süteményesdit elkezdeni, és meg lehet egyáltalán tanulni a nagymama kor előtt?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.07.09 09:19:28helviti

    Meg lehet tanulni, de kitartás kell hozzá, mint minden máshoz :)

    Anyukám pl. soha nem tudott megtanulni sütni, az egyetlen ami ehető lett az a "bögrés" süti volt. Apukám viszont majdnem minden alapsütit el tud készíteni (piskóta, linzer stb.). Nekem ő segített, szóval a legjobb az ha van vki tapasztalt ember a közelben aki el tud látni gyakorlati tanácsokkal. Vagy olyan receptkönyvet kell keresni, amiben részletes infók vannak a sütikészítés lépéseiről, ennek alapján le lehet ellenőrizni h jó felé halad-e az ember. Nekem ha jól emlékszem Horváth Ilona-féle könyvem volt, vmi ősrégi kiadás, de gondolom Stahl Judit se lehet rossz.



    Ezen kívül van olyan receptes weboldal, amin hozzá is lehet szólni a dolgokzhoz, ott vszleg megválaszolják a kínzó kérdéseket.



    Annyit én is meg tudok mondani, hogy ha a süti már kezd megbarnulni, de belül még nyers, akkor alacsonyabbra (kb. közepesre) kell venni a hőfokot és letakarni a süti tetejét sütőpapírral vagy alufóliával, így belül is meg tud sülni és a teteje nem ég meg. Nekem be szokott válni.



    Ha pedig az egyik oldala jobban meg szokott sülni, akkor egyszerűen meg kell fordítani a tepsit félidő környékén (apám szerint erre való a lgékeveréses sütő, m abban jobban eloszlik a hő, de ilyenünk nincs).



    Én úgy tudom, hogy csak a legelején nem szabad kinyitni a sütőajtót, mert akkor összeesik a süti, főleg a piskóta. Mondjuk a piskóta nekem így is össze szokott esni egy kicsit (olyan 2-3 cm-t), hiába próbáltam bármit, szóval én ezt az ajtónyitogatást nem szoktam annyira komolyan venni. Kevert sütiknél semmiképpen, azok nem olyan kényesek, meg a linzerek sem.



    Élesztőnél az van, h langyos (nem forró), enyhén cukros tejbe bele kell morzsolni a kívánt mennyiséget, és várni. Ha elkezd "habzani", akkor nyert ügyünk van. Legjobb egyébként egy üvegpoharat használni erre a műveletre, hogy látni lehessen, mennyire jött föl a keverék. Ha jónéhány centit emelkedett már, akkor bele lehet keverni a tésztába.

    Ez mondjuk nem a legegyszerűbb része a sütésnek. A friss "kockaélesztőnél" sokmindentől függ h fel lehet-e futtatni. Ha pl. mégsem olyan friss az élesztő, akkor több időbe telik mire felfut, ha nagyon friss akkor pár mp alatt lezajlik a folyamat. Ha túl forró a tej akkor szintén nem fog felfutni. A porélesztővel más a helyzet, azt állítólag nem kell előzetesen felfuttatni, hanem bele lehet keverni a tésztába és akkor is meg fog kelni. De ezt még nem próbáltam.

  • 2007.07.09 10:08:37celluxmag

    Húúú ez tök jó! Ilyet méééég!



    És pl. mit jelent az, hogy "úgy keverjük a masszába a tojásfehérje habját, hogy NE TÖRJÖN ÖSSZE" na ezt hogy kell csinálni, így is úgy is "összetörik" nem, hiszen bele lesz keverve? Ez mi már?



    A klasszikus sütiket nem lehet Stáhl módon "összedobálni" szvsz., ahhoz idő kell. Pl. borsodó...olyat csak a nagyik tudnak! :)

  • 2007.07.09 10:18:04sihaya

    a titok: nem feketeerdő tortával kell kezdeni, hanem valami egyszerűbbel. ugyan ez nem a reklám helye, de ajánlom a legismertebb margarinmárka saját receptkönyveit, amiben részletesen leírt receptek vannak képpel, pontos hozzávalókkal. azt pedig sose várd, hogy úgy fog kinézni a sütemény elsőre (!) mint a képen, egyrészt nem vagy cukrász, másrészt a cukrászsütemények nem is ilyen hozzávalókkal készülnek.

    én is most tanulok sütni, saját káromon, eddig (lekopogom) túlélték a kísérleti nyulak. csak híznak és híznak :)

  • 2007.07.09 10:21:38magyaranya

    Alapszabály, hogy semmilyen tojáshabbal készült süteményre nem szabad kinyitni a sütőajtót, csak ha már majdnem kész. Piskótát kb. 170-180 fokon jó sütni és kb. 40 perc, ha 6 tojásból készül. Az omlós tésztát (ez az általában fele annyi vaj, mint liszt) nagyon gyorsan kell összedolgozni, mert a kéz melege nem tesz jót a zsiradéknak. Utána lehet hütőben állni hagyni, de ez ált. benne van a receptben.

  • 2007.07.09 10:49:00borsika

    Szerintem elég ah megtanulja az ember az az 5 féle alaptésztát - a többi úgy is ennek a variációja. Pl.:Ha tisztába vagy a kelt tészták biológiai folyamatával könnyű elkészíteni az összes ehhez hasonlót. Mondjuk hogy a kelteknél a szita nem nélkülözhető, hisza lényeg minnél több levegőt juttatni a lisz szemcsék közé. Ezt a célt szolgálja az élesztő, egy c1. rummal is meg lehet küldeni, segíti a kelési folyamatot.

    Egy jó vajas tésztást csak egyszer kell rendesen megcsinálni, a linzerekkel egyetemben fagyasztóban sokáig el áll, és sütékor csak tölteni kell.

    A kevert tésztálnál a lényeg, hogy a liszttel már nem keverjük tovább a masszát, csak gyengéden beleforgatjuk, Forró sütőbe tolni -közepes hőfokon sütni - nem kivenni a végen.

    Sokan a liszttel górják el, csak jó lisztet használjuk.

    végül pedig: a cukrász sütemények az adalék anyagoktól (habkixek, meg állomány javítók)szépek, egy süti elég ha finom. A formákhoz kell némi ügyesség, a karáycsonyi sütik mindig a festő barátnőmnek a legszebbek, de az enyém az ehető

  • 2007.07.09 11:34:12helviti

    A tojáshabos dolog nem olyan bonyolult, de szerintem is hülyeség h "ne törjön össze". Egyszer vmi főzős műsorban volt egy tipp, h először a tojáshab egy részét elkeverjük "rendesen" (=nem finomkodva) a tésztában, így kicsit átveszi a hab állagát és a többit könnyebben bele lehet forgatni. Nekem bevált.



    A kevert tésztával sem szoktam annyit foglalkozni. Egyszer kipróbálom h csak beleforgatom a lisztet, kíváncsi vagyok mennyivel változik a minősége. Eddig barbár módon kézi mixerrel kevertem össze mindent (tojást a cukorral és a margarinnal stb., legvégén a liszttel), és a sütőből is mindig kivettem a végén, de eddig még nem volt rá panasz.

    Azért változtatni sosem késő :)



    Piskótánál még azt hallottam, hogy tíz percig magas lángon kell hagyni a sütőt, utána alacsonyabbra venni és tovább sütni. Ezen kívül állítólag a sütőben kell hagyni kihűlni a kész piskótát, mert ez szintén azt szolgálná h ne essen össze, de nekem akkor is besüppedt. És olyan is előfordult, hogy nem egyenletesen jött föl a tészta. Néha az egyik széle buggyan ki majdnem, néha a közepe tör föl iszonyatos magasságokba, míg a széle furcsán aszott marad. De ez csak a klasszikus 6tojásos piskótánál szokott így lenni. A vizes és gesztenyés piskótáknál ált. egyenletesebb a végeredmény. Mindenesetre sima gázsütőben nem hiszem h lehet olyan szép piskótát sütni, mint amit a boltban árulnak. Persze annak meg az íze nem oylan jó.

  • 2007.07.09 12:22:29borsika

    Élesztőt rendes hagyományos élesztőt szabad használni, a por csak a kenyérsütőgépbe való Langyos tej kell ami nem meleg , nem hideg, a tartós tej erre nem alkalmas, hiányoznak belőle azon a baktériumok amik az élesztő gombát munkára ösztöklélik, a piaci házitej a legalkalmasabb a sütéshez. Mielőtt sütni kezdünk az összes hozzávalót legalább szobahőmérséklethez szoktassuk, ez a lisztre is vonatkozik. A kelteket egyébként is babusgatni kell, a fánk még a

    huzatot sem bírja.

    Tipp: élesztő sokáig eltartható a kövekező módon: belnyomkodjuk egy pohár aljába, a poharat megfordítjuk, és egy kistányérra helyezzük, így tartható a hűtőben is és mindig friss.



  • 2007.07.09 12:50:14celluxmag

    borsika: Te aztán tudományosan nyomod...egy csomó dologra kaptam magyarázatot (liszt szitálása, hihetetlen "aha! élmény", de tényleg!). Köszi!

    Végre van OKA a dolgoknak, nem csak ez a "szitáljuk át"...szitálja a ló, kinek van erre ideje, beleborít...DE MÁTÓL persze már nem! :)



    MÉG ILYENEKET MÉÉÉG!!!

  • 2007.07.09 12:52:16celluxmag

    Tényleg, igaz az, hogy nem mindegy milyen irányba kavargatunk, és nem lesz jó a cuccos, ha időközben irányt változtatunk, vagy ez csak a nagypapám szivatása volt? :) Ezt soha nem tudtam eldönteni, mert a nagymama e közben helyeselt...most közösen szivattak?

  • 2007.07.09 14:02:15helviti

    Ezt a kavargatósat nekem is mondták már (nagynénim). Szerintem nem igaz, de ki tudja.



    Viszont kb. csak tartóstejjel sütök, mert az van itthon, és az élesztőnél sem volt ebből sosem gond.



  • 2007.07.09 14:13:45Verbalis Inkontinencia

    Én is szívtam párszor...elég kezdő vagyok, így ált. követem a receptet. De annyira kell vigyázni a mennyiségekkel! Nagyon gyakran futok bele ilyen receptekbe, többek közt a Stahl Juditnál is: ugyanannyi a cukor mennyisége, mint a liszté, ami abszurd, max. egyharmadnyi cukor elég lenne.

    De a csúcs: a tévé Paprika újságjában volt, ki is akadtam az eredménytől: egyszerűnek tűnő répatorta, jajdejó, imádom, rajta. Csakhogy az olaj és a cukor mennyisége kb háromszoros volt, gyanakodtam picit, de hát ez a recept, biztos jó. Hát nem. A tetejére meg vajjal kikevert mascarpone kellett (soha-soha többé)ami nem maradt meg a sütin az olajtól. Vajon direkt csinálják? Miért? Undorító lett, néhány falat után állt egy hétig a hűtőben, aztán kuka. De egy csomó ilyen recept van, és mielőtt sütnék, előtte telefonon lediktálom anyukámnak, szerinte is kóser-e... :-)

  • 2007.07.09 15:13:48lucrezia b

    Én jobban szeretek sütni, mint főzni. A sütésben az a jó, hogy alkotás; látványos, ahogy az összetevőkből mű lesz, és ha jól sikerül, lehet benne gyönyörködni. Szerintem érdemes muffinokkal kezdeni, azt tényleg nem lehet/nagyon nehéz elrontani, én imádom nézni, ahogy a masszából duzzadó kis sütik lesznek. Stahl Jucinál a cukormennyiséget tényleg felezni/harmadolni kell. A kelesztésre meg állítólag születni kell.

  • 2007.07.09 15:20:55borsika

    Ezekből főzős-sütős műsorokból csak az tud főzni aki igazán profi, legtöbb műsorban nem igazán tudnak főzni, a baj az, hogy úgy csinálnak, mintha minden tök egyszerű lenne, de annak aki az alapokkal nincs tiszába annak nagyon nehéz. sokszor ki maradnak lényeges elemek.Mindenki ízt hiszi, hogy tud gyereket nevelni és főzni pedig ez olyan mint a foci, mindenki nagyon okos csak éppen a pályán boldogulnak nehezen a fiúk.

  • 2007.07.09 17:14:11magyaranya

    Most nagyon szemét leszek, de szerintam a főzés is gyereknevelés. Leginkább úgy lehet megtanulni, hogy a gyerek ott sertepertél a konyhában. (Nem a forró sütő mellett, hanem gondosan elkülönítve!) Nálunk így tanult meg főzni mindegyik gyerek, még én is annakidején. Persze ez nem vígasztalja azt, aki most próbál! A tvszakács meg szerintm alapból nem tud főzni, mert csak nagy léptékben gondolkodik, a hozzávalók felét otthagyja, és hozzá van szokva, hogy tucatnyian dolgoznak a keze alá.

  • 2007.07.09 22:44:50Swmacaroon

    A feketeerdő egyik titka, hogy a piskótát egy napig (meg amúgy minden torta alapot) állni kell hagyni, utána felvágni. Nem morzsolódik, egyenletesen vágható. Vágás: damillal vagy erős cérnával csodákra leszel képes!

    Répatorta: akinek van gyümölcscentrifugája a visszamaradt rostokból (répa alma naracs vegyesen) olyan kevert bögrés sütit lehet rittyenteni, hogy ihajj, állagot figyelni, kis sütőpor némi teljes kiőrlésű liszt is mehet bele, kb. fele, egy kis keményítő is, az lazítja...isteni, gyömbéresen, fahéjjal...

  • 2007.07.09 22:46:46Swmacaroon

    Ja és amit használok a nagyimtól örököltem, és újra kiadták, szerintem kötelező darab: Az Ínyesmester szakácskönyve, marha jó írások és receptek vannak benne.

    Aki mer elrugaszkodni annak kötelező a Váncsa könyv...én kedvelem a mukit, ált amúgy is csak ötleteket veszek mindenhonnan, aztán lesz ami lesz nekiugrok:-)

  • 2007.07.10 11:19:23mrssolis

    Swmacaroon, ennek a répatortának le tudnád írni a pontos receptjét? Már sokszor hallottam róla, de nincs receptem, és mindig vérzik a szívem a sok finom rostért, amit kidobok a gyümölcscentrifugából. Legalább az arányokat! Köszi!

  • 2007.07.10 12:47:21borsika

    Egy tanárom mondta a főiskolán az egyik híres TV szakácstól, hogy "csak hadonászik a 15 ezer forintos késével" és beszél hülyeséget, sajnos ez nem csak erre a szakácsra érvényes.

    Persze úgy is meg lehet tanulni főzni, hogy a gyerek a konyhában sertepertél, de ha azt kérdezi, hogy miért így nem lehet mindig az a válszt, hogy csak, már az anyám is így szokta.

  • 2007.07.11 10:30:04Mrs. Hangszóró/Lárma és Zeneügyi Főmekhízott és KL

    Szerintem a legjobb, ha olyan sütivel kezdünk, ami roppant könnyű, ám a végeredmény azért bonyolultabban fest, mint mondjuk a kókuszgolyó. És ilyen pl a meggyes pite, ami kevert tésztájú, és csak rá kell szórni a tetejére a meggyet, ami belesül. Aki nem ismeri, annak mondom, hogy a kevert tészta annyit tesz, hogy a hozzávalókat egy fakanállal összekeverni, és a végén a felvert tojásfejérjehab belekeverésével kell fellazítani, amitől önthető lesz, és a kivajazott-lisztezett tepsibe egyszerűen bele kell önteni. A meggyes esetében ugye megszórjuk a magozott meggyel, de pl a mákos esetében a tésztába keverjük a mákot, ami még egyszerűbb. Tehát: nem kell dagasztani, gyúrni, nyújtani, semmi olyat, amit tapasztalat híján el is lehet rontani. Miután a tepsiben van a tészta, a megfelelő hőfokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütni, és kész. Gyakorlatilag el sem lehet rontani. Tehát legyen sikerélmény, és utána bártabban vágunk bele a komolyabb sütik megsütésébe is, illetve, ha menetközben egyik másik nem sikerül valami fényesen, akkor is ott van doppingnak az első sütés, ami stabilan adja az önbizalmat az újabb próbálkozásokhoz :-)

  • 2007.07.11 10:33:37Mrs. Hangszóró/Lárma és Zeneügyi Főmekhízott és KL

    mrssolis



    Kell-e még a répatorta recept? Valami hasonlóm lehet nekem is mint Swmacaroonnak, ha ma hazamegyek, be tudom ide írni. Azt már megsütöttem jópárszor, mindenhol siker volt, és valóban Isteni!!!

    Egyébként az is lehet kezdő süti recept, nagyon könnyű megsütni...

  • 2007.07.11 10:36:54moda liza

    én minden könnyen elkészíthető receptnek örülnék, répásnak és meggyesnek is!!!

  • 2007.07.11 10:47:17Mrs. Hangszóró/Lárma és Zeneügyi Főmekhízott és KL

    moda liza



    Akkor holnapra igyekszem valamit iderittyenteni. Jó lesz úgy?

  • 2007.07.11 10:47:56moda liza

    persze! köszönöm!

  • 2007.07.11 11:13:05mrssolis

    Igen, igen, nekem is kell még! Kíváncsi vagyok, mert imádom is a répás-almás tortát, meg leveket is gyakran csinálok. Egyébként a legpraktikusabb dolog: a férjem (Mr. Solis), pár éve egy olyan gyümölcscentrifugával lepett meg Karácsonyra, amibe egészben belefér akár az alma is, paradicsom, minden, nem kell kockázgatni, meg vágogatni. Viszont ha fel akarom használni a maradék rostot, akkor gondolom nem árt majd meghámozni.

  • 2007.07.11 11:41:38gumigida

    Nekem egy csodálatos könyvem a Nagy csokoládé könyv, na abban vannak cukrász szintü receptek, végig a keverési, elkészitési állapotok fotóival. Azt gondoltam baromi nehéz lehet ilyen komoly dolgokat sütni, és ehelyett pikkpakk megsütöttem belőle elsőre a csúcsszuper Zacher tortát, Feketeerdő tortát...mmmmhh de finik lettek és szépek is. Bonbonoknak még nem álltam neki, de azokat is meg lehetne belőle csinálni, sőt még díszitéshez is extra dolgokat, és látszólag pofonegyszerüen. A lényeg tényleg a minőségi alapanyag....

  • 2007.07.11 14:03:00Kismókus

    nekem van egy 66 torta c konyvem. szeretem nezegetni, mert szepek a kepek benne, egyszer karacsonyra kaptam.

    Aztan egyszer megsutottem a repatorta receptet husvetra, ajandekba. Tettem ra cukormazat, meg narancs es zold marcipanbol kis bebirepakat. ISTENI LETT!

    Aztan nemreg egy szulinapra megsutottem egy gyonyoruen kinezo tortat. Es a vegen finom lett :) Sima piskota, tejszin, meggy.

    Talan nemsokara sutok megint ;)



    Ja es az elejen minden tesztafele receptje es a trukkok is le vannak irva...

  • 2007.07.11 14:07:30Kismókus

    Es en hogy tanultam meg sutni? A sutes szeretete gyerekkorom ota megvolt, csak akkor meg nem tudtam. A turelem, ami alapveto minden finom kajahoz, innen ered :)

    Aztan recept alapjan sutottem/foztem valamit, szigoruan betartva, es az eredmenyt megvizsgalva ovatosan modositottam mindig :)

    Tobb receptet osszevetve, kiprobalva mar vannak sajat kis trukkjeim. De hasznos egy olyan szakacskonyv, amiben KEPEKKEL, reszletesen le van irva minden, mint a hulyeknek. Szerintem konyvesboltban erdemes jo alaposan vegignezni a konyveket es hasonlot venni

  • 2007.07.11 14:10:39Kismókus

    Es a jo otletek is hasznosak :)

    Mi mar baratnommel sutottunk brownie-t, amit allitolag lehetetlen elrontani. Na a sutoje (es a tul sok belerakott csoki)miatt sikerult, konkretan kaki allaga lett. Fogtuk, osszegyurtuk kis golyokka, felet porcukorba, felet kakaoba forgatva nagyon puccos kis golyok lettek ;)

  • 2007.07.11 23:20:12celluxmag

    Kismókus: Akkor ez a szorulásosra hasonlított? :) Bocsánat....jáááj elnézést!

  • 2007.07.12 08:41:23Mrs. Hangszóró/Lárma és Zeneügyi Főmekhízott és KL

    Baj van, költözés után nem találom a receptgyűjteményem, és így a neten kellett utánanéznem, melyik az a répatorta recept, ami leginkább hasonlít ahhoz, amit én sütöttem, és kiváló lett a minősítése :-) Ím:



    Répatorta

    Hozzávalók:



    4 egész tojás



    1,5 bögre liszt



    1 bögre étolaj



    1,5 bögre cukor



    2 csomag sütőpor



    2 csomag vaníliás cukor



    2 teáskanál fahéj



    1 teáskanál só



    10-15 dkg dió, mandula vagy mogyoró durvára vágva



    50 dkg sárgarépa (kislyukú reszelőn lereszelve, vagy a gyümölcscentrifuga rostgyűjtőjéből kiszedve :-) kisbabának mehet a level, a husija meg a mama tortájába :-))







    Elkészítés: A lisztet, sót, fahéjat, sütőport összekeverjük. A tojásokat, olajat, cukrot, vaníliás cukrot összeturmixoljuk (vagy keverőgéppel jól összekeverjük). A lisztes és a tojásos keveréket fakanállal egybekeverjük. A masszába belekeverjük a diót, és reszelt répát. Az egészet kiolajozott, morzsával kiszórt tortaformába öntjük.

    175 fokra előmelegített sütőbe tesszük (ha van légkeverés, használjuk!), és kb. 50-55 percig sütjük. Akkor jó, ha a tetejét megnyomva rugalmasnak tűnik a tészta.



    Ami az enyémben másképp volt: barnacukrot használtam, és a tetejére mascarponéból, vajból, porcukorból, vaníliaaromából, és alaposan lecsepegtetett, és apró darabolra vagdalt ananászdarabokból kevert krémet kentem, ez adja meg a koronát az amúgy is kitűnő sütire. A krém egyenetlen lesz az ananászdarabok miatt, ez úgy jó! Nem kell vastagon, mert akkor meg émelyítő lesz, de tessék kiptóbálni, fenséges!!!

    Még annyi, hogy az én receptemben az is benne volt, hogy hűlés után csomagoljuk alufóliába, és egy napot hagyjuk hűvös helyen állni. Én úgy csináltam, nem tudom milyen, ha nem áll.



    A meggyesét is valahonnét megpróbálom elővakarni...



Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta