#ÉLETEM

Laboratóriumi körülmények között már lehetséges a biztonságos barnulás

2017. június 21., szerda 07:42

Könnyen lehet, hogy megszületett a túlzásba vitt napozás okozta bőrrákot is kiküszöbölni képes barnulási módszer.

A barnára sült, strandkész bőrfelületek nélkül sokaknak elképzelhetetlenek a napos évszakok, a napsütés azonban nem csak barnítja, roncsolja is a bőrt, és növeli a bőrrák kockázatát is. Úgy tűnik azonban, egyre közelebb kerülünk a napfény és UV-sugárzás-mentes, káros mellékhatások nélküli lebarnulás lehetőségéhez. Legalábbis erre enged következtetni a Popular Science legújabb barnulási áttörésekről szóló beszámolója.

Egerek és emberek

Persze még az is lehetséges, hogy visszatér a 20-as évek szellemisége, és újra a szabad ég alatt végzett fizikai munka sikeres elkerülését jelző, szép fehér bőr lesz a divat. De ha mégsem, nem árt rákmentes barnulási módszerek után nézni. A legújabb kutatás szerzői sem először állnak elő a biztonságos barnulást potenciálisan megoldani képes megoldással, néhány évvel ezelőtt már azonosítottak egy vegyületet, amely egerek bőrébe fecskendezve képes volt serkentőleg hatni egy melanin termelést befolyásoló fehérjére. A vastagabb emberi bőrrel szemben azonban tehetetlennek bizonyult az akkor előállított csodaszer, ezért a kutatók inkább a bőr színezőanyagainak működéséért felelős génexpressziókat szabályozó MITF nevű gént befolyásoló, SIK névre hallgató fehérjéket vették tüzetesebben szemügyre. A fehérjéket úgy módosították a tudósok, hogy azok az egerekénél jóval vastagabb emberi bőrön is képesek legyenek áthatolni, nagyobb mennyiségű melanin előállítására ösztökélve a szervezetet.

shutterstock 177490778

Csak ne legyen rákkeltő

A Cell Reportsban megjelent tanulmányban részletezésre kerülő módszer azonban egyelőre csak laboratóriumi körülmények között vizsgált bőrsejteken volt képes beindítani a barnulásért felelős folyamatokat. A MITF gén fokozott működése, illetve esetleges mutációja pedig bizonyos esetekben akár rákos folyamatokat is elindíthat, és bár az eddigi kísérletek során nem mutálódott a kérdéses gén, további kísérletekre van szükség ahhoz, hogy a kutatók biztosan kijelenthessék, a bőrrák megelőzésére létrehozott, UV-sugárzás-mentes módszer valóban teljesen biztonságos. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta