LÁJFHEKK

A gyereksamponok sem mentesek a tartósítószerektől

2017. március 22., szerda 15:19

A termékek jelentős része tartalmazott felesleges kockázatot jelentő illatanyagot és kritikusnak mondható tartósítószert. Viszont pozitívum, hogy a hormonális hatású parabén tartósítók már egyik termékben sincsenek.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 30 gyermeksampont vizsgált a címkéjük alapján. Arra voltak kíváncsiak, hogy vannak-e egészségügyi kockázatot rejtő összetevők a termékekben. Kiderült, hogy az ár egyáltalán nem irányadó, hiszen a lista végén is szerepeltek drágább termékek. 

A termékek jelentős része tartalmazott felesleges kockázatot jelentő illatanyagot és kritikusnak mondható tartósítószert (elsősorban Sodium benzoate-ot). 11 termékben találtak szem- és bőrirritáló felületaktív anyagot (Sodium Laureth Sulfate-ot), 20 termékben pedig potenciálisan allergizáló hatású felületaktív anyag van, a Cocamidopropyl betaine. Gyakran alkalmaznak színezékeket is (8 termék), ezek veszélyessége vegyületenként változik.

Drága termékek a lista végén is

A legmagasabb, 27 pontos értéket a Lavera Baba-Gyermek Neutral Fürdető és Sampon érte el, de dobogós helyen végzett még az Alverde Baby Fürdető és Sampon (26 pont), az Alterra 2in1 Baba tusfürdő és hajsampon a Humphrey's Bőrnyugtató Kamilla Baba sampon (24 pont) és a Weleda Baby Calendula Fürdetőtej & Sampon (23 pont) is.

Az utolsó három helyen végzett a Baba Könnymentes Gyereksampon, az Ombia Hair Sampon Gyermekeknek és a Hymalaya Gyengéd Babasampon (10 pontot sem értek el). Ezeknél jellemzően többféle problémás tartósítót használtak, illatosított termékek voltak, gyakran a világ másik végéről.

Szinte minden termék az EU-ban (Németországban) készült, csak két hazai gyártású sampont találtunk köztük. A termékeknek csak kis része, a harmincból mindössze nyolc rendelkezett független környezetvédelmi, állatvédelmi, egészség- és környezetvédelmi minősítő védjeggyel (pl. Nature, Vegan).

Pozitívumként elmondható, hogy a korábban alkalmazott hormonális hatású parabén tartósítók már egyik termékben sincsenek benne.

A teljes listát a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapjáról érheti el. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta