#ÉLETEM

Ennél már sosem fogunk tovább élni?

2017. szeptember 7., csütörtök 21:15

A legöregebb nők másfél évvel tovább élnek, mint a legöregebb férfiak, de 115 évnél ők sem fogják soha tovább húzni.

A holland Tilburgi Egyetem statisztikusai szerint a várható maximális életkor tekintetében már a 90-es években elértük a plafont, azóta csak az átlagéletkor emelkedik, a felső határ nem – írja az Iflscience. A tanulmányt egyébként számos kritika érte azóta, annak ellenére, hogy egy tavaly publikált amerikai kutatás pontosan ugyanarra a következtetésre jutott, mint a hollandok. 

A friss tanulmány elkészítése során az előző harminc évben elhunyt, minimum 94 éves kort megélő hollandok adatait elemezték a kutatók, és bár a 95 éves kort elérő hollandok száma megtriplázódott a vizsgált időszak alatt, a maximális emberi életkor határa egyáltalán nem mozdult el az alatt az idő alatt. A 75.000, az előző három évtized alatt elhunyt holland esetében ez a felső határ 115.7 év a nők, és valamivel kevesebb, 114.1 év a férfiak esetében.

shutterstock 132753365

A tanulmány egyik szerzője, Jan Vijg szerint tehát hiába hangoztatja rengeteg demográfus és biológus, hogy a maximális életkor még bőven kitolható, az adatok ugyanis egészen egyszerűen azt mutatják, hogy bár a várható átlagos élettartam egyenletesen emelkedik, a plafon már jó ideje változatlan.

Azóta egyébként számos, a tanulmányt kritizáló írás jelent meg a holland kutatók eredményeit közlő Nature-ben, egy felpaprikázott német demográfus pedig egészen konkrétan úgy fogalmazott a tanulmánnyal kapcsolatban, hogy „az a legrosszabb kutatás, amit valaha olvasott a Nature-ben, és felháborító az is, hogy egy ilyen jó nevű folyóirat egyáltalán publikált egy ilyen bohózatot”, nem egyszerű tehát eldönteni kinek higgyen az ember. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta