#ÉLETEM

Az Oroszlán szereti a vörösbort és a szambát

2010. május 18., kedd 04:32

kajaleoEgy Oroszlánt senki ne merjen holmi tofus répasalátával kínálni, ha ő sültet akar vörösboros mártással. A jegy szülötte szereti a húsos ételeket, abból is lehetőleg a lakomát.

Ha sportol, akkor egyéni sikerélményt nyújtó sportot választ és látványos táncot. Asztro Diéta sorozatunkban az Oroszlán étkezési szokásait és életmódját elemezzük.

 

1. rész: A tüzes jegyek: ragadozók

2. rész: A Kosnak kerülnie kell a tömény szeszt

Az asztrológiai hagyományok szerint az elemek arányainak felborulása különböző egészségi problémákat okozhat. Egyik elem túltengése a többi rovására ugyanakkora gondot jelenthet, mint ha túl kevés van belőle a szervezetben. A túlsúly vagy a kóros soványság, különböző étkezési rendellenességek részben szintén ilyen arány-eltolódásokkal magyarázhatók. A jó hír az, hogy alkatunkhoz illő étrend, mozgásformák összeállításával helyre állítható a felborult egyensúly, akár velünk született sajátosságról van szó, akár átmeneti, életvitelünknek, aktuális bolygóhatásoknak tulajdonítható állapotról.

Az Oroszlán princípium a szervezetben

Az orvosi asztrológia az Oroszlánhoz és a jegyben uralkodó Naphoz társítja a szívet, lépet, a hátat és a gerincoszlopot. Mint az asztrológia alapjait bemutató sorozatban majd látni fogjuk, a Nap mindezek mellett az általános életerő jelölője is, illetve a szemekkel, a látással is kapcsolatba hozható.
A csontrendszeren belül az Oroszlán uralma alatt áll az 5- 9. gerinc csigolya, az izmok közül a szívizomzat és a hát nagy izmai (erector trunci), egyik, a szervezet egészséges működéséhez szükséges ásványi sóként pedig a magnézium foszfát. Egyebek mellett ez utóbbi biztosítja a motorikus idegek kiegyensúlyozott működését, és szerepet az egészséges csontozatot kifejlődésében, valamint a vér sűrűségének szabályozásában és az emésztőenzimek aktiválásában.

Az Oroszlán betegséghajlamai

Ahogy az Oroszlán princípium kapcsolatban áll az életörömmel, vágyélettel, kreativitással, szórakozással, az uralma alá tartozó embertípus sem veti meg az élvezeteket. Ez azonban többnyire egészséges keretek között marad, ezért a jegy képviselői hosszú életűek.
Problémák abból adódhatnak, ha túlbecsülve teljesítőképességüket, túl sokat vállalnak magukra illetve túl nagy kanállal habzsolják az életet (a holisztikus gyógyászatban a hát a teherbíró képesség szimbóluma is, a szív pedig nem csak a melengető szeretettel hanem a perzselő szenvedéllyel , illetve a bátorság kérdéseivel is kapcsolatba hozható)

Az Oroszlánok főleg szív és keringési panaszoktól szenvedhetnek (pl. magas vérnyomás, infarktus vagy épp ellenkezőleg, szívelégtelenség), esetleg szívtáji fájdalom. Hátizmaik is érzékenyek lehetnek, pl. meghúzódhatnak, és az átlagnál hajlamosabbak lehetnek a gerincoszlop, gerincvelő betegségeire is (pl. lumbágó), látási problémákra is. További gondot okozhat, hogy fizikai kondíciójából, állóképességéből hiúsági kérdést csinálnak, ezért még akkor is túlhajszolhatják magukat, ha egyébként érzik, hogy majd' összeroskadnak a kimerültségtől. Ezt különösen idősödő Oroszlánoknak érdemes megszívlelni.

Javasolt élelmiszerek

Ha a képlet más tényezői nem támasztják alá, az Oroszlán típus nehezen mond le a húsos ételekről. Ezt pl. egy, a keringés kiegyensúlyozását és a vérképződést segítő étrend összeállításakor is figyelembe kell venni. A friss zöldségekből készült saláták, gyümölcsök, ökogazdaságból származó tej- és tejtermékek mellett mértékkel ajánlható tehát a marha- és bárány hús, baromfi, máj.

A vas tartalmú élelmiszerek, pl. spenót, mazsola, datolya a vérszegénység megelőzésében, a keringés javításában pedig a narancs, szilva, körte lehet segítségére.
A teljes kiőrlésű gabonafélék, különösen a rozs, barna rizs, spárga, cékla, articsóka, tenger gyümölcsei, napraforgómag, mandula, alma, barack, kókuszdió, földimogyoró szintén ajánlhatók, akárcsak, mértékkel a gyümölcs ízű, elegáns száraz vörösborok (pl. burgundi,. bordói), fűszerekként pedig a rozmaring, babérlevél, bazsalikom, borágó, kurkuma. Csak a túlságosan zsíros ételeket kell kerülnie.

Az Oroszlán és a felesleges kilók

A másik három szilárd (fix) - Bika, Skorpió, Vízöntő - jegyhez hasonlóan, az Oroszlán is kissé zömök felépítésű. Ha alkati adottságai a típus egyes képviselőire jellemző királyi lustasággal vagy ülő foglalkozással párosulnak, valószínűleg némi súlyfölösleggel is küzd. Mivel egyébként sem sajnál magától semmi földi jót, az étkezésnek is szereti megadni a módját. Az erőteljes, aromás ízeket ugyanannyira kedveli, mint a dúsan megterített asztalt. Akár háziasszony akár egy nagyvállalat tulajdonosa, az ő királyi lakomáiról senki sem távozhat éhesen. És, akár ínyencfalatokról, akár az általa is kedvelt steakekről vagy egyik hétköznapi kedvencéről, a sült krumpliról van szó, saját tányérját ugyanolyan fejedelmi nagyvonalúsággal pakolja tele mint a vendégekét. Felesleges hangsúlyozni, hogy mindez tovább gyarapíthatja kilóit.

 

kajaplusz

Újra fitten

Erősségek:
Közismert hiúsága jelen esetben a legerősebb szövetséges. Ennek köszönhetően ugyanis még időnként szintén jellemző kényelemszeretetét, megrögzött szokásait is képes legyőzni . Ha hozzászokik egy egészségesebb életvezetéshez, ezt hosszú távon is képes betartani.
A lehetséges buktatók:
A tüzes jegyekre jellemző rendszertelen, időnként kimondottan zaklatott élettempó étkezési szokásaira is kihathat. Egy még oly karakterére szabott diétát öntörvényűsége miatt is nehéz lehet betartania. A tüzes jegyekhez hasonlóan elvileg természetesen egyetért a javaslatokkal. Gyakorlatilag azonban senki ne merészeljen holmi tofus sárgarépasalátával alkalmatlankodni, ha ő sültet akar vörösboros mártással.

Javasolt mozgásformák

Sport: Neki is főleg az egyénileg is űzhető, személyes sikerélményt nyújtó és/ vagy presztízs- sportágak ajánlhatók, pl. síelés, tenisz, golf, szörfözés. A hagyományőrző ruhákban, korhű felszerelésben előadott lovagi tornákon színészi hajlamait, drámai érzékét is kiélheti. Akármilyen testgyakorlatot választ is azonban, tisztában kell lennie azzal, hogy a monoton ismétlődő mozgásformáktól ugyanúgy besokallhat, mint az egyébként kitűnő szakember, de túl erélyes vagy presztízs központú edzőtől. Ha nem is követeli meg oktatójától, hogy sztárként ünnepelje (bár lelke mélyén talán nem lenne ellenvetése), mindenképpen fontos számára, hogy az elismerje kiválóságát.
Karakteréhez illő tánctípusok: diszkó, showtánc, revü, szamba, flamenco, rumba, esetleg tánc színház a felsorolt műfajok valamelyikében.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.05.18 12:57:07Szamok Embere

  "A teljes kiőrlésű gabonafélék, különösen ... articsóka, tenger gyümölcsei ... alma, barack, kókuszdió, "

  Nem lehetne ezt a butaságot abbahagyni?

 • 2010.05.18 13:01:15Szamok Embere

  " mértékkel a gyümölcs ízű, elegáns száraz vörösborok (pl. burgundi,. bordói), fűszerekként pedig a rozmaring, babérlevél, bazsalikom, borágó, kurkuma. Csak a túlságosan zsíros ételeket kell kerülnie."

  "saját tányérját ugyanolyan fejedelmi nagyvonalúsággal pakolja tele mint a vendégekét. Felesleges hangsúlyozni, hogy mindez tovább gyarapíthatja kilóit."


  Mi az, ami a két mondatból nem igaz mondjuk egy Szűzre?

 • 2010.05.18 23:22:38lol

  Nem értem mi a problémád. Ez egy nagyon érdekes és tanulságos cikk. De most tényleg, komolyan mondom. ;)
  Való igaz, hogy a cékla tenger gyümölcseivel keverve bizonyos esetekben felkavarhatja az oroszlán gyomrát, de ha leöblíti egy pohár burgundi vörössel talán nem fogja összefos*ni a szavannát. Ha mégis, annak kizárólag az lehet az oka, hogy néha a Vénusz dombja túl közel kerül a Hold hátsó feléhez. Ilyenkor az emésztőenzimek nem tudnak aktiválódni, és a motorikus idegek nem kapnak elég magnézium foszfátot. Ettől a hát nagy izmai (erector trunci) görcsbe rándulnak és bekövetkezik a baj...

  Szakmailag mindössze annyival egészíteném ki a cikket, hogy síelés és flamenco tánc közben az oroszlánok különösen figyeljenek arra, hogy a farkuk bojtos végének aszcendense mindig a nap orbisza felé mutasson különben könnyen eleshetnek.

 • 2010.05.18 23:40:50Rekettye

  Szűzről azt tartja az asztrológia, hogy gondosan vigyáz az egészségére, és tartózkodik minden szélsőségtől. A vegetárius koszt, különösen ha bio-kertészeti alapanyagokból készült nagyon illik hozzá. Kínosan vigyáz arra, hogy minden a pontos előírások szerint készüljön, ne legyen se túl kalóriadús, se túl fűszeres, se túl meleg, se túl hideg. Aggódalmas gondossággal vizsgálja az étkészlet tisztaságát. Nem eszik túl sokat, legtöbbször nem is élvezi azt. Utál viszont bármit is a tányéron hagyni, úgyhogy ha már kiszedte, akkor is megeszi, ha időközben már el is ment az étványa..

  Ne kérdezd, Számok Embere, hogy ez valóban így van-e, mert erre vonatkozóan nem volt még vizsgálat. Én csak a kérésednek megfelelően leírtam azt, amit erről az asztrológia állít.

 • 2010.05.24 17:14:37almare007

  tapasztalat: így van, ahogy Rekettye mondja. ugyan nem végeztem nagyszámú alanyon kísérletet, de ahogy megfigyeltem magamon és a környezetemben élő Szűzeken, mindegyik ilyen.
  az asztrológia pedig tapasztalati tudomány (ha a tudománynak az a definíciója, hogy mérhető és megismételhető az eredménye: a képlet mérhető, és ugyanabból a képletből jól képzett asztrológusok ugyanazt kell, hogy kihozzák). én mondjuk még mindig szkeptikus vagyok az asztrológiával szemben, hiába foglalkozom vele majd' tíz éve, de az tény, hogy a tapasztalatok szerint elég sok minden működik benne. persze nem az alapján működik, hogy a születésnap meghatározza és egyedül az határozza meg az ember személyiségét (vagyis az a Szűz, aki augusztus végén-szeptemberben született), de ez már más kérdés.

 • 2010.05.25 15:30:23annamari

  jómagam Oroszlán révén sokmindennel egyetértek a cikkben írottak közül, tényleg vannak tipikus jellemzők, mind alkatilag, mind hajlamok alapján, mind a kedvenc sportágakra vonatkozóan (tánc- és táncszínház az én esetemben)...
  ettől még persze nem biztos, hogy minden Oroszlán ilyen, de sokunkra valóban jellemzőek a leírtak... ez az én tapasztalatom.

 • 2010.05.28 09:18:32Jud

  Én is az vagyok, és mondhatom, sok mindenbe beletrafált. Tényleg a vörös hús és a vörös bor a mindenem, szeretem az erős fűszereket, (a babér és a bazsalikom toplistás), imádok főzni - etetni és enni is - hízásra hajlamos vagyok, de nem engedek a hajlamaimnak, a sportok közül a sízést művelem, a másik meg a karate - az meg eléggé belefér a "A hagyományőrző ruhákban, korhű felszerelésben előadott" lovagi tornák kategóriába...:), a tánc monduk nem a szamba, hanem salsa, de az is közelít... Nem nagyon hiszek a bulvárasztrológiában, abban pláne nem, mikor az újságban olvasom, hogy "az Oroszlánok a héten nagyobb pénzösszeghez juthatnak", tartom a markom mindenütt, oszt sehol semmi ...:) viszont ez a jellemzés tényleg meglepően jól állja a helyét.

 • 2010.05.28 11:09:36kovacsbela

  Igen, ebben az asztrológiában tényleg van valami, nekem is egészen bejött a személyleírás, eltekintve attól a minimális különbségtől, hogy nem vagyok oroszlán...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta