OFFLINE

A tökéletes hamburger nyomában

2007. július 4., szerda 12:21

New Yorkban a hamburger reneszánszát éli. A legmenőbb és legdrágább éttermek étlapjain főételként szerepel, és simán elkérnek érte akár hatvan dollárt is. A klasszikus sima, sajtos és baconos mellett a városban van gombás, fetás, tonhalas, olivás, articsókás, libamájas, bio- nem bio és Kobe-marhából készült verzió is. Vannak éttermek, ahol kamerával figyelik a hamburgerre váro hosszú sorokat, a Shakeshackben pedig a rendelés után kis elektromos kütyüt kapunk, ami rezgéssel jelzi, ha elkészült a hamburgerünk, azaz  már csak percek kérdése és ehetünk.

A Time Out 2007/8-as kiadása hosszú sorokat szentel a hamburgernek, és részletes tanácsokkal látja el a látogatókat: akik hatalmas fehér tányéron, előkelő környezetben szeretnének hamburgert enni Manhattan közepére, akik viszont bevállalósabb ízekre vágynak – akár pestóra és parmezánra a húson- , azok Brooklynba menjenek. A New York Magazine külön entitásként kezeli a New York-i hamburgert, éppúgy mint Anthony Bourdain, aki egy fél epizódot is szentelt ennek a témának. Ahány séf és szerkesztő, annyiféle kedvenc hely és titkos tipp, egyben azonban mindenki egyetért, hogy a West Village-ben található Corner Bistro klasszikus hamburgerben verhetetelen. Ezért, - és mert a Lonely Planet New Yorkban egyáltalán nem szerepelt - el is mentünk megkóstolni.


Maga a hely is megérne egy látogatást, annyira jól ki van találva. Az eleve meglehetősen karakteres West Village egyik sarkán található bárban törzsvendégek üldögélnek a sötét fapultnál, megy a tévé, itt-ott egy kisebb, jól öltözött társaság munka után a munkáról beszélget,  a morózus, testes csapos pedig felismeri és kioktatja azt a vendéget, aki tegnap fizetés nélkül távozott. Majd a rövid jelenet után egy pillantással instruálja az angolul alig értő pincért, hogy vegye fel a rendelésünket.

Lévén, hogy a világhírű hamburger miatt jövünk, elég célratörően rendelünk. Hamburgert, sajttal és baconnal, sültkrumplit és kólát. A várakozással teli négy percben pedig körbe-körbe pillantunk és csendben konstatáljuk hogy ez tényleg teljesen olyan, mint amilyennek elképzeltük. Nos, sajnos nem egészen.

A Corner Bistro hamburgere ugyanis nem egy nagy szám. Jó, de nem annyira. A krumpli teljesen szárazra égett, nyilvánvalóan nem is friss, éppúgy mint a hamburger, ami egy egész picit hideg belül. Az igazi probléma viszont az, hogy túl vastag a hús. És ez most nem csajos kifogás, mert kifejezetten szeretjük a vörös húst, a Pampasban pedig simán megesszük a közepes méretű steaket. Itt az a gond, hogy a hús vastagságának köszonhetően egyszerűen maradnak olyan részek, amiknek nincs íze. Illetve van, de az leginkább a fűrészporra emlékeztet, amin csak ront, hogy túlságosan át van sütve. Ha pontoznánk, és most pontozunk, jóindulattal adunk egy hármast az egészre.


Nem tudjuk megfejteni, hogy velünk van-e a baj, de ha álmunkban felkeltenének, a hamburger szóról hamarabb ugrana be a kilencvenes évek Moszkva téri hamburgere, mint a Bourdain által istenített Corner Bistro burgere. Továbbá abban is biztosak vagyunk, hogy bármilyen no name dinerbe beesve ettünk volna ehhez hasonlót, vagy ennél sokkal jobbat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.07.04 12:37:34es

    organikus marha?

    (nem egészen jó magyarítást érzek.)

  • 2007.07.04 12:57:49leg

    Rénézek a fotóra, oszt megijedek. És akkor még a kóla meg a sültkrupli nincs is rajta. Ez már az ortorexia?



    Scheider, jönnek majd a vega-bio-öko akármi, de nem brutál hizlaló helyek is? Nem muszáj, csak érdekelne:-)

  • 2007.07.04 13:00:37Vreni Schneider

    megnezhetem.

  • 2007.07.04 13:21:28boszor

    hát ezt, így én sem szeretném megkóstolni. olyan, mintha most ejtettem volna le a hamburgeremet. és szemre ekkorából legalább kétszer megebédelnék:)

  • 2007.07.04 14:30:40gossip

    kovezzetek meg, en a TGIFriday's hambijara eskuszom.

    az is amcsi hely, es megkerdezik, h well- done vagy medium legyen- e a husi.

    a kokteljaik meg egy kulon fejezetet is megerdemelnenek (foleg az Ultimate kezdetuek), raadasul azokat happy hours alatt felaron adjak.

  • 2007.07.04 16:04:10avc

    szabadka - a piaci vagy a belvarosi bufekben kaphato pljeszkavica-burger az asz, ahol a huspogacsat faszen-grillen sutik... rendesen adnak hozza csiposet, salatakat, de a piacon magadnak rakod ossze

    ja igen, a zsemlet - puffancs meret - is a grillen piritjak at

  • 2007.07.04 22:22:11pafff

    Amikor már ide eljut egy manhatteni "híres" hely szele, az a hely már rég szar. Pedig én mennyi frankó hamburgert szolgáltam fel az Uppper East side-on... tényleg tilos mind a vastag hús, mind a vastag kenyér. A zöldségek és hús kellemes egyensúlya, és a jól megválasztott "zsömle" felülmúlhatatlan. Semmiképp nem úgy néz ki, mint a képen.



    gossip: a Friday's konyhája kiváló, és a hamburger is korrekt. Én is esküdnék rá.. pedig ott mást is érdemes enni.

  • 2007.07.04 23:43:14[]

    ti komolyan meg birtatok enni a foton szereplo zsiros moslekot?

  • 2007.07.05 09:42:49leg

    Na, Edelweiss, erről beszélek. Én nem bírnám. Más meg bírná, de valszeg nem azért, mert a karcsúság és az egészség titkát keresik:-)

  • 2007.07.05 15:15:43vasszűz

    A malacsültet értem, mért menő, ezt nem.

  • 2007.07.05 19:48:23nafretiti

    Pont úgy néz ki, mintha épp kifordult volna vkiből félig megrágás után.Ocsmány.

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Ilyen volt a Habsburgok udvarhölgyének lenni

A filmek, regények alapján azt gondolhatjuk, hogy udvarhölgynek lenni buli volt: az ember lánya szép ruhákban pompázott, elcsacsogott a királyi fenségekkel, és nagyokat mulatott az udvari bálokon. A valóság nem volt ennyire fényes.

OTTHONTÉRKÉP A világ ultraexkluzív villáinak toplistája

Luxusingatlannak azt szokták hívni, aminek az ára 1 és 8 millió dollár között van. Na, itt most olyan házakat mutatunk, amik százszor ennyibe kerülnek. Ulta-mega-gigadrága körkép a világból

B1Gasztró Izgalmas dolgok másnapos pékáruból

Ha már unod a pirítóst, itt van 3 ötlet, amivel új életre kelhet a háromnapos kifli. Élet a mákosgubán innen és túl, nem csak kiflimaradékra gondolva.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta