Heti merítés: ne maradjon le cikkeinkről!

Új sorozatot indítunk, ezentúl minden hétvégén összegyűjtjük azt a négy-öt cikket az előző napokból, amelyekről sajnálnánk, ha lemaradnának olvasóink. Látta az oldalon, de nem volt ideje végigolvasni? Épp van egy kis ideje lazítani, és nem akarja Facebookot pörgetni? Ne maradjon le eheti merítésünkről, komoly, olvasmányos és szórakoztató anyaggal is készültünk!

1. Az indiai özvegyek is a gyermekházasságok áldozatai

Filmklubot indított a MIGhelp Egyesület: ezentúl kéthetente különleges, ritkán látható, kulturálisan érzékeny témákat feszegető filmeket mutatnak majd be. Első alkalommal Női sorsok Indiából címmel vetítettek két dokumentumfilmet, mindkét alkotás a világ egyik leghatalmasabb országát feszítő óriási ellentétekre reflektált. Natalya Kadiryova Invisible Women - The Outcast Widows of India (Láthatatlan asszonyok - India számkivetett özvegyei) című filmje az özvegyen maradt nőkről szól, akiknek társadalmi megbecsülése a nullával egyenlő, és már az is fejlődésnek számít a helyzetükben, ha ma már legalább nem égetik el őket az elhunyt férjükkel együtt. A másik rövidfilm, Nishtha Jain Gulabi Gangje pedig egy olyan asszonyt és az általa létrehozott nőjogi civil szervezetet mutatta be, akik a nők védelmében fellépve alapvető emberi jogokért küzdenek: például az oktatáshoz, a munkához és a biztonságos élethez való jogért. És mindeközben önvédelemre is tanítják őket.

A két film mentén azonban most nemcsak a társadalmi számkivetettségben élő özvegyek sorsát járjuk körül, hanem tágabb értelemben az indiai nők jelenlegi helyzetét is, amely – a korábbi statisztikák és a legújabb Amnesty International jelentés szerint egyaránt – messze az egyik legrosszabb az egész világon. Kattintson a címre és megnyílik a teljes cikk!

GettyImages-485069248
Allison Joyce / Getty Images Hungary

2. Kívül fura, belül ugyanolyan, de olcsóbb

Mikor almás pitéről van szó, sokan esküsznek arra, hogy a tökéletlen, akár ütött almák sokkal jobb alapanyag hozzá, mint tökéletes formájú fényesen ragyogó társaik. Ahogyan a bébirépákról is kiderült már, hogy azok egyáltalán nem luxustermékek, csak furfangos megoldás a kicsit furcsábbra nőtt sima répák eladására. Minek pazarolni az ételt, ha ízre és minőségre pontosan ugyanolyan, csak éppen a megszokottól eltérő az alakja vagy a mérete?

A Tescóban mostantól olcsóbban juthat hozzá azokhozt az almákhoz, krumplikhoz és répákhoz, amik kicsit mások mint a többiek. Itt most ne a szokásos értékcsökkent árukra gondoljon a bebarnult banánnal, vagy a kicsit már kókadozó petrezselyemmel, hanem például egy krumpliforma helyett szív alakú krumplira, vagy egy olyan, elágazó répára, ami úgy néz ki, mint egy hosszú lábú, jóságos mocsári szörny.

01-tesco-perfectly-imperfect-170208-A40A1421
Szécsi István / Dívány

3. Putyinék szerint egy pofon nem pofon. A tudomány nem így tudja.

Míg nálunk az isztambuli egyezmény ratifikációja csúszott le sokadszorra is a parlament asztaláról (egész pontosan a kormánypárti politikusoknak köszönhetően oda se került), addig Oroszországban Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök aláírta a családon belüli erőszak dekriminalizálását célzó törvényt. A módosítások szerint ezentúl csupán vétségnek fog számítani a családon belüli agresszió, és kizárólag a "komoly", azaz csonttöréssel, zúzódással járó testi sértés lesz családon belüli erőszaknak minősíthető. Támogatói azzal az álszent érveléssel védték az intézkedést, hogy ezzel csak a szülők gyereknevelési jogait védik, és egyúttal csökkentik az állam beleszólási lehetőségét a családi ügyekbe. Persze a törvény enyhítése mellett nyomós érvnek használták azt is, amit a nők és gyerekek jogait sértő eseteknél rendszeresen szokás: a hagyományok iránti tisztelet fontosságát. Érdekesség, hogy tavaly egy sajtótájékoztatón még maga Putyin is azt mondta, hogy nem lenne szabad tradíciókra hivatkozva gyerekeket pofozni. A ,,tisztelni való" tradíciókkal pedig általában az a baj (legyenek akár vallási, akár kulturális alapúak), hogy sosem a nők vagy a gyerekek védelmét, sokkal inkább a patriarchátus érdekeit szolgálják.

ad 232973304

4. Tippek síelőknek az első hóekétől a legextrémebb pályákig

A síszezon kellős közepén járunk, és a Travelo magazin nálunk osztotta meg a leghasznosabb tippeket és a fontosabb tapasztalatokat. Röviden, és tömören: ha most kezd ebbe az egészbe, csak támogatni tudjuk! És attól, hogy valaki nem szimpatizál a síeléssel vagy a snowboardozással, még nem kell kihagynia a síterepek utánozhatatlan hangulatát, hiszen a hüttézés is egy életérzés. Ám csak óvatosan, egy 2015-ös felmérés szerint a téli vakációra indulók ötvenkét százaléka nem síelés közben töri össze magát – a pálya aljában található hüttékben iszogatni, majd hazaindulni a jeges utcán sokkal veszélyesebb időtöltésnek tűnik.  

Nordica SíAréna - Eplény
Nordica SíAréna - Eplény

5. Hogyan készüljön esküvőre 2017-ben?

Ha nyárra van már időpontja az anyakönyvi hivatalba, és szeretne egy jobb bulit az esküvőjére, még nincs teljesen elkésve – éppen csak egy kicsit. Legalábbis ez derült ki számunkra a két januári esküvő kiállításon, amiken jártunk. A rendes esküvőmániás arák elvileg egy, de legalább fél évet szánnak a nagy nap összehozására, de belőlük valószínűleg annyira nincsen sok, ugyanis akikkel ezeken a rendezvényeken találkoztunk, mind nyári ceremóniára készültek, és általában épp csak a ruhájuk volt meg. Cikkünkben tippeket adunk, hogy mit mikor érdemes lefixálni, ha nem akarunk agyvérzést kapni az esküvő előtti hetekben, és azt sem szeretnénk, ha a násznép éhesen támolyogna egyik dögunalmas programról a másikra.

02-eskuvo kiallitas 2-170129-A40A0851
Szécsii István / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Mustra