#ÉLETEM

Sóban, zsírban nagy – mekiteszt-eredmények

2009. augusztus 5., szerda 09:05

Búcsút kell-e mondanunk a lapos hasnak, kemény fenéknek, ha néha mekiben kajálunk? Ehet-e a gyorsétteremben bármi egészségeset a gyerek? Nagy mekiteszt-eredmények.

Eredetileg a tesztek végére került volna egy rövidke bekezdésbe az eredmény, de annál kicsit bővebb lett az értékelés, még akkor is, ha igazából nem hozott eltérő tapasztalatokat az, hogy gyerek, felnőtt csaj vagy pasi válogat a mekiben.

A kísérlet nem jósol vagy magyaráz súlynövekedést, nem riogat egészségkárosodással, és nem is kívánja megbélyegezni a gyorsétteremlánco(ka)t. Nem is lenne rá joga, hiszen egy étteremlánc nem tehet a fogyasztók magatartásáról.

Cikkünk egyedül arra világít rá, hogy azon a napon, amikor mekiben kajálunk, csak nagy odafigyeléssel kerülhető el a sómérgezés és a zsírtúladagolás. Szinte nem túlzás azt állítani, hogy egy McDonald’s-étkezés következményeinek helyrehozatala aznap már csak könnyű párolt zöldségekkel lehetséges – szigorúan sótlanul!

A cikk megírásának másik tapasztalata az, hogy az egészségesnek látszó ételek, mint amilyenek a saláták, messze nem olyan ártatlanok – legalábbis mekiéknél. Csirkés verziójuk öntet nélkül is jócskán tartalmaz zsírokat (a panír megszívja magát sütéskor), dresszinggel meglocsolva pedig a várakozásokat felülmúló értékeket mutat.

Meglepetést okoztak a reggeli menük, amelyekből a napi só- vagy zsírbevitel gond nélkül megoldható, akár úgy is, hogy aznap már nem fogyasztunk semmi többet.

A legelgondolkodtatóbb mégis talán az volt, hogy gyerek esetében alig van olyan lehetőség a menün, amely ne lőné egyből felül a napi só- és zsírbevitel felét (néha az egészet). Van olyan gyerek, aki beéri kertész salátával 1000 sziget vagy mediterrán öntettel?

Konklúzióként talán annyit emelhetünk ki, hogy semmi baj a mekikajával, ha ritkán élünk vele, és azon kívül igyekszünk odafigyelni az egyes anyagok bevitelére, túlfogyasztására. A mekiben nem lehet ezzel foglalkozni, egészség szempontjából szinte biztos, hogy deficites lesz a junk kajálás. Vagyis – mint oly sokszor – a mértéktartás a lényeg.

Tehát a lapos has, a kemény fenék és a meki nem zárja ki egymást. De az biztos, hogy előbbieken nem segít az utóbbi túlsúlya.

 

A MEKITESZT TOVÁBBI RÉSZEI

A nagy McDonald’s-teszt körülményei. | A makró, a mainstream és a falánk

Mit tartalmaznak a szendvicsek, saláták, lehet-e egészségesen enni gyorsétteremben? | Pasi a mekiben – TESZT

A komolyabban fogyasztó fiúk mellett ránéztünk, hogy jár a csaj, ha az arany boltíves láncnál kajál | Csaj a mekiben – TESZT

Ehet-e egy gyerek bármi egészségeset a McDonald’sban? | Gyerek a mekiben – TESZT

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2009.08.05 13:07:39direkt

    Mindig mondom, hogy mindenből csak keveset szabad és akkor nem lehet baj. Úgy néz ki hogy tényleg.

  • 2009.08.05 13:36:22raas

    mondjuk engem megdöbbentett, hogy mennyire kevés is az a kevés... és hogy egy gyereknek már mennyi is elég ahhoz, hogy túltolja magát.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta