Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendelete két részre bontja a felszolgálási díjat. Magánszemélyek fogyasztása esetén a szervízdíj maximális mértéke 2025. január 1-jétől 15 százalék lehet. Céges számla esetén ennél öt százalékponttal magasabban, 20 százaléknál húzta meg a kormány a határt – derül ki a hvg.hu beszámolójából. Jövőre érdemes tehát jól megnézni az éttermi számlákat, hiszen nem számolhatnak föl ennél magasabb felszolgálási díjat.
A különbségtételt azzal indokolták, hogy „az egyedi igényeket támasztó céges rendezvények kiszolgálása komplexebb feladatot jelent a szolgáltatók számára, ellátásuk magas szintű szakértelmet, hosszabb munkaidőt és rugalmasabb munkavégzést követel”.
Más változások is jöhetnek az éttermi számláknál
Azt fontos megjegyezni, hogy a felszolgálási díj és a borravaló nem ugyanaz. Utóbbit önkéntesen fizeti a vendég, és a jelenlegi szabályozás szerint akkor adómentes, ha nem szerepel a számlán, vagyis ha például készpénzben kapja meg a pincér.
Akkor sem terheli adó, ha olyan tárolóba kerül, ahonnan a felszolgálók maguk osztják szét egymás között.
Ha azonban a borravaló először a munkáltatóhoz kerül (például azért, mert a számlával együtt fizetik készpénzben vagy utalással), és ő osztja szét, akkor már adó- és járulékkötelessé válik.
Nemrég azonban felvetődött, hogy ki kellene alakítani annak a technikai lehetőségeit, hogy bankkártyás fizetés esetén is közvetlenül a felszolgáló számlájára lehessen utalni a borravalót. Ahogy arról a Dívány is írt, ehhez létre kéne hozni egy külön „TIP” funkciót a POS-terminálokon, hogy szétválhasson a fogyasztás ellenértéke, amelyet a cég kap meg, és a borravaló, amely egyenesen a felszolgáló számlájára kerülhet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés