A tervezet szerint a vendéglátó üzletek a magánszemélyek fogyasztása során maximum 15 százalék, céges rendezvényeknél pedig 20 százalék felszolgálási díjat határozhatnak meg. Amint arról az Üzletem.hu beszámolt, egyúttal a borravalót is adómentessé tennék.
"A turisztikai ágazat és ezen belül a vendéglátás szektor teljesítőképességének további megerősítése érdekében a kormány a felszolgálási díj esetében kettős − a céges rendezvényeket és a lakossági fogyasztást külön kezelő − maximális mértéket határoz meg" – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében.
Az éttermek számára maximalizálnák a felszolgálási díj összegét
A társadalmi vitára bocsátott tervezet szerint a felszolgálási díj esetében kettős maximalizált rendszer jöhet létre: a vendéglátó egységek magánszemélyek fogyasztása során maximum 15%, céges rendezvényeknél pedig 20% felszolgálási díjat határozhatnak meg. Ez utóbbi esetében azért lehet majd magasabb az összeg, mert az egyedi igényeket támasztó céges rendezvények kiszolgálása a magánszemélyeknél komplexebb feladatot jelent, akár hosszabb munkaidőt, vagy rugalmasabb munkavégzést követel meg a munkavállalóktól.
Az NGM szerint a maximalizált felszolgálási díj segítségével a hazai vállalkozók képesek lesznek a pozíciók versenyképes bérköltségeit fedezni. A módosítási tervezetet a szakmai szervezetek is támogatják. Úgy vélik, nem pusztán a munkavállalók által megkeresett összeg emelkedhet, de nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is.
A magánszemélyek fogyasztására vonatkozó 15%-os maximum a kisebb forgalmú, jellemzően
a családi vendéglátó egységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá.
Ezek a szolgáltatók ugyanis a díjjal járó adminisztrációs terhek miatt korábban hátrányba kerültek a korlátlanul magas felszolgálói díjakkal üzemelő vendéglátó üzletekkel szemben.
A borravaló összege adómentes lenne
A minisztériumi közleményben kiemelték azt is, hogy a felszolgálási díj nem azonos a borravalóval. Azt ugyanis minden esetben önkéntesen fizeti a vendég, általában közvetlenül az őt kiszolgáló felszolgálónak. Az aktuális jogszabályok alapján amennyiben azt a számlától külön, készpénzben fizeti a vendég közvetlenül a felszolgálónak, vagy olyan borravaló tárolóba helyezi, ahonnan a munkavállalók osztják azt szét egymás között, a borravaló adó- és járulékmentes. Ha viszont számlával együtt fizetik, vagy elektronikusan utalják át, illetve, ha a tároló tartalmát a munkáltató osztja szét a munkavállalók között, akkor már adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli. Ez is változna, és a jövőben szintén az adóterhektől mentessé válna, még bankkártyás fizetés esetén is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés