#ÉLETEM

Gyerek a mekiben – TESZT

2009. augusztus 5., szerda 09:02

mcdonalds-gyerek-fokuszRáeresztettünk három család – a makrobiotikus, a mainstream fogyasztó és a falánk – gyerekeit az online mekire, fogyasszanak kedvükre, és közben teszteltük, milyen tápanyagok kerültek be a gyerektestekbe. Összegeztük, mire jutotottunk a gyorskaja és a gyerek összefüggésében.


A Dívány megjegyzése: Kipróbáltuk a Meki INBÉ-kalkulátorát, és nem az derült ki, amit vártunk: az elsődleges tapasztalat, hogy a kalkulátor könnyen bevisz a bozótba –  dietetikusra volt szükségünk, hogy egyáltalán rájöjjünk, rossz adatokkal számolunk. Az alábbi tesztben az adatokat már javítottuk. A dietetikus véleményét itt olvashatod, azt pedig itt foglaltuk össze, mire figyeljetek, ha használnátok a kalkulátort.

 

A McDonalds egy táplálkozástudományi szakértőkből álló csoporttal dolgoztatta ki mutatórendszerét, az Irányadó Napi Beviteli Érték- (INBÉ-) indexet, amely megmutatja, hogy egy adott anyagból egy bizonyos étel mennyit tartalmaz a napi szükséglet arányában. Az INBÉ-index a McDonald’s webes alkalmazásában az alábbi összetevőket mutatja:

 

mcdonalds-jelmagyarazat

 

A tesztalany

mcdonalds-gyerek-napi-ertekekTesztalany gyerekünk nem tudjuk, milyen kondíciókkal rendelkezik, csak annyit, hogy ő a McDonalds szerint egy átlagos gyerek. Napi szükséglete a különböző anyagokból a grafikonon látható. Ő egy képzeletbeli gyerek, aki az alábbiakban 3 különböző vérmérsékletű családban összeszedett életvitellel válogat a kínálatban. Így kísérli meg bemutatni a három, önkényesen választott fogyasztótípus, a makrobiotikus, a mainstream és a falánk fogyasztó családjában általános mentalitást. Mindhárom típus nevében összeállít egy-egy reggeli–ebéd–vacsora-triót, majd megnézzük, az INBÉ-alkalmazás milyen adatokat dob ki.

 

A MAKROBIOTIKUS CSALÁD GYEREKE

reggeli

mcdonalds-gyerek-makro1A makrobiotikus szemléletű család reggelire egy könnyű kertész salátát választ a gyereknek premier öntettel. Nem terhelik az apróságot sós toasttal vagy tojásos szendviccsel, a hangsúly a könnyű zöldségen van inkább.

 

 

ebéd

mcdonalds-gyerek-makro2A felvilágosult étkezésű család gyereke ebédre megismétli a kertész salátát, de most mediterrán öntetet tesz rá, és kísérőnek bedob vele egy 4 darabos Chicken McNuggets-adagot is. Sóból megint jeles…

 

 

 

vacsora

mcdonalds-gyerek-makro3A makrobiotikus család gyereke vacsira egy csirkés Cézár-salátával próbálkozik – 1000 sziget öntetet tesz rá. El is száll zsírban és sóban, pedig a választás alapján sok szülő inkább azt sejtené, egészséges a vacsora.

 

 

A MAINSTREAM FOGYASZTÓ GYEREKE

reggeli

mcdonalds-gyerek-mainstream1A mainstream fogyasztók utódai követik a szülőknél látottakat. Reggelire így egyből egy sajtostoast-menüt kérnek McBurival, és ezzel meg is alapozzák a napi bevitelt. Na nem kalóriában, hanem sóban.

 

 

ebéd

mcdonalds-gyerek-mainstream2Ebédre a tömegáramlattal utazó család gyerkőce sajtburgermenüt választ kis hasábburgonyával – ilyen dolgok találhatóak a Happy Meal menüben.
A választás eredménye látható a grafikonon.

 

 

 

vacsora

mcdonalds-gyerek-mainstream3Fehér hús a táplálkozási divat követőjének és családjának: a gyerek vacsira prémium csirkesalátát kap 1000 sziget öntettel. És mindenki abban a szent meggyőződésben tér aludni, hogy a család adott a gyerek egészségének. És tényleg…

 

 

A FALÁNK FOGYASZTÓ GYEREKE

reggeli

mcdonalds-gyerek-falank1A legdurvább sorsra talán az a gyerek jut, aki étkezési szokásait falánk családban szedte magára. Ő gátlástalanul berendeli a tojásos-baconos McMuffint kis krumplival, amit majonézbe mártogat. Reggelijének meg is van az eredménye, néhány éven belül haskörméretben fizet a természet.

 

 

ebéd

mcdonalds-gyerek-falank2Egy jó prémium grillcsirkeszendvics sok zöldséggel, kis buronyával és majonézzel - ez az, amit tesztgyerekünk rendel. Az ebéd ugyan nem éri el reggelijének értékeit, de még így is elegendő egy komolyabb sokk kiváltásához. Sóban és zsírban ezzel az ebéddel a gyerek már a holnapi napot is szinte letudta.

 

 

vacsora

mcdonalds-gyerek-falank3A nagyétkű család gyereke a vacsoránál is kitesz magáért, rendel egy 6 darabos Chicken McNuggetset, kiskrumplival kíséri, amelyet barbecue szószba és majonézbe mártogat. Családja támogatja, szerintük is a jó vacsora a pihentető alvás záloga.

 

 

KÍSÉRLETÜNK EREDMÉNYEI

A kísérlet eredményeit egy újabb írában foglaltuk össze, amelyet itt olvashatsz: Sóban, zsírban nagy – mekiteszteredmények

 

A MEKITESZT TOVÁBBI RÉSZEI

A nagy McDonald’s-teszt körülményei. | A makró, a mainstream és a falánk

Mit tartalmaznak a szendvicsek, saláták, lehet-e egészségesen enni gyorsétteremben? | Pasi a mekiben – TESZT

A komolyabban fogyasztó fiúk mellett ránéztünk, hogy jár a csaj, ha az arany boltíves láncnál kajál | Csaj a mekiben – TESZT

 

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta