GASZTRO

Padlizsánkaviár

2009. augusztus 10., hétfő 11:01

padlizsan_kaviar vega/padlizsán/orosz Unod már a padlizsánkrémet? Van egy jó hírünk! Készíthetsz padlizsánból kaviárt is. Orosz, mint az igazi kaviár, de nem anyira drága, és vega barátaid is nagyon fognak téged szeretni érte.

 

 

 

A padlizsánkrém elkészítése Oroszországtól Görörgországig rengeteg variációban létezik, sőt a padlizsánkaviárra is minden valamire való orosz nagymamának, háziasszonynak vagy gourmet gourmand-nak saját receptje van.

Az orosz változat annyiban különbözik az itthon is népszerű padlizsánkrémtől, hogy nincs benne majonéz. A tökéletes padlizsánkaviár titka az, hogy minden nedvességet ki kell belőle sajtolni, ezért elkészítése kicsit időigényes. A végeredmény megéri a fáradozást.

Hozzávalók 4 személyes adaghoz előételnek

2 nagy padlizsán (kb. 1 kg)
kb. ½ dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 közepes paradicsom
½ citrom frissen facsart leve
1 púpos tk só
frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem


A padlizsánokat mosd meg, hegyes késsel szurkáld meg és tedd 200 fokra előmelegített sütőbe vagy grillrácsra. Süsd addig, amíg összeesnek, sütőben kb. 1 óra.

Ha elkészült, vágd fel, kapard ki a húsát, és tedd szűrőbe, amíg kihűl. Ez után szedd egy lazább szövésű konyharuhára vagy tetrapelenkára, és kösd nagyon szorosra. Tedd a szűrőbe, tegyél alá egy tálat, és tedd a hűtőbe 3-4 órára vagy akár egy éjszakára. Ez után nagyon alaposan nyomkodj ki belőle minden nedvességet.

Tedd egy tálba, és keverd ki az olívaolajjal, ezt fokozatosan adagold, minden adag után keverd krémesre. Annyi olajat használj, amennyit felvesz anélkül, hogy tocsogna az olajban. A végeredmény világos színű, krémes pép kell, hogy legyen.

A fokhagymagerezde(ke)t törd pépesre a sóval egy kőmozsárban. Tehetsz bele több fokhagymát is ízlés szerint, ez egy nagyon light verzió ilyen szempontból. Keverd a fokhagymás pépet a padlizsánhoz. Ízesítsd borssal és citromlével.

A paradicsomot vágd nagyon apró kockákra, a petrezselymet aprítsd össze, mindkettőt keverd a padlizsánhoz. Fogyasztás előtt hűtsd kb. 1 órát. Pitával, pirítóssal vagy blinivel kínáld.


Padlizsánból még ezt is ajánljuk:

Ha steak mellé tálalnál valami különlegeset | Holnap padlizsánt a steak mellé!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta