A kalciumtabletták sem segítenek a csontokon

A kalciumot és D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők nem csökkentik a csonttörések kockázatát.

A kalciumot és D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők párhuzamos szedése sem csökkenti a csípőtörés és a csigolyatörés kockázatát az 50 felettiek esetében, állítja egy kínai kutatás. A 33 témába vágó kutatás eredményeit összesítő tanulmányról a Quartz írt.

A nemrég publikált metaanalízis által megvizsgált kutatások résztvevői 50 feletti, önálló emberek voltak. A több mint 50.000 résztvevő között akadtak olyanok, akik csak kalcium tablettákat szedtek, míg mások placebo tablettákat, kalciumot és D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítőket egyaránt vagy semmit sem szedtek.

shutterstock 773757958

Mivel jó pár tanulmány kimutatta már, hogy a hosszan fennálló kalciumhiány a csontsűrűség csökkenéséhez és törésekhez vezet, a D-vitamin hiánya pedig a kalcium elégtelen felszívódását okozza, logikusnak tűnik a feltételezés, hogy a kalcium és a D-vitamin pótlásával megelőzhetők a bajok. A kutatások eredményeit összesítő tanulmány szerint azonban nincs számottevő különbség a táplálékkiegészítőket szorgosan majszoló és a plusz kalciumot és D-vitamint egyáltalán nem fogyasztó öregeket érintő csonttörések gyakorisága között.

Az időseket sokszor hosszú időre mozgásképtelenné tevő csípőcsont- és csigolyatörések ellen tehát úgy tűnik, nem nagyon véd a kalcium és D-vitamin tabletták kombinációja. Az ausztrál Monash Egyetem megelőzéssel foglalkozó kutatója, dr. Ken Harvey szerint a megfelelő étrend hiányában gyakorlatilag „az ablakon kidobott pénz” táplálékkiegészítőkre költeni, mások pedig a bizonyítékok hiányát emelik ki a témával kapcsolatban és szintén ellenzik a törések megelőzése céljából fogyasztott kalcium és D-vitamin tabletták szedését.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek