#ÉLETEM

Óvakodj a selyemfiúktól!

2010. február 8., hétfő 15:04

selyemleadA kalandor belevaló, érzéki embert keres, az akaszkodó mindenáron szerelembe akar esni. Ha nem selyemfiúra vágysz, óvakodj attól, aki csak az egzisztenciád felől érdeklődik, és ismerd fel, ha a másiknak nem komolyak a szándékai. Hogyan? Olvass a sorok között!

cikk-tipus-altalanos

Ha ódzkodsz a netes társkeresőtől, akkor biztos a te szádat is elhagyta már a mondat: „A neten sok a hazug csaló, nem tudni, ki van az adatlap mögött." Ha csak ezt tart vissza az ismerkedés ezen formájától, olvass tovább, mert Kiss-Péterffy Mártával (A behálózás művészete című társkereső kézikönyv szerzője) eloszlatjuk a kételyeket, és bemutatjuk a főbb társkereső típusokat.

 

Nem több a hazug

Internetes társkeresőn van, aki letagad a korából, vagy épp hozzátesz, pár centivel magasabbnak, pár kilóval soványabbnak mondja magát, esetleg lódít a hobbijáról. Ennek persze semmi értelme, mert a randin úgyis lehull a lepel. A szépítés egyébként a neten sem gyakoribb, mint a „való életben". Sajnos van, aki komolyabbat hazudik például családi állapotáról, vagy szándékairól, de - és ezt már Márta mondja -ez inkább a chat-oldalakra jellemző. A több ezer taggal rendelkező, komoly társkeresőkön eleve szigorúak a bejelentkezés és a tagság szabályai (a Randivonalon például tíz regisztráció közül négyet elutasítanak, a szalonképtelen képek és/vagy bemutatkozó szöveg miatt) - ez, és a havidíj távol tartja a linkeket.

 

A legbiztosabb intő jelek

Márta szerint a társkeresők leginkább azt szeretnék kideríteni, hogy a másik fél valóban az-e, akinek mondja magát, tényleg párt keres-e, és hogy viszonozza-e az érdeklődést. Figyelj az intő jelekre!

 • Légy óvatos, ha a másik még a keresztnevét sem árulja el, vagy soha nem mesél a munkájáról, családjáról.

 • Gyanús, ha nem küld fotót, vagy olyat mutat, amely túl profi, esetleg ő nem kivehető rajta. Kételkedj, ha arca ismerősnek tűnik - van, aki színész, vagy énekes fotói mögé bújik.

 • Ha már a levelezés kezdetén anyagi helyzetedről érdeklődik, hagyd figyelmen kívül, vagy csak általános választ adj rá. Próbáld kideríteni, van-e mögöttes szándéka! Ne add ki személyes adataidat, a számodat is csak esetleg akkor, ha már a randit tervezitek!

 • Leveleztek egy ideje, de nem szorgalmazza a találkozót? Szinte biztos, hogy nem érdeklődik komolyan irántad. Erre utal az is, ha csak magáról ír, felőled nem kérdezősködik.

 

Hordozz a tenyereden!

Ha nem tudsz olvasni a sorok között, könnyen félreismerheted a másik szándékát, személyiségét. Ha azonban képes vagy a szavak mögé látni, már a bemutatkozásából, vagy az első levelekből sok minden kiderülhet. „Van, aki csak a szívét akarja kiönteni, és ehhez keres hallgatóságot egy kellően önzetlen partner személyében" - mondja Márta, majd egy másik típust említ: az önigazolót, aki önmagának, vagy volt párjának bizonyítaná, hogy bármikor szerezhet új partnert. Esetleg a külsejével kapcsolatban vágyik pozitív megerősítésre, ezért arra kér, szavazz rá a honlap szépségversenyén. „Az akaszkodó pedig mindenáron szerelembe akar esni, és rövid idő alatt hajlamos látatlanul is imádni azt, aki figyelemre méltatja. Azt mondja, olyan társat keres, akit a tenyerén hordozhat, és kijelenti: egész életemben csak rád vártam!" - magyarázza Márta.


Kényelmet vagy támogatást

Kitérünk a kalandorra is, aki alkalmi kapcsolatot, vagy állandó társa mellé barátot-barátnőt keres, például ilyesmi szöveggel: belevaló, érzéki nő keresek, aki szereti az életet. A mama pici fia, vagy apuci kicsi lánya kényelemre, biztonságra vágyik, saját bevallása szerint is egy határozott, gondoskodó társ személyében. Ez a típus nem összekeverendő azzal, aki támogatót keres - ő az, aki leírja: életszínvonalának emelését vagy fenntartását szeretné megoldani (mindegy, ki mellett, csak jó szituált legyen).

 

Mit is keresek itt?

Vannak a neten olyan „társkeresők", akik valójában nem is vágynak társra, csakhogy ezt talán még ők sem tudják. Így ők azok, akik alapvetően senkit nem akarnak átejteni, megbántani - a hiba az ő készülékükben van. „A sorozatrandizó például szinte sosem jut tovább egy-két találkozónál egyik partnerével sem - magáért az ismerkedés kedvéért ismerkedik" - vázolja Márta, aki pszichológiai fejtegetés nélkül annyit azért elmond róluk, hogy vagy azért nem horgonyoznak le, mert nekik senki sem elég jó, vagy mert csak azt hiszik, hogy párra vágynak, pedig (a megszokás, vagy a kényelem miatt?) nem. A hamis ismerkedő egyik típusa - gyakran más személyiség mögé bújva - unaloműzés miatt regisztrál fel, lelkesen levelezik, és ha találkozóra kerülne a sor, inkább új közönséget keres. Az antitárskeresők másik típusa csak arra használja az oldalt, hogy belekössön másokba, kritizáljon, gúnyolódjon. Általában így mutatkozik be: „Fogalmam sincs, mit keresek itt. Addig is írjatok, hátha kitalálom!" - mindezt talán feltűnési viszketegségből teszi, vagy mert szeret provokálni.


Ne herdáld feleslegesen sem a magad, sem a másik ő idejét, energiáját. Ha a biztató kezdet után mégis azt érzed, nem ő az igazi, mielőbb tudasd vele és köszönj el tőle!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.02.08 16:14:30valakimas

  Nem árt átgondolni az ehhez hasonló általánosító cikk megírását, a következményeit tekintve.
  A bizonytalan társkeresőkben ugyanis olyan előítéleteket ültethet el, ami nem hogy hasznot, inkább kárt okoz a jóhiszemű olvasójának. Persze, legyen magához való esze mindenkinek, mondhatja az ujságiró, de ez rái svonatkozik, van felelőssége. Velem történt, hogy megláttam valakit, akivel levelezni kezdtünk. Annyira inspiratív volt az illető, hogy verseket tudtam írni hozzá, nagyon jókat "beszélgettünk", még mielőtt találkoztunk volna. És kis idő elteltével épp azért nem találkozott velem, mert elbizonytalanodott, nem tudta elhinni, hogy ilyen létezik, azt mondta, humbug az egész. Mostmár sosem tudjuk meg, mi lehetett volna.
  Hasonló kategorizálást, általánosítást olvasok a cikkben is. Nincs két egyforma ember és a majdnem az nem, ez matematika. A határozott döntési képletek helyett inkább a mérlegelésre kellett volna biztatni az olvasót.

 • 2010.02.08 19:23:11molnaragi

  Szia valakimas! :)
  Kivételesen nem a cikk írójaként (bár véleményedet köszönöm!), hanem csak egy kommentelőként, kvázi magánemberként reagálnék a hozzászólásodra.
  Ne haragudj, hogy ezt mondom, de ekkora bullshit-et, amivel ez az illető bekábított téged, még életemben nem hallottam! Olcsó kifogás! Elbizonytalanodott? Muhahaaaaa, mégis miben? Nem tudta elhinni? Dupla muhahaaaa. Jjjjjaaajjjjjj. Lehet, hogy nincs igazam, és hidd el, nagyjából egy gyűjteményre valóm van az agyament szövegekből (saját és ismerőreseim tapasztalatai alapján), de ez valami egészen új, ekkora marhaságot még nem hallottam élő ember szájából. A véleményem: ezt az illetőt egyszerűen nem érdekelted, eltűnt a részéről levelezés a során a varázs (ha egyáltalán meg volt) és/vagy közben megismerkedett mással, aki jobban érdekelte. Veszélyes a hosszú levelezés, pont emiatt. És nem tudott mást kitalálni randi előtt (mert remélhetőleg előbb-utóbb arra került volna a sor), inkább bekamuzott egy ilyen eszméletlen, és rád nézve tiszteletlen kamu-kifogást, vette a kalapját, és ismerkedett tovább.
  Ha a cikkemet akarnám védeni (nem akarom!!!), és te sztoridban személyes találkozásra is sor került volna, és esetleg akkor állt volna elő ezzel, azt mondanám, ő volt egy tipikus sorozatrandizó (mentsen Isten tőle :))) ). Így viszont más szót használnék rá...
  Köszönöm még egyszer a véleményedet!
  Ági

 • 2010.02.09 07:17:10Check

  Kedves Ági!
  Lehet, h igazad van, de az elszomorító, h eszedbe se jut, h talán mégsem. Miért ne lehetne igaz az, amit valakimas gondol? Az tényleg elképzelhetetlen, h vannak, akik pl. a te cikked alapján bizonytalanodnak el, és húzódnak vissza a csigaházukba? Hogy az általad írtak egy csalódott embert, akinek nincs meg az - ezek szerint szükséges - dörzsöltsége, bizalmatlansággal és félelemmel töltenek el?
  Eszedbe se jut, hogy soraid mennyire cinikusak, nagyképűek, kioktatóak? Ki lehet röhögni a naivakat, lehet trendin bullshitelni, muhaházni, és? Tényleg higyjük el, h te vagy az aktuális orákulum a témában, csak azért, mert több időt töltöttél el ezeken az oldalakon? És akkor most attól te klasszabb vagy? Vagy esetleg még jobban meg is érdemled az igazi érzéseket? Mert valami miatt te is belementél a társkereső oldalak játszmáiba. Vagy azért, mert keresed a szerelmet (akkor sok sikert), vagy mert meg akratad írni a cikket, és akkor hogy is van ez?
  Az fel se merül benned, h épp a nyíltszívűség kell ahhoz, h valami valóban megtörténjen?
  Igen, lehet, h igazad van, és az az ember, akihez valakimas verseket írt, átverte őt. Lehet. Sokan gyávák ahhoz, h elmondják, amit tényleg gondolnak.
  Neked, cikkíróként felelőséged is van, nem csak billentyűzeted. Jó lenne, ha elgondolkodnál azon, amit valakimas írt az utolsó mondatában, nem csak félresöpörnéd, úgy, ahogy van. Empátia plz!

 • 2010.02.09 07:44:07molnaragi

  Azt mindenképpen szeretném hozzátenni és leszögezni, hogy a nevetés MÉG VÉLETLENÜL sem valakimas-nak szólt!!!!!!!! (elnézést valakimas, ha így tűnt) Az illető reakcióján nevettem, igen, vállalom: cinikusan... Valakimást semmiképpen nem akartam megbántani, a nevetés nem az ő személye, gondolatai stb., felé irányult, hanem affelé, aki ezt a szöveget lenyomta a torkán. (Biztos szerencsésebb lett volna, ha ezt a véleményt én is álnéven írtam volna meg.)
  Kedves Check, azért az kicsit erős, hogy ez a cikk FÉLELEMMEL töltene el bárkit is :)) Arról nem is beszélve, hogy - ahogy azt te is olvashattad - a cikkben elhangzottak nem az én privát mondataim-gondolataim-véleményem, így az orákulum elnevezés (sajnos?) nem állja meg a helyét. Egy szerzővel beszélgettem, aki könyvet írt a netes ismerkedésről - amikor én olvastam, nem féltem, szerintem remek útmutató.

 • 2010.02.09 13:08:39monna

  a könyvet én is olvastam, és érdekes, engem sem töltött el félelemmel. inkább csak arra sarkalt, hogy én is jobban odafigyeljek, és próbáljam kiszűrni azokat az embereket, akik nem hozzám valóak. sikerült, és azóta boldog vagyok :)

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta