OFFLINE

A tökéletes hamburger nyomában

2007. július 4., szerda 12:21

New Yorkban a hamburger reneszánszát éli. A legmenőbb és legdrágább éttermek étlapjain főételként szerepel, és simán elkérnek érte akár hatvan dollárt is. A klasszikus sima, sajtos és baconos mellett a városban van gombás, fetás, tonhalas, olivás, articsókás, libamájas, bio- nem bio és Kobe-marhából készült verzió is. Vannak éttermek, ahol kamerával figyelik a hamburgerre váro hosszú sorokat, a Shakeshackben pedig a rendelés után kis elektromos kütyüt kapunk, ami rezgéssel jelzi, ha elkészült a hamburgerünk, azaz  már csak percek kérdése és ehetünk.

A Time Out 2007/8-as kiadása hosszú sorokat szentel a hamburgernek, és részletes tanácsokkal látja el a látogatókat: akik hatalmas fehér tányéron, előkelő környezetben szeretnének hamburgert enni Manhattan közepére, akik viszont bevállalósabb ízekre vágynak – akár pestóra és parmezánra a húson- , azok Brooklynba menjenek. A New York Magazine külön entitásként kezeli a New York-i hamburgert, éppúgy mint Anthony Bourdain, aki egy fél epizódot is szentelt ennek a témának. Ahány séf és szerkesztő, annyiféle kedvenc hely és titkos tipp, egyben azonban mindenki egyetért, hogy a West Village-ben található Corner Bistro klasszikus hamburgerben verhetetelen. Ezért, - és mert a Lonely Planet New Yorkban egyáltalán nem szerepelt - el is mentünk megkóstolni.


Maga a hely is megérne egy látogatást, annyira jól ki van találva. Az eleve meglehetősen karakteres West Village egyik sarkán található bárban törzsvendégek üldögélnek a sötét fapultnál, megy a tévé, itt-ott egy kisebb, jól öltözött társaság munka után a munkáról beszélget,  a morózus, testes csapos pedig felismeri és kioktatja azt a vendéget, aki tegnap fizetés nélkül távozott. Majd a rövid jelenet után egy pillantással instruálja az angolul alig értő pincért, hogy vegye fel a rendelésünket.

Lévén, hogy a világhírű hamburger miatt jövünk, elég célratörően rendelünk. Hamburgert, sajttal és baconnal, sültkrumplit és kólát. A várakozással teli négy percben pedig körbe-körbe pillantunk és csendben konstatáljuk hogy ez tényleg teljesen olyan, mint amilyennek elképzeltük. Nos, sajnos nem egészen.

A Corner Bistro hamburgere ugyanis nem egy nagy szám. Jó, de nem annyira. A krumpli teljesen szárazra égett, nyilvánvalóan nem is friss, éppúgy mint a hamburger, ami egy egész picit hideg belül. Az igazi probléma viszont az, hogy túl vastag a hús. És ez most nem csajos kifogás, mert kifejezetten szeretjük a vörös húst, a Pampasban pedig simán megesszük a közepes méretű steaket. Itt az a gond, hogy a hús vastagságának köszonhetően egyszerűen maradnak olyan részek, amiknek nincs íze. Illetve van, de az leginkább a fűrészporra emlékeztet, amin csak ront, hogy túlságosan át van sütve. Ha pontoznánk, és most pontozunk, jóindulattal adunk egy hármast az egészre.


Nem tudjuk megfejteni, hogy velünk van-e a baj, de ha álmunkban felkeltenének, a hamburger szóról hamarabb ugrana be a kilencvenes évek Moszkva téri hamburgere, mint a Bourdain által istenített Corner Bistro burgere. Továbbá abban is biztosak vagyunk, hogy bármilyen no name dinerbe beesve ettünk volna ehhez hasonlót, vagy ennél sokkal jobbat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2007.07.04 12:37:34es

    organikus marha?

    (nem egészen jó magyarítást érzek.)

  • 2007.07.04 12:57:49leg

    Rénézek a fotóra, oszt megijedek. És akkor még a kóla meg a sültkrupli nincs is rajta. Ez már az ortorexia?



    Scheider, jönnek majd a vega-bio-öko akármi, de nem brutál hizlaló helyek is? Nem muszáj, csak érdekelne:-)

  • 2007.07.04 13:00:37Vreni Schneider

    megnezhetem.

  • 2007.07.04 13:21:28boszor

    hát ezt, így én sem szeretném megkóstolni. olyan, mintha most ejtettem volna le a hamburgeremet. és szemre ekkorából legalább kétszer megebédelnék:)

  • 2007.07.04 14:30:40gossip

    kovezzetek meg, en a TGIFriday's hambijara eskuszom.

    az is amcsi hely, es megkerdezik, h well- done vagy medium legyen- e a husi.

    a kokteljaik meg egy kulon fejezetet is megerdemelnenek (foleg az Ultimate kezdetuek), raadasul azokat happy hours alatt felaron adjak.

  • 2007.07.04 16:04:10avc

    szabadka - a piaci vagy a belvarosi bufekben kaphato pljeszkavica-burger az asz, ahol a huspogacsat faszen-grillen sutik... rendesen adnak hozza csiposet, salatakat, de a piacon magadnak rakod ossze

    ja igen, a zsemlet - puffancs meret - is a grillen piritjak at

  • 2007.07.04 22:22:11pafff

    Amikor már ide eljut egy manhatteni "híres" hely szele, az a hely már rég szar. Pedig én mennyi frankó hamburgert szolgáltam fel az Uppper East side-on... tényleg tilos mind a vastag hús, mind a vastag kenyér. A zöldségek és hús kellemes egyensúlya, és a jól megválasztott "zsömle" felülmúlhatatlan. Semmiképp nem úgy néz ki, mint a képen.



    gossip: a Friday's konyhája kiváló, és a hamburger is korrekt. Én is esküdnék rá.. pedig ott mást is érdemes enni.

  • 2007.07.04 23:43:14[]

    ti komolyan meg birtatok enni a foton szereplo zsiros moslekot?

  • 2007.07.05 09:42:49leg

    Na, Edelweiss, erről beszélek. Én nem bírnám. Más meg bírná, de valszeg nem azért, mert a karcsúság és az egészség titkát keresik:-)

  • 2007.07.05 15:15:43vasszűz

    A malacsültet értem, mért menő, ezt nem.

  • 2007.07.05 19:48:23nafretiti

    Pont úgy néz ki, mintha épp kifordult volna vkiből félig megrágás után.Ocsmány.

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta