OFFLINE

Kis pesti mosdómustra

2007. május 29., kedd 16:09

Első hallásra meglehetősen bizarr ötlet, hogy éttermek mellékhelyiségeinek vizslatásába kezdünk, de valójában talán mégsem annyira. Meggyőződésünk ugyanis, hogy egy vendéglátóipari egység mosdója és annak állapota rendkívül sok mindenről árulkodik. Az például határozottan bosszant bennünket, amikor áltrendi, puccos, drága (ámde mísz pincéreket és rossz ételeket felvonultató) helyek arra már nem hajlandóak pénzt és energiát áldozni, hogy normális mellékhelyiséggel szolgáljanak. Az egész elvi kérdés. A toalett és minősége szemünkben sokkal több, mint ötperces kitérő: a hely általános hozzáállását és filozófiáját tükrözi. Csak pénzről szól az egész, vagy elkötelezett, szívből jövő vendéglátásról? A vendég csak egy pénztárca (lehetőleg minél mélyebb), vagy valódi, nagybetűs vendég, akinek kedvében akarnak járni, és szeretnék, ha jól érezné magát? Még a mosdóban is. Amelynél szerintünk a következő szempontok a legmeghatározóbbak –fontossági sorrendben:

• Tisztaság
Egyértelműen a legfontosabb. A túlcsorduló szemetesek, kosz, letépkedett, szétszórt papírmaradványok kiábrándítóak, az egyebekről nem is beszélve. Arról tanúskodnak, hogy nem takarítanak megfelelően, és erre nem is figyelnek. Ebben aztán nincs bocsánat.

• Felszereltség
Van-e WC papír, szappan, kéztörlő. Ez elég egyértelmű –szintén az odafigyelés, ill. annak hiányának jele.

• Méret, vécék száma
Szörnyű, amikor nagy forgalmú, tágas, menő éttermekben egyetlen miniatűr kabin, egy darab mosdókagyló és egy tükör előtt tolonganak a sminkjüket igazító csajok. Sorban állni pedig itt egyáltalán nem szeretnénk.

• Praktikum és apróságok
Van-e fogas az ajtón, amelyre fel lehet akasztani a kabátot, táskát. Be lehet-e rendesen zárni az ajtót (nagyon utáljuk, amikor nem).
Apróságok: Nem minden pénzkérdés. Az a bizonyos plusz –egy kedves gesztus, egy jópofa tábla, felirat, egy szál virág, vagy finom illatú szappan, mind többet érnek egy extravagáns csaptelepnél, mert az igyekezetről tanúskodnak.

• Design
Színben, stílusban, léptékben mennyire van összhangban a hely belterének egészével.

Jártunk-keltünkben benéztünk hát néhány forgalmas pesti étterem bizonyos helyiségébe. Tettük ezt szúrópróbaszerűen, nem volt stratégia, minőségben, méretben és színvonalban eltérő vendéglőket választottunk. Be kell vallanunk, sokkal rosszabb végeredményre számítottunk, amit láttunk, tulajdonképpen nagyjából rendben volt. Persze, ezek mind belvárosi, menő helyek, de hát ilyenekben is találkoztunk már horrorisztikus körülményekkel. A maximális pontszám 5 (1-1 mindegyik felsorolt szempontra, 0,5 is adható). Némi szubjektív megjegyzésekkel spékelve, lássuk:

Gerlóczy Kávéház  (V. ker., Gerlóczy u. 1.)

Az elhelyezkedése miatt mindig forgalmas, rengeteg külföldi által látogatott hely konyhájáért nem vagyunk oda, mellékhelyisége nagyjából rendben van. Semmi extra, semmi plusz, egyszerű és funkcionális. A békebeli, franciás hangulatnak valamilyen apróság formájában akár itt is lehetne nyoma. Három kabin, egy mosdókagyló. Hatalmas feketepont a jelentős mértékben túlcsorduló szemetes, ilyet a jelenlegi körben egyedül itt találtunk.

(3/5)

 

Leroy  (V. ker., Sas u. 11)

A fotó nagyjából elárulja a méretet, gyakorlatilag csak ilyen kép készíthető, és ekkor egyedül tartózkodunk a helyiségben. Két személy egyszerre egyáltalán nem fér el benne, ha pont szeretne más is bejönni, a távozás problémás. Emlékeink szerint régebben valami indiai ihletésű, színes- rózsaszín és zöldes árnyalatban pompázott a beltér. Most viszont a minden harmadik „trendi” helyen jellemző, vajszínű/barna/fém dominál. Ezt viszont a mellékhelyiségről már lespórolták, az maradt pink, így az összhatás elég röhejesen néz ki.
(2/5)

Két Szerecsen (VI.ker., Nagymező u. 14.)

Szombat délután éppen egy rossz napot foghattunk ki: amennyire szeretjük őket, olyan csalódás volt ezúttal – még vissza is kellett küldenünk valamit érintetlenül, pedig ilyen még itt soha nem fordult elő. A mosdó nagyon szép, dizájnja, hangulata a hely egészével teljes mértékben összhangban van. Picit sötét (egyéni probléma), de nagyon ízléses. A kéztörlő sajnos kifogyott.
(4/5)

 

 Centrál Kávéház  (V. ker., Károlyi MIhály u. 9)

Üzleti reggeliket, félhivatalos kávézásokat bonyolítunk, a sok külföldi pedig a pesti kávéházi hangulatot keresi itt. Mi is gyakran megfordulunk errefelé, mert útba esik, és sokfajta találkozó helyszíneként alkalmas, de valójában steril és személytelen –ilyen szempontból teljes mértékben passzol hozzá a pont ugyanilyen mellékhelyiség. Makulátlanul tiszta, tágas (öt kabin, sok mosdókagyló), felszerelt –kifogástalan.
(5/5)

 

 Café Kör (V. ker., Sas u. 17.)

A mellékhelyiség kicsi, kopott, lepukkant, de annyira szeretjük őket, hogy még ezt is megbocsátjuk, csak maradjanak ilyenek. Olyan pici, hogy fotót készítenem nekem nem sikerül, férfipartneremre delegálom a feladatot, aki küldetésének tudatában igyekszik remekelni. Egyébként tiszta, és rendben találtatik.
(3,5/5)

A sorozatot folytatjuk.

Chili&Vanilia

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.29 16:33:56pafff

  Nézzetek körül a Szimplakert vécéjében akkor. Na az a nem semmi. Az emeleten pottyantós van, fémlemez - lyukkal a közepén. 86-ban Bulgáriában láttam utoljára ilyen undorítót. A pultosnak 3szor kellett szólni, mire lett vécépapír. Nálam elnyerte a budapest legundorítóbb vécéje címet, a lenti és a fenti is.

 • 2007.05.29 16:52:33miskagyerek

  Spoon (ha még megvan) a Dunán. Nem akarsz kijönni a budiról. Látványbudi.

 • 2007.05.29 17:13:11gerilla

  Zilah kávéház és cukrászda mosdója nagyon jó!

  Wc ülőkén egy "huzat" van,ami gombnyomásra cserélődik.

 • 2007.05.29 18:06:12speirs

  A Szimpláé tényleg undorító. egyébként általánosíthatóan azt lehet mondani, hogy az éjszaka nyitvatartó, berugásra alkalmas helyeken szinte mindig nagyon gáz a wc egy idő után, egyszerűen nem alakult még ki a vendégek kultúrája.

 • 2007.05.29 18:49:27bagaela

  Ami nekem tetszett,izléses és stilusos, az a Wasabi éttermek toalettje...itt láttam elöször olyan csapot, aminek a feje egy kb. 15 centi átméröjü üveg, annak a közepén jön ki egy hosszu kar amivel meg lehet nyitni, és a körön folyik le a viz...isteni.

 • 2007.05.29 19:17:22meroving

  bagaela: nekem itthon van olyan. imádom. 1 baja van, fejlövés, hogy gyakorlatilag akkor lehet igényesen tisztán tartani, ha minden használat után az erre rendszeresített ruhával letörlöm + hetente vízkőtelenítés. szánalom... monnyuk ez város kérdése.  az utángyártottat neten occsóért adják-veszik, csak a beépítése speciális, tehát rossz esetben utólagos építésnél bontani kell (én felújitással kötöttem egybe :). Az eredeti termék az húzósabb ár.

 • 2007.05.29 19:18:45attak

  ó a Spoon. Bár a kaja lett volna olyan jó...

 • 2007.05.29 19:43:57Mao elvtárs

  A Wasabi tényleg ütős, a mosdókagyló is négszögletes, "nagyon japán". Ez a Kolosy térnél levőben még látványosabb, mert ott az egész hely nagyon egyben van, a Podmaniczky utcai visszafogottabb. A csaptelep tényleg az újdonság erejével bír. :)

 • 2007.05.29 23:26:51blublu

  budapest legjobb veceje a fecskeben van! talan nem a legujabb design, de ami ott var felulmulhatatlan!

  amugy teljesmertekben partolom a vecefelderitosorozatot, mert ahogy Cikkszerzo is allitja, a vece mindent elarul!

 • 2007.05.29 23:30:56Yoisten

  Érdekes, hogy bennem is pont a Zila meg a Wasabi maradt meg, mint kvázi etalon.

 • 2007.05.29 23:35:09Zuzu

  Amíg még Alhambra volt addig jártunk a Jókai térre harirát és tapasokat eszegetni. Eddig az a mosdó tetszett a legjobban. Kis, frissen mosott törülközők voltak kikészítve, és a dizáj a mór fürdőkre hajazott. Amióta valaki átvette és amikor belépsz füstös bárpultba botlasz már meg sem kiséreltünk beülni. Az étterembe.

 • 2007.05.29 23:38:45gossip

  A Noireban van egy kis gomb a mosdoban, hogy ha barmi hianyzik, azon lehet jelezni a szemelyzetnek. Pompasan mukodik, a wc-n cserelodo folia is higienikus erzest biztosit:)

 • 2007.05.30 00:13:11nerd

  www.buditime.hu/  Óriási az örömünk! Alig néhány nappal a Buditime indulása után a Velvet is kedvet kapott a hazai (elsősorban budapesti) WC körkép feltérképezéséhez.

 • 2007.05.30 08:45:30nikita

  Budapest legjobb mellékhelysége a Four Seasonsban van. Lenn az aulában ami a Páva étteremhez tartozik. Egyszer jártam ott, de oda akár be is költöznék anniyra szép és izléses. Illatositott kéztörlőkendők egyenként feltekerve stb

 • 2007.05.30 09:18:44Chab

  Érdemes megnézni a LouLou étterem piros designú wcjeit is... Nekem tetszik!

 • 2007.05.30 22:05:01bagaela

  Meroving: aaa, tuti ilyet fogok beszerezni ha egyzser saját lakásom lesz! :) Igen, az nekemis eszembejutott, hogy kb naponta érdemes szépen letörölgetni :D de amilyen jol néz ki megéri :)

 • 2007.05.31 11:24:11Marvin

  Számomra a mélypont a mostani Tűztate (leánykori nevén Tűzraktár, aztán Tűzraktér) "mellékhelyisége" volt. Az udvar sarkában pár TOI TOI volt felállítva, ahol pár gonosz arcú néni szedte az ötven forintot a pisiért.

  Ha egy sima nyilvános WC-ben pénzt kérnek, az rendben van, na de egy olyan helyen, ahol 400 a sör...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta