Főzés és vásárlás szempontjából is az egyik legpazarlóbb ünnep a karácsony. Napokkal, hetekkel előtte bevásárolunk, többfogásos menüt tervezünk, vendégségbe megyünk. Sok háztartásban akad a karácsony utáni napokban maradék is emiatt. Mutatjuk, hogyan tegyél az ételpazarlás ellen, miközben másokon segítesz.
Ha arra ébredünk holnap reggel, hogy nem tudjuk, mit együnk: halászlét, rántott húst vagy székelykáposztát, és aggódunk, hogy mire ismét gusztusunk lesz hozzá, teljesen kiszárad a maradék bejgli, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy miként menthetjük meg az enyészettől a finom falatokat. A napokban újra kinyitottak a közösségi média tematikus ételmentő csoportjai. Szinte minden nagyobb településen és a budapesti kerületekben is aktívak az ünnepek alatt a "Többet főztem" közösségek. Ha nagy mennyiségű ételünk maradt, a hajléktalanszállókra vagy a nappali melegedőkbe is elvihetjük. Mutatjuk, milyen lehetőségek vannak a pazarlás ellen.
A te maradékod másnak a holnapi ebéd
A Facebook csoportokban megszaporodnak a felajánlások és a kérések is, ki egy tejfölös vödörnyi húslevest, ki egy adag spagettit vagy éppen egy tányérnyi mákos gubát ajánl fel. Kerületen belül átvehetőek az ételek, vannak, akik szimplán cserélnek másokkal, mert megunták, hogy három napja ugyanaz a halászlé kerül a tányérba.
A lokális közösségekben évek óta működő rendszer a karácsony utáni napokban éli virágkorát, több ezer felhasználó dönt úgy évről évre, hogy megosztja, amire már nincs szüksége.
A nappali melegedőkben is örülnek az ünnepi falatoknak
Azok, akik akár nagyobb távolságra is el tudják juttatni a számukra már felesleges ételt, netán nagyobb adag maradt a nyakukon a rokonlátogatás végén, a nappali melegedőkbe is elvihetik őket. A fővárosi melegedők listáját ide kattintva, a fővárosi hajléktalanszállókat pedig ide kattintva érheted el.
Fontos, hogy mielőtt útnak indulsz egy nagy kondér romlandó étellel, mindenképp egyeztess telefonon vagy emailben az adott intézménnyel, hogy tudják-e a felajánlásod fogadni.
Az Enni adok dobozok országszerte megtalálhatók, Budapesten is több kerületben találunk belőlük. Ide felcímkézett főtt ételt, zöldséget, gyümölcsöt, illetve konzerveket, nem romlandó élelmiszereket is vihetsz. Segítség lehet, ha nem csak az ételt dobozolod be, de teszel mellé evőeszközt és szalvétát is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés