Óvakodj a selyemfiúktól!

selyemleadA kalandor belevaló, érzéki embert keres, az akaszkodó mindenáron szerelembe akar esni. Ha nem selyemfiúra vágysz, óvakodj attól, aki csak az egzisztenciád felől érdeklődik, és ismerd fel, ha a másiknak nem komolyak a szándékai. Hogyan? Olvass a sorok között!

cikk-tipus-altalanos

Ha ódzkodsz a netes társkeresőtől, akkor biztos a te szádat is elhagyta már a mondat: „A neten sok a hazug csaló, nem tudni, ki van az adatlap mögött." Ha csak ezt tart vissza az ismerkedés ezen formájától, olvass tovább, mert Kiss-Péterffy Mártával (A behálózás művészete című társkereső kézikönyv szerzője) eloszlatjuk a kételyeket, és bemutatjuk a főbb társkereső típusokat.

 

Nem több a hazug

Internetes társkeresőn van, aki letagad a korából, vagy épp hozzátesz, pár centivel magasabbnak, pár kilóval soványabbnak mondja magát, esetleg lódít a hobbijáról. Ennek persze semmi értelme, mert a randin úgyis lehull a lepel. A szépítés egyébként a neten sem gyakoribb, mint a „való életben". Sajnos van, aki komolyabbat hazudik például családi állapotáról, vagy szándékairól, de - és ezt már Márta mondja -ez inkább a chat-oldalakra jellemző. A több ezer taggal rendelkező, komoly társkeresőkön eleve szigorúak a bejelentkezés és a tagság szabályai (a Randivonalon például tíz regisztráció közül négyet elutasítanak, a szalonképtelen képek és/vagy bemutatkozó szöveg miatt) - ez, és a havidíj távol tartja a linkeket.

 

A legbiztosabb intő jelek

Márta szerint a társkeresők leginkább azt szeretnék kideríteni, hogy a másik fél valóban az-e, akinek mondja magát, tényleg párt keres-e, és hogy viszonozza-e az érdeklődést. Figyelj az intő jelekre!

  • Légy óvatos, ha a másik még a keresztnevét sem árulja el, vagy soha nem mesél a munkájáról, családjáról.

  • Gyanús, ha nem küld fotót, vagy olyat mutat, amely túl profi, esetleg ő nem kivehető rajta. Kételkedj, ha arca ismerősnek tűnik - van, aki színész, vagy énekes fotói mögé bújik.

  • Ha már a levelezés kezdetén anyagi helyzetedről érdeklődik, hagyd figyelmen kívül, vagy csak általános választ adj rá. Próbáld kideríteni, van-e mögöttes szándéka! Ne add ki személyes adataidat, a számodat is csak esetleg akkor, ha már a randit tervezitek!

  • Leveleztek egy ideje, de nem szorgalmazza a találkozót? Szinte biztos, hogy nem érdeklődik komolyan irántad. Erre utal az is, ha csak magáról ír, felőled nem kérdezősködik.

 

Hordozz a tenyereden!

Ha nem tudsz olvasni a sorok között, könnyen félreismerheted a másik szándékát, személyiségét. Ha azonban képes vagy a szavak mögé látni, már a bemutatkozásából, vagy az első levelekből sok minden kiderülhet. „Van, aki csak a szívét akarja kiönteni, és ehhez keres hallgatóságot egy kellően önzetlen partner személyében" - mondja Márta, majd egy másik típust említ: az önigazolót, aki önmagának, vagy volt párjának bizonyítaná, hogy bármikor szerezhet új partnert. Esetleg a külsejével kapcsolatban vágyik pozitív megerősítésre, ezért arra kér, szavazz rá a honlap szépségversenyén. „Az akaszkodó pedig mindenáron szerelembe akar esni, és rövid idő alatt hajlamos látatlanul is imádni azt, aki figyelemre méltatja. Azt mondja, olyan társat keres, akit a tenyerén hordozhat, és kijelenti: egész életemben csak rád vártam!" - magyarázza Márta.


Kényelmet vagy támogatást

Kitérünk a kalandorra is, aki alkalmi kapcsolatot, vagy állandó társa mellé barátot-barátnőt keres, például ilyesmi szöveggel: belevaló, érzéki nő keresek, aki szereti az életet. A mama pici fia, vagy apuci kicsi lánya kényelemre, biztonságra vágyik, saját bevallása szerint is egy határozott, gondoskodó társ személyében. Ez a típus nem összekeverendő azzal, aki támogatót keres - ő az, aki leírja: életszínvonalának emelését vagy fenntartását szeretné megoldani (mindegy, ki mellett, csak jó szituált legyen).

 

Mit is keresek itt?

Vannak a neten olyan „társkeresők", akik valójában nem is vágynak társra, csakhogy ezt talán még ők sem tudják. Így ők azok, akik alapvetően senkit nem akarnak átejteni, megbántani - a hiba az ő készülékükben van. „A sorozatrandizó például szinte sosem jut tovább egy-két találkozónál egyik partnerével sem - magáért az ismerkedés kedvéért ismerkedik" - vázolja Márta, aki pszichológiai fejtegetés nélkül annyit azért elmond róluk, hogy vagy azért nem horgonyoznak le, mert nekik senki sem elég jó, vagy mert csak azt hiszik, hogy párra vágynak, pedig (a megszokás, vagy a kényelem miatt?) nem. A hamis ismerkedő egyik típusa - gyakran más személyiség mögé bújva - unaloműzés miatt regisztrál fel, lelkesen levelezik, és ha találkozóra kerülne a sor, inkább új közönséget keres. Az antitárskeresők másik típusa csak arra használja az oldalt, hogy belekössön másokba, kritizáljon, gúnyolódjon. Általában így mutatkozik be: „Fogalmam sincs, mit keresek itt. Addig is írjatok, hátha kitalálom!" - mindezt talán feltűnési viszketegségből teszi, vagy mert szeret provokálni.


Ne herdáld feleslegesen sem a magad, sem a másik ő idejét, energiáját. Ha a biztató kezdet után mégis azt érzed, nem ő az igazi, mielőbb tudasd vele és köszönj el tőle!

Oszd meg másokkal is!
Mustra