Újabb fontos élelmiszert kezdtek hamisítani: a legtöbben mindennap fogyasztják

hamis élelmiszer kávé
Olvasási idő kb. 4 perc

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala, emberek milliói indítják vele a napjukat. Ám egyre többen aggódnak amiatt, hogy a boltok polcain hamisított kávé is megjelenhet, amely nemcsak a minőség, hanem az egészség szempontjából is kockázatokat rejthet.

Indul egy újabb nap. A frissen főzött kávé illata betölti a konyhát, a csésze pereme felett gomolygó gőz hívogatóan kavarog. Már az első korty előtt szinte a nyelvünkön érezzük a pörkölt babok gazdag, mély zamatát. Aztán tényleg belekortyolunk – és valami nem stimmel. Az aroma tompa, keserűbb a megszokottnál, és furcsa utóíz marad a szánkban. Ez a keserű kép könnyen valósággá válhat, miután a hamis élelmiszerek sorát már a kávé is gyarapítja – adta hírül a Reuters, miután a világ legnagyobb kávéexportőrének számító Brazíliában több mint 50%-kal emelkedett a kávé ára az elmúlt három hónapban. 

Így készül a hamis kávé más élelmiszerekből

A kávéhamisítás egyik leggyakoribb módja, hogy az őrölt kávét olcsóbb, pörkölt gabonafélékkel – például árpával, cikóriával vagy szójával – keverik annak érdekében, hogy nagyobb mennyiséget állítsanak elő olcsóbban. Egyes esetekben a kávébabokat mesterséges aromákkal kezelik, hogy jobb minőségűnek tűnjenek, míg máskor egészen alacsony minőségű, sérült babokat – nem ritkán hulladéknak számító héjat vagy leveleket – használnak fel. Végül az élelmiszert úgy csomagolják, hogy mindezek ellenére vonzó áru hatását keltse.

A hamis élelmiszerek körébe bekerült a kávé is, amelyet a drágulás miatt helyettesítenek más anyagokkal
A hamis élelmiszerek körébe bekerült a kávé is, amelyet a drágulás miatt helyettesítenek más anyagokkalWikimedia Commons / Niels Van Iperen

A kávéhamisítás nemcsak a fogyasztókat, hanem a teljes iparágat érinti. A tisztességes termelők és pörkölők versenyhátrányba kerülhetnek, mivel a hamisított termékek alacsonyabb áron kerülnek piacra. A vendéglátóipar szereplői is aggódnak, hiszen egy gyenge minőségű kávé rossz hírnevet szerezhet egy kávézónak vagy étteremnek. Az ilyen csalások aláássák a piacot, veszélyeztetik a termelők megélhetését, és csökkentik a fogyasztói bizalmat. 

Milyen hatással lehet az egészségre?

A hamisított kávé azonban nemcsak a pénztárcádat rövidítheti meg, hanem az egészségedet is. Az ismeretlen eredetű adalékanyagok allergiás reakciókat vagy emésztési panaszokat okozhatnak. Egyes vegyi anyagok – amelyeket a rossz minőségű babok „felturbózására” használnak – hosszú távon akár komolyabb egészségügyi kockázatokat is jelenthetnek.

A hamis kávék piacra dobása egyértelmű kísérlet a fogyasztók becsapására

– jelentette ki Celirio Inacio da Silva, a Brazil Kávépörkölők Szövetségének igazgatója.

Így ismerheted fel a hamisított kávét

A fogyasztók mindazonáltal egyszerű módon kiszűrhetik a kétes eredetű kávét:

  • Illat és íz: A hamisított kávé gyakran gyenge aromával vagy rossz mellékízzel rendelkezik.
  • Állag: A hamis kávé egyenetlen szerkezetű lehet.
  • Oldódás: Egy pohár vízbe szórva a valódi őrölt kávé egy része lebeg, míg a hamisított változat gyorsan leülepedik.
  • Csomagolás: Érdemes figyelni a gyártói információkra, és csak megbízható forrásból vásárolni.

A gyártók ugyanis kötelesek feltüntetni az élelmiszerek összetevőit. Az egyik jól ismert kávémárkához megtévesztésig hasonlító Oficial do Brasil nevet viselő termék csomagolásán például az szerepel, hogy „hagyományos kávéízű ital”, majd kisebb betűkkel az, hogy mesterséges kávéaromával készült.

Soha nem mondtuk, hogy ez kávé. Egy olyan terméket hoztunk létre, amely kielégíti a magas árak miatt szenvedő fogyasztói réteg igényeit

– védekezett a gyártó Master Blends.

Tény, hogy ezek a hamis kávék a hagyományos fajták árának alig harmadába kerülnek. Ám ha nem elégedünk meg a placebo hatással, érdemes tudatosan választani, hogy a reggeli kávé valóban az legyen, aminek hisszük: tiszta, minőségi és élvezetes ital, amely tényleg segít beindítani a napunkat.

Ahogyan a pénzt és az élelmiszereket, úgy a híreket is egyre többször hamisítják. Ide kattintva azonban ezek eredetiségét is ellenőrizni tudod.

Itt tudod ellenőrizni, hogy álhír-e, amit olvasolItt tudod ellenőrizni, hogy álhír-e, amit olvasol

Megmutatjuk, hogyan szűrheted ki az álhíreket.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek