OFFLINE

A kínai büfé hizlal és egészségtelen

2007. április 3., kedd 10:50

Az átlag kínai éttermekben kapható ételek hizlalnak, zsírosak és egészségtelenek - állítja egy amerikai fogyasztóvédelmi csoport. A szósszal leöntött ételek többsége 40%-al több nátriumot tartalmaz, mint amire a szervezetnek naponta szüksége van, nem beszélve arról, hogy egy-egy fogásban benne lehet a napi kalóriaadag fele.

„A legrosszabbak az „illatos-omlós” verziók. Ha rizs nélkül esszük- mondjuk csirkét- egy adag körülbelül 1300 kalória körül van, ha tojásos rizzsel, akkor mindjárt 1500 fölött. Átlagban 3, 200 milligramm nátrium és 11 gramm telített zsír is jár a kalóriák mellé.

A Center for Science in the Public Interest csoport szóvivője szerint nem indítanak lejárató kampányt a kínai éttermek ellen. „Szeretnénk az amerikai lakosság figyelmét felhívni arra, hogy a manapság étteremben kapható ételek valójában dupla adagok. Együk meg a felét helyben, a másikat pedig vigyük haza és fogyasszuk el másnap ebédre. Ez vonatkozik a kínai éttermekre is, bár legtöbbjükben választhatunk olyasmit is, ami nem egészségtelen és nem is hizlal. Viszont jobb elkerülni az olajban kisütött húsokat, tekercseket és a szószos verziókat is, mert ezek valódi kalóriabombák.”

A szóvivő hozzátette, hogy ez vonatkozik az olasz és a mexikói éttermekre is, sőt ha lehet méginkább. „A kínaiban választhatunk zöldséget, ami nem káros. Egy mexikói étteremben már nehezebb a dolgunk. Ott jóval nagyobb odafigyelés kell ahhoz, hogy olyasmit együnk, ami nem hizlal, és nem növeli a koleszterinszintet.”

(Forrás: MSNBC)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.04.03 11:52:01boszor

  És akkor mit egyen már szerencsétlen amerikai, füvet? :-)))

 • 2007.04.03 12:54:28kk_kk

  Hamburgert,hasábburgonyával.

  Egészégére!

 • 2007.04.03 13:59:27xszolixxx

  AZ ételben kalória van, amiben nincs az nem étel.

  A jó kínainak pedig nincs párja. Kár hogy a legtöbb mo.-n teljesen el van "magyarosítva", és igy elég vacak. Bambuszrügy helyett káposzta torzsa, csili helyett Erős Pista stb.

 • 2007.04.03 15:00:25schneider

  Mi a Lanzhout nagyon szeretjük. Az sem fogyaszt, de az tényleg jó. Van egy a Luther utcában és a Fő utcában. A zöldhagymás birkát tessék kipróbálni!

 • 2007.04.03 15:59:21Marvin

  Elárulom nektek, hogy a Pekingben kapható kínai kaja leginkább abban különbözik az ittenitől, hogy ott szinte mindent mogyoróolajban készítenek. Az, hogy némileg igazodnak a magyar izléshez, az meg természetes. Én próbáltam kint az igazán csípőst. Hát... Brutál volt! Pedig a piaci árus figyelmeztetett!  Ez az el van magyarosítva elég sznob szöveg! Leginkább olyanok mondják, akiknek fogalmuk sincs milyen az eredeti, csak elképzelésük. Max elképzelésük...

 • 2007.04.03 19:26:01vasszűz

  Hát..., hogy káposztatorzsát és erős pistát használnak, annak nem az itteni piachoz való igazodás volt az oka, hanem inkább a spórolás.

 • 2007.04.04 01:55:51zsolti22

  vasszűz rátapintott a lényegre.

 • 2007.04.04 11:53:54sonka_vac

  "És akkor mit egyen már szerencsétlen amerikai, füvet? :-)))"  Nem. Csirkét rizzsel.

 • 2007.04.05 10:29:39Marvin

  vasszűz

  Na nehogy már meg tudd különböztetni az erős pista adta csípős ízt a csiliétől!

  Na és avval mi lesz ami a torzsa körül van (káposzta)? Én a csarnokban még nem láttam akciós torzsát.

  Nem összekeverendő a szarrá főzött zöldség a párolttal. Az előbbi puha és pépes, míg az utóbbi ropogós.  Az már egy másik kérdés, hogy egy kínai büfés miképp spórol. Úgy, hogy megveszi itthon az erős pistát, vagy behozatja Kínából a csiliszószt. Egy üveg harissza pl. olcsóbb, mint egy üveg erős pista. Szoktam venni, tudom.

 • 2007.04.06 13:01:49[]

  "Hát..., hogy káposztatorzsát és erős pistát használnak, annak nem az itteni piachoz való igazodás volt az oka, hanem inkább a spórolás."  ugyanezen oknal fogva van telebaszva natriumglutamattal az osszes kinai kaja.  persze a kinai kajabol is van minosegi, csak nem a gyorsbufeben. ott csak szemetet kapsz, tokmindegy, hogy kinai, vagy sem.

 • 2007.04.06 18:04:47schneider

  A Lanzhouban is Erős Pistáznak, pedig az tényleg nem egy spórolós hely. A tulaj szerint tökéletesen megfelel a célnak és nagyon illik a kínai ízvilágba.

 • 2007.04.08 13:06:42[]

  "A tulaj szerint tökéletesen megfelel a célnak és nagyon illik a kínai ízvilágba."  a tulajdonos szerint velhetoleg egy lila susogos melegito is tokeletesen harmonizal egy 1968as lakkfekete Rolls Royce Silver Shadow I-gyel.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta