Semmire nem jó a teleshopos vibráló kézisúlyzó

Biztos találkozott ön is azzal a teleshopos reklámmal, amelyben egy kézisúlyzószerű eszközt hirdettek: az ezzel végzett gyakorlatokban az volt a pláne, hogy közben a rúd végén lévő súlyok lötyögni kezdtek. Minél erősebben rázta, azok annál keményebben lötyögtek, és a rudat szorítva ennek kellett minél erősebben ellentartani, amitől - az ígéret szerint - csodás módon megerősödött használójának egész felsőteste. A termék sajnos amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan ki is kopott a hazai boltokból, magyar nevet se kapott, úgyhogy az egyszerűség kedvéért mi is csak Shake Weightnek fogjuk hívni, ahogy nemzetközi hírnevet szerzett magának. Nyilván nem véletlenül tartott ilyen rövid ideig a karrierje: az amerikai Journal of Sports Science and Medicine (Sport- és orvostudományi folyóirat) című lapban most bebizonyították, hogy tök hatástalan.

A hagyományos súlyok ellen

A gyártó nem szórakozott, rögtön azt állította, hogy ezzel a szerkezettel annyi mozgást végezhet a vásárló, amitől fogyhat és még izmosodhat is. Ráadásul hatékonyabban edzhet vele, mintha mondjuk konditeremben izzadna. Ennek jártak most utána - némi késéssel - a kutatók. A tanulmányhoz leszerződtettek huszonöt fiatal felnőttet, akiknek vagy a Shake Weighttel kellett edzeniük vagy pedig a hagyományos súlyokkal. Bár a Shake Weighttel edzőknél is mértek némi izomaktivitást, ez a szerkezet azonban semmivel sem bizonyult hatékonyabbnak a hagyományos súlyzós edzéseknél. Sőt! Nem, hogy hatékonyabb nem volt, ahhoz sem bizonyult elégségesnek, hogy erősítse az izmokat.

A fitneszszakértők egyébként azt mondták, hogy a Shake Weight két dolog miatt használhatatlan: egyrészt azért, mert túlságosan apró mozdulatokat végeztet az izmokkal, másrészt pedig azért, mert nem lehet fokozatosan fejlődni vele (nem lehet növelni rajta a súlyokat), így egy idő után semmi kihívást nem jelent már. Ez az idő pedig hamar eljön. Sajnos a hatóságok nem voltak olyan tettre készek, mint az Power Balance karkötő esetében, az élet mégis igazságot szolgáltatott, mert a Shake Weight önmagától is az egyik legröhejesebb eszközzé vált. Miután a South Park készítői külön részt szenteltek annak, hogy szerintük az eszközzel végzett gyakorlatok legfeljebb egy férfi kézzel kielégítésére készítik fel a felhasználót, már alig akadhat vásárlójuk. A videóban látható darabok külön igénylik is az edzéseket, a végén pedig még taxira való pénzt is adnak a nőknek, aztán alvás üzemmódba kapcsolnak:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek