#ÉLETEM

A 98 éves yogini szerint a jóga a békéről szól, nem az izzadásról

2017. június 28., szerda 06:59

A 98 éves yogini 90 éve jógázik, és úgy gondolja, a jógának a békéről és a kikapcsolódásról kéne szólnia, nem pedig az intenzív, izzasztó edzéstervekről.

V Nanammal, a 98 éves korára igazi jóga szupersztárrá vált, testrészeivel százezres nézettségű videókban legózó/oriagmizó yogini nem rajong a jóga gyakorlatokat jövedelmező iparággá alacsonyító és a nap során bármikor, nem pedig kizárólag hajnali 3 és 5 között tartott, leggings szépségversenyekként is felfogható edzésekért. Nanammel 90 éve jógázik, 1972 óta tanít a család Coimbatoreban található jógaközpontjában, és a Quartz szerint eddig csak kívülről látott kórházat. 

90 év munkatapasztalat

Sokáig csak tradicionális öltözetben, hinduként és nemdohányzóként lehetett részt venni az órákon, 98 éves korára azonban engedékenyebb lett Nanammal: a családi vállalkozás most már dohányosokat is elfogad. A yogini számára ugyanakkor továbbra sem az izzadásról és az ismétlésszámról szól a jógázás, a hangsúly Nanammal szerint a légzéskontrollon kell hogy legyen. A yogini továbbra is a húsevés, az alkoholfogyasztás, és a dohányzás elkerülésére buzdítja a tanulóit, a jógára pedig inkább a testi-lelki nyugalom és egészség forrásaként tekint, nem csak a különböző menő edzésformák egyikeként. A néni egyébként 4:30-kor kel, Neem fa (indiai orgona) vesszőkkel mos fogat, és felkelés után rögtön megiszik fél liter vizet. Emellett táplálkozni is meglehetősen szabályosan táplálkozik: reggelire kölest, ebédre rizst és zöldségeket, vacsorára pedig tejet és gyümölcsöket fogyaszt. 

A gyakorlatokat és az életformát a 107 éves kort is megélt anyjától leste el Nanammal, akinek azóta a fia is jóga oktatóvá avanzsált, igazi családi tradícióról van tehát szó. Kicsiben kezdte, először csak a szomszédokn dolgozott, az első kuncsaftja pedig az anyósa volt, aki a régebben kesu- és kókuszdióval foglalkozó család farmján dolgozva kificamította a bokáját, amit úgy tűnik nem az orvosok, hanem Nanammal jógapózai hoztak helyre.

Ez már túl inklúzív

Az anyós után először a szomszédok és más gyerekek következtek, a 70-es évektől kezdve pedig a hajnali 3-kor, tradicionális öltözetben és szőnyegen mezítláb fickándozó, nemdohányzó, alkoholt nem fogyasztó, és úgy általában véve engedelmesebb hinduk is megkapták a lehetőséget, hogy Nnammeltól tanulhassanak az ágakkal való fogmosás fortélyairól. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta