Veszélyes anyagot tartalmazhat kedvenc ünnepi ételünk: innen tudod, jót veszel-e

karacsony 2
Olvasási idő kb. 3 perc

A halak húsában feldúsul az egyik legmérgezőbb anyag, a higany. Megvizsgálták, mely halfajták esetén érdemes vigyázni a mennyiséggel.

Egészségügyi szakemberek régóta ajánlják az embereknek, hogy egyenek több halat egészségük fenntartása érdekében. Az elmúlt évtizedben azonban aggodalmak merültek fel, ugyanis egyes halfajtákban túl nagy mennyiségű mérgező higanyvegyület halmozódott fel. Ez az emberi szervezetbe jutva káros is lehet, ráadásul a halak és kagylók fogyasztása az emberek és állatok higanyexpozíciójának fő forrásai – összegezte cikkében a Webbeteg.

Általánosságban elmondható, hogy a halak húsa egészséges élelmiszer, ezért érdemes lenne alkalmanként fogyasztanunk. A lap azonban arra is figyelmeztet, hogy egyes esetekben nem árt az óvatosság a halak higanytartalma miatt, mely attól függően lehet veszélyes, hogy kik, mekkora mennyiségben és milyen fajtájú halat fogyasztanak. 

Egyes, halból készült ételek veszélyesek is lehetnek a higanytartalom miatt
Egyes, halból készült ételek veszélyesek is lehetnek a higanytartalom miattVicuschka / Getty Images Hungary

Veszélyes mennyiségben tartalmaznak egyes halak higanyt

A halak higanytartalmát több ízben vizsgálták már, az orvosi szakportál a Duke Egyetem legfrissebb kutatási eredményeit szemlézte karácsony előtt. Eszerint a higany metil-higany nevű származéka az, amely a halfogyasztás esetén veszélyes lehet, az azonban főként a tengeri halak esetén jelenthet tényleges problémát. Édesvízi halaknál ez feloldódik. 

Összességében elmondható, hogy a nagyobb és hosszabb életű ragadozóhalak tartalmazzák a legtöbb higanyt. Ilyen többek között a cápa, a kardhal, a tonhal, a királymakréla és a csuka. A nagyobb ragadozóhalak ugyanis sok kisebb halat esznek, ezért a tengerben található higany idővel felhalmozódik a szervezetükben. 

A határérték felett veszélyes lehet a higanytartalom

A halak szervezetében található higany mennyiségi határértéke 0,5 ppm, ez az a szint, amely fölött az adott hal rendszeres fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat. A határérték alatti halfajták akár rendszeresen is ehetők, mivel elenyésző mértékben tartalmaznak higanyt. Eszerint biztonságosan fogyaszthatók a növényevő édesvízi halak, például a ponty, a keszeg vagy az amur, és egyes tengeri halak is, mint a lazac, az osztriga, a kagyló, a szardella, illetve a garnélarák. A halakban lévő higany azonban nem mindenkire hat egyformán.

A veszélyeztetettek közé tartoznak a terhes nők, a szoptató anyák és a kisgyermekek.

A karácsony közeledtével a legtöbb magyar család asztalára kerül valamilyen halétel. Amint az az idei felmérésekből kiderült, a magyarok leginkább a rántott, illetve a halászléként elkészített, hazai halakból készült ételeket kedvelik.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek