Az egekbe szökött egy alapvető élelmiszerünk ára: ez az oka

karácsony bolt élelmiszer
Olvasási idő kb. 3 perc

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki süteményekkel várná a vendégeit karácsonykor. A madárinfluenza következtében majdnem a duplájára emelkedett a tojás ára az elmúlt hetekben.

Ugyan a tojásfogyasztás megugrása tradicionálisan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik, azonban karácsonykor is bőséggel használunk belőle. A sütemények és vendégváró fogások alapját képező élelmiszerhez egyre drágábban juthatunk hozzá.

Az elmúlt hónapok során rohamosan terjedő madárinfluenza a tojás árára is hatással van, nemcsak hazánkban, de Közép-Európa más országaiban is. Szlovákiában egyenesen tojásválságról beszélnek, ott több mint 400 ezer baromfit kellett leölni a megbetegedések következtében. A helyzet Magyarországon is egyre súlyosabb

Alapvető élelmiszereink közül most éppen a tojás drágul a legnagyobb ütemben
Alapvető élelmiszereink közül most éppen a tojás drágul a legnagyobb ütembenFTiare / Getty Images Hungary

Ijesztő mértékben drágul ünnepi élelmiszer-alapanyagunk

Amint az a Privátbankár Diszkont Árkosar-felmérésének legfrissebb eredményeiből is kitűnik, hogy más élelmiszerek árához képest a tojás milyen nagy ütemben drágult az elmúlt hetek során. A tavaszi árakhoz képest egyes diszkont üzletláncokban november végén már 

70 százalékkal kellett többet fizetnünk 

a 10 darabos kiszerelésű, S-es méretű tojásokért. A lap statisztikája visszaköszön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által közölt számokban is. 

„A fogyasztói piacok közül az AKI által vizsgált fővárosi Fehérvári úti és Vámház körúti piacon november elején – a negyvenötödik és negyvenhatodik hét között –, azaz egy  hét alatt 14 és 7 százalékos drágulást mértek a szakemberek. Igaz, a szegedi piacon nem változott az ár, a debrecenin pedig egyenesen csökkent” – összegezte a Privátbankár. 

A karácsonyi menü árát is befolyásolhatja a drágulás

Egy évben fejenként átlagosan 242 darab tojást fogyasztunk, az ünnepek során azonban valamennyivel többet használunk fel a menü elkészítéséhez, mint a mindennapokban. A húsvéti időszak mellett a tojás a karácsonyi időszak kedvelt élelmiszer alapanyaga is. A tradicionális fogások egyik alapja, nem csupán a bejglibe kell belőle bőséggel, de a mézeskalácshoz és a magyarok által kedvelt ünnepi főételekhez, például a borleveshez vagy a franciasalátához is nagyobb mennyiségben szükséges tojást vásárolnunk. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek