Teszt: hol érdemes edzőfelsőt vásárolni?

Itt a tavasz, ilyenkor mindenki nekilát a sportnak, aki esetleg újévi fogadalomként nem kezdett már januárban kemény edzésbe. Szerencsére napjainkban már egész olcsón össze lehet hozni egy divatos és kényelmes edzőszettet, mert egyre több fast fashion boltban, hiperben és szuperben árulnak jó minőségű és szép nadrágokat, felsőket potom pénzért.

Kipróbáltam, hogy ezek a termékek valóban jók-e, és az ember nem izzad-e bennük úgy, mint egy ló, vagy éppen nem fázik-e nagyon egy olcsó felsőben. Egy elég szubjektív, de annál fontosabb aspektusból is megvizsgáltam a különböző márkák futópólóit: ha már beleizzadok, nem leszek-e bennünk a kelleténél büdösebb? A Ghenti Egyetem kutatói szerint ugyan tök mindegy, mert a pamutpólón kívül mindenben büdös lesz az ember, de úgy tapasztaltam, hogy a termékfejlesztők az elmúlt két évben kitalálhattak valamit a kellemetlenségek enyhítésére.

Lidl- Crivit

Újdonság, hogy a leginkább olcsó és jó élelmiszereiről ismert Lidl a héten sportcuccokat hoz ki: azaz futópólókat, nadrágokat és cipőket találhatunk az üzletek középső sorában. Háromféle pólót próbáltam ki, ezek közül a fekete jött be a legjobban (a galériában láthatja, miről beszélünk), mert valahogy puhább és kicsit vastagabb volt az anyag, mint a másik kettőnek, az ára viszont ugyanaz. Én is meglepődtem, de egyáltalán nem izzadtam benne a kelleténél jobban, kényelmesen követte a felső a testem vonalát, ennyi pénzért remek választás bármelyik.

Ár: 1699 forint (a sportmelltartók 1999 forintba kerülnek, ajánljuk azokat is)

Tulajdonságok: Optimális nedvességszabályozást biztosító TOPCOOL-szállal, optimális illeszkedést biztosító elasztánnal (creora), fényvisszaverő felületekkel, egyes modellek funkcionális Mesh-betétekkel a jobb légáramlásért

Anyagösszetétel:

Crivit, piros, elöl 92% poliészter, 8% elasztán, oldalt a háló 90% poliészter és 10% elasztán

Crivit, kék, elöl 92% poliészter, 8% elasztán, hátul a háló 90% poliészter és 10% elasztán

Crivit, fekete, 88% poliészter, 12% elasztán

Előnyök: nagyon olcsó, kényelmes

Hátrány: az üzletben nem lehet próbálni, úgyhogy vásárlás előtt neten mindenképp nézze meg a mérettáblázatot. Egyébként körülbelül olyan a méretezés, mint a C&A-ban, úgyhogy inkább egy mérettel kisebbet vegyen, mint gondolná. 

A kék pólónál még a túl mély dekoltázst említenénk, illetve a pirosnak a szabása kicsit férfias, de ebben az árkategóriában a Lidl per pillanat az egyik legjobb választás.

Decathlon - Kalenji

Abban valószínűleg mind egyetértünk, hogy a Decathlon hozta el az olcsó edzőruhák idejét, náluk lehet stabilan megtalálni egy olyan termékskálát, amiben meg lehet bízni. A legolcsóbb termékeik általában nem a lehető legjobbak, de mindig van egy hajszálnyival drágább választás, amire már semmi kifogás nem lehet. Én most megvettem a Lidl termékénél is olcsóbb – de nem a Decathlon legolcsóbb – 1490 forintos futópólóját, ami 100% poliészter. Ennek megfelelően viszonylag kellemetlen beleizzadni, szag és érzet tekintetében is.

A futóversenyeken is hasonló, 100% poliészter felsőket osztogatnak, mint technikai felső, amikkel hasonló a baj:  körülbelül csak a versenyre jók, edzésen, zárt térben a Decathlonosnál is kellemetlenebb, ha beleizzad az ember.

Ár: 1490 forint

Tulajdonságok:

Könnyű, kényelmes és légáteresztő, futáshoz ajánlott nőknek, meleg időben, bármilyen terepen. Anyaga kivezeti az izzadságot, szárazon tartja. Nőknek ideális szabás, különösen a vállnál és a mellnél. Rendkívül erős fényvisszaverő rátétek elöl és hátul.  

Anyagösszetétel: 100% poliészter

Előnyök: nagyon olcsó, megbízhatóan kapható a termék az áruházakban, van próbafülke, jó a szabása

Hátrányok: kellemetlen beleizzadni, a színválaszték a boltokban véges. Az üzlet honlapján a visszajelzéseknél többen jelezték, hogy rövid a termék, ez nekem pont jól jött, mivel nem vagyok magas és általában túl hosszú minden felső.

F&F

A Tesco ruhamárkája is ráment a sportolókra, praktikus, mert rögtön eszébe juthat a vásárlónak, aki telepakolta a kosarát édességgel, hogy le is lehet mozogni a bevitt többletkalóriát. Jól kinéző kollekciót árulnak, a felső kényelmes és a színei is szépek. Olyan érzés hordani, mint a Lidl felsőjét, tehát kényelmes és nem is kell benne büdösködni – ez tök jó. 

Ár: 3090 forint

Tulajdonságok: Elasztikus anyag (stretch), mely gyorsan szárad (quick dry)

Anyagösszetétel: 88% poliészer, 12% elasztán

Előnyök: még a megfizethető kategória, szép a színe, jó a szabása, van próbafülke

Hátrányok: azonnal ki kell mosni vásárlás után, mert erős kajaszaga van

H&M

A svéd cég évek óta minden szezonban új sportkollekciót dob piacra, melyeket pár éve már a svéd olimpiai csapattal együttműködésben fejlesztenek. Ez egyre jobban látszik a ruhák minőségén, ráadásul elég jók a fazonok is. Egy 3990 forintos futópólót vásároltam a H&M-ben, mely nem csak jól néz ki, de a szaga sem lesz kellemetlen. Egyetlen problémám a vásárlásnál az volt, hogy az üzletben nem találtam M-esnél kisebbet a felsőből, és úgy vettem észre, online is a kisebb méretek is fogynak el először.

Ár: 3990 forint

Tulajdonságok: Fitneszfelső, a svéd olimpiai csapattal együtt fejlesztette a cég. A poliészer 77%-a újrahasznosított anyagból készült! "Quick dry" anyag, azaz gyorsan megszárad.

Anyagösszetétel: 91% poliészer, 9% elasztán, oldalsó háló: 86% poliészer 14% elasztán

Előnyök: még a megfizethető kategória, szép a színe, jó a szabása, van próbafülke

Hátrányok: nem volt kis méret a boltban

adidas - primeknit tee

Volt szerencsém egy más árkategóriába tartozó felsőt is tesztelni. Az adidas felsője kábé tízszer annyiba kerül, mint a többi tesztalany, kíváncsi voltam, vajon tényleg annyival jobb-e. Jobbnak jobb: olyan érzés, mintha nem lenne rajtam semmi, nem fázom, nincs melegem, néha futás közben muszáj magamra pillantanom, hogy nem felejtettem-e el felsőt venni. Szóval ennyire kényelmes. Kérdés, hogy ez a szintű kényelem kinek ér meg egy nagyobb befektetést. Az anyag amellett, hogy csodálatos tapintású, kényes, gyapjúmosószert igényel, szóval gondosan kell kezelni, hogy hosszú távon társunk legyen a sportban. 

Ár: 22.990 forint

Tulajdonságok:  adidas Primeknit futópóló, mely úgy szabályozza a hőleadást, hogy egész futás alatt kényelmesen érezzük magunkat, és a kellemtlen szagokat is csökkenti (stay dry, stay confortable). Szinte varrás nélküli a felépítése, szabása női alakra alakított (tubular, almost seamless construction). Fényvisszaverő részletek vannak az ujján (reflective). 

Anyagösszetétel: 39% gyapjú, 35%poliészter, 26% nylon

Előnyök: szép a színe, jó a szabása, tapintása. Ennyire egyik felső sem volt kényelmes.

Hátrányok: a magas ár (érdemes lehet kivárni a leárazást, ha beleszeretett)

Feniek mellett teszteltünk egy régebbi Helly Hansen edzőpólót is, amit szintén megtalál a galériában. A márka már nem foglalkozik kiemelten futással, úgyhogy ez a modell nem is kapható. Viszont azt el lehet róla mondani, hogy kényelmes és jó minőségű, és ez inkább az adidas árkategóriája, mint a Lidl-é.

Emellett persze néha viselek 100% pamutpólót is edzéshez és az a helyzet, hogy fenti kevert arányú felsők közül mindet jobb érzés annál viselni: a pamut átázik, ráhűl az emberre, nehézzé válik, egyszóval hiába mondják a Ghenti Egyetem kutatói, hogy abban kevésbé lesz szagos az ember, mint a poliészterben, vitathatatlan előnyei is vannak a műszálas felsőknek.

Tehát csak bátorítani tudok mindenkit, hogy szerezzen be egy technikai felsőt. Ez nem egy nagy befektetés: már olcsón is kaphatók jók, de ha éppen élete futópólóját készül megvenni, akkor is van opció.

A képeket a Panoráma Sportközpontban készítettük, köszönjük a helyszínt!

Oszd meg másokkal is!
Mustra