OFFLINE

Orosz specialitások az internetről

2007. február 19., hétfő 08:44

Az orosz konyha egyik legjobbja a pelmeni nevű gombócka, ami leginkább a kínai jiaozihoz és az olasz tortellinihez hasonlítható. A két rokonhoz képest a pelmeni sem több mint darált sertés, -pulyka vagy borjúhús vastag tésztabatyuba csomagolva.


Néhány évvel ezelőtt az itthoni beszerzéshez jó kapcsolatok kellettek minimum az Orosz Kulturális Intézethez, nem olyan régóta viszont rendelhetünk az interneten keresztül is. Sós vízben kifőzve, egy nagy kanál tejföllel és petrezselyemmel megszórva nincs is jobb vacsora téli estéken. Tésztaimádóknak különösen ajánlott. Nagy előnye, hogy nem túl kényes, a fagyasztóban sokáig elvan.

A másik nagy kedvencünk, a pierogi egyelőre még várat magára, de a pelmenisek szerint nem sokára azt is rendelhetünk házhoz.

Árak: 1 kg pulyka pelmeni 1050 Ft, 1 kg sertés-borjús, sertés-marhás vagy sertés-borjúa-káposztás 1200 Ft, 1 kg vegetariánus (gombás-burgonyás) 1050 Ft, de rendelhetünk kisebb kiszerelésben is. 3 kg-tól házhoz szállítást is vállalnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.02.19 20:34:15tistedur

  bocsánat,de nem lehetne pirognak írni? ha már egyszer úgy ejtik?
  pilmenyit pedig az ember házilag is készíthet,egyáltalán nem nehéz..:)

 • 2007.02.19 22:10:19Pius

  Sok nevvaltozata van, a fenti wikipedias linken errol is bovebben irnak. Nekem egy lengyel baratom piroginak hivja (ha jol tudom, ez tobbes szamu alak - ha mar egyszer sokat esznek belole :). A cardiffi lengyel boltban szokta venni - bezzeg magyar bolt nincs! (vajon miert)

 • 2007.02.20 06:47:39jaczkobela

  hívják pirozskinak is az oroszok - és persze hogy lehet házilag is készíteni, csak az sohsem olyan! egyébként ha már itt tartunk, a pelmenyit is hívják pilmenyinek, sőt pelmecskinek is, minthogy magyarul is tudjuk, hogy van gombóc, dödöle...... létra, lajtorja, lábtó stb.

 • 2007.02.20 18:04:39Lilienfeld

  Jaczkobela, én ezt elhiszem mind. De azért csak írd be a gugliba: pirog, és egy-két változatot, és meglátod. A pierogi a lengyel név, és ha már az orosz gasztronómiát dicsőíti a poszt, akkor???
  A Magyar értelmező kéziszótár hozza a 'pirog' szót. De ha már nem is feltételezzük az újságíró(?)-bloggerről, h. ilyennel rendelkezik, akkor is meglehetős szellemi igénytelenség az english Wikivel beérni.
  Kicsit elment a kedvem: white tie, crème brûlée, pirog - amelyik post éppen nem totál érdektelen (Milla a Mango arca. Hú.) abban ordas hibák virítanak. Pedig nem vagyok se gasztronómiai, se divatszakértő, szeretek ilyen kis izéket olvasni, de ez ilyen szinten inkább idegesítő, nem szórakoztató. Nem baj, biztos nem számít. Ahogy a többi indexes blogot nézem, tán csak a Webisztánon van kevesebb komment, de biztos ez se számít.

 • 2007.02.20 23:55:44jaczkobela

  Helló Lilienfeld! Sztm ha ennyire igényes vagy, akkor olvasgasd gyakrabban a Wikipédiát, az Értelmező Szótárt, esetleg valamelyik nagyon igényes újságot. Gondolom ha otthon nézed a TV-t és nem tetszik a műsor - átkapcsolsz. Tedd ezt itt is! Az ugye nem baj, ha nem mindenkinek igénye éjjel nappal a magasröptűség? Különben mi lenne Story és BEST magazinnal? Ízlések és pofonok... ugye nem kell folytassam? Most szarul kellene éreznem magam?

 • 2007.02.21 01:21:42Lilienfeld

  Cseppet sem. Viszont szívemből szóltál. Szia!

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Ilyen volt a Habsburgok udvarhölgyének lenni

A filmek, regények alapján azt gondolhatjuk, hogy udvarhölgynek lenni buli volt: az ember lánya szép ruhákban pompázott, elcsacsogott a királyi fenségekkel, és nagyokat mulatott az udvari bálokon. A valóság nem volt ennyire fényes.

OTTHONTÉRKÉP A világ ultraexkluzív villáinak toplistája

Luxusingatlannak azt szokták hívni, aminek az ára 1 és 8 millió dollár között van. Na, itt most olyan házakat mutatunk, amik százszor ennyibe kerülnek. Ulta-mega-gigadrága körkép a világból

B1Gasztró Izgalmas dolgok másnapos pékáruból

Ha már unod a pirítóst, itt van 3 ötlet, amivel új életre kelhet a háromnapos kifli. Élet a mákosgubán innen és túl, nem csak kiflimaradékra gondolva.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta