Inkább tűntél volna el az életemből!

Új szakítási forma van megjelenőben: a teljes és magyarázat nélküli eltűnés (ghosting) helyett egyesek inkább kispadoztatnak. Hogy ez mit jelent és miért különösen kegyetlen? Mutatjuk!

A randizgatás rengeteg játszmával jár (sajnos) és ezek a játszmák néha egészen el tudnak fajulni. Egyesek mintha nem is lennének vele tisztában, hogy egy érző emberrel kerültek kapcsolatba. A legtöbb bántó "technika" a találkák lezárásásnál kerül elő, remek példa erre, amikor az egyik fél egyszerűen eltűnik. Nem jelenik meg a következő randin, nem veszi fel a telefont, hirtelen cseten sem elérhető, vagy simán csak nem válaszol semmit a kérdésre, mikor találkoztok legközelebb. És soha nem találkoztok. Ez a "ghosting", amikor az egyik fél szellemmé válik, a másik meg kiakad, hisz azért ez elég övön aluli megoldás: egy magyarázatot mindenki megérdemel, legalább annyit, hogy "mégse jöttél be, bocs". 

A Hello Giggles-ön jött szembe egy még ennél is kiborítóbb szakítási technika, vagy inkább időhúzás: a "benching", avagy kispadoztatás. A kifejezés a sportból jött, a focimeccsekről lehet ismerős: az edző a kispadon várakoztatja azokat a játékosokat, akiknek még aznap lehet szerepe a meccsen. Korántsem biztos, hogy lesz is szerepük, úgyhogy ott várnak akár egész meccs alatt fölöslegesen – de lehet, hogy már a 20. percben eljön az ő idejük. Lehet, hogy te is pont valakinek a cserejátékosa vagy? Mutatjuk, mi a kispadoztatás 6 jele!

1. Gyakran kommunikáltok, keveset találkoztok

Intő jel, ha több az online kommunikáció, mint az igazi közös élmény és találka. Úgy érzed, fontos vagy az illető számára, hisz gyakran ír, hogy hogy vagy, érdeklődik irántad, emlékszik dolgokra, amiket írtál neki (például a kutyád vagy anyád nevére), ettől meghatódsz és elsiklasz afölött, hogy igazából 3 hete nem láttad és eltelt 3 nap az utolsó félbemaradt csetelés óta. Úgy érzed jól megvagytok, pedig ha kicsit messzebbről, őszintén ránézel a dologra, elég egyértelmű, hogy az egész kapcsolat nem is létezik. Átvertek.

És hogy vajon miért nem találkozik veled? Egy lehetséges magyarázat, hogy azért, mert még másik hat emberrel játsza ugyanezt a csetelősdit és emellett van 2-3 "szerencsés" akikkel találkozgat – egyszerűen nincs rá ideje.

2. Nem őrültél meg, tényleg igazinak tűnik

Amikor mégis találkoztok, az nagyon intenzív: nagyon közel állónak érzed magadhoz, szinte izzik a levegő! Ez is a taktika része, a kispadoztatónak ugyanis fontos, hogy ne veszítsd el a reményt, hogy egyszer még főszerepet kaphatsz az életében, ehhez pedig kell a romantika. De ne dőlj be, a random beeső mágikus éjszakák közti hosszú, lassan telő hétköznapok a valóság és egy ilyen dinamikájú kapcsolat nem tart sehová. Sajnos. Az idő meg telik... Ezt tudomásul kell venned.

3. Te vagy a plusz egy fője

A kispadoztató gyakran meg is magyarázza mi történik, hisz azért egy idő után csak nekiszegezed a kérdést, hogy akkor most mi is van köztetek? Nagyon szimpatikus vagy, nagyon szeretne veled igazi kapcsolatot... csak épp most nem tart ott az életben. Ettől még szuper, hogy elkíséred moziba, esküvőkre, baráti találkozásokra, így nem érzi magát olyan egyedül a párocskák közt. De aztán mégis eltűnik megint napokra, arra nem válaszol, mit érez, már majdnem azt hiszed, hogy a "ghosting" áldozata lettél – aztán persze felbukkan megint, nehogy ki tudj lépni a bűvköréből. 

4. Nem randizol mással

Egyedülálló vagy, úgy érzed, valami elkezdődött kettőtök közt. Rossz érzéssel húzol bárkit jobbra Tinderen, nem flörtölsz az étkezőben a másik emeleten dolgozó csinos kollégával, a barátaidnak már szinte párodként emlegeted a kispadoztatót. Pedig nem is láttad egy hónapja! Az, hogy néha rádír, nem kapcsolat!

5. Nyomozol utána, lebukik

Lassan belecsavarodsz ebbe a dologba, hogy akkor most mi van? Naponta írogat, hogy hogy vagy, aztán hetekig semmi, aztán egyszercsak egy szenvedélyes randi, aztán megint semmi? Fene érti ezt.

Ez már szinte gaslighting, sőt, annak egy formája – nem játék, hanem érzelmi manipuláció! Mivel fogalmad sincs, mi van, az illető és ismerősei közösségi média oldalait túrod, hátha kiderül valami. És általában kiderül, mondjuk hogy nem arról volt szó, hogy nem ért rá veled tölteni a szombatját, mert dolgozott, hanem elment egy másik nővel vagy a haverjaival kirándulni. Csak neked nem ér rá ezek szerint? És még kamuzik is? Rajtakaptad. Ha magadra ismersz, vegyél most egy nagy levegőt, szedd össze magad és szépen koptasd le a kispadoztatód!

6. Megkönnyebbülsz, amikor végre újra hallassz felőle

A csetek és üzenetek ritkulnak, de pont nem annyira ritkák, hogy keresztet vess az egészre és továbblépj: ez a kispadoztató alaptechnikája! Már épp azt ecseteled a barátaidnak, hogy az illető mégse a párod, hanem valószínűleg örökre eltűnt, épp ott vagy, hogy továbblépj: és akkor csipog a telefonod, hopp, beesett tőle egy üzenet. Találkoztok végre? Nem tudsz ellenállni a dolognak és kicsit megkönnyebbülsz. Mégse ültettek fel, mégse tűnt el egy szó nélkül! A megkönnyebbülés pedig nem jó jel, azt mutatja, hogy idegeskedtél miatta korábban, ami nem egészséges. Menekülj!

A kispadoztatás különböző szinteket ismer, de egyik sem kellemes a várakozó, készenlétben álló félnek, aki a pár csetüzenetnél és az állandó bizonytalanságnál többet szeretne. Ha esetleg azt veszed észre, hogy te játszod ezt az egyik szimpatikus randipartnereddel, hagyd abba: ő is érző ember. Beszélj vele nyíltan arról, mik a kettőtök közti kapcsolat lehetőségei. Sose tegyél senkivel olyat, amit nem szeretnél, ha veled tennének. A kispadoztatás kegyetlenség, megfosztja a másikat a továbblépés lehetőségétől, miközben értelmezhető alternatívát sem kínál. Ha belecsúsztál egy ilyen viszonyba, mondd el (vagy írd meg) a partnerednek, hogy ezt te így nem szeretnéd folytatni és tégy meg mindent, hogy sikerüljön továbblépned a kilátástalan küzdelmen. Vedd komolyan Harry Hercege szavait: az igazi férfi a nőket méltósággal, az őket megillető tisztelettel kezeli.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek