Laboratóriumi körülmények között már lehetséges a biztonságos barnulás

Könnyen lehet, hogy megszületett a túlzásba vitt napozás okozta bőrrákot is kiküszöbölni képes barnulási módszer.

A barnára sült, strandkész bőrfelületek nélkül sokaknak elképzelhetetlenek a napos évszakok, a napsütés azonban nem csak barnítja, roncsolja is a bőrt, és növeli a bőrrák kockázatát is. Úgy tűnik azonban, egyre közelebb kerülünk a napfény és UV-sugárzás-mentes, káros mellékhatások nélküli lebarnulás lehetőségéhez. Legalábbis erre enged következtetni a Popular Science legújabb barnulási áttörésekről szóló beszámolója.

Egerek és emberek

Persze még az is lehetséges, hogy visszatér a 20-as évek szellemisége, és újra a szabad ég alatt végzett fizikai munka sikeres elkerülését jelző, szép fehér bőr lesz a divat. De ha mégsem, nem árt rákmentes barnulási módszerek után nézni. A legújabb kutatás szerzői sem először állnak elő a biztonságos barnulást potenciálisan megoldani képes megoldással, néhány évvel ezelőtt már azonosítottak egy vegyületet, amely egerek bőrébe fecskendezve képes volt serkentőleg hatni egy melanin termelést befolyásoló fehérjére. A vastagabb emberi bőrrel szemben azonban tehetetlennek bizonyult az akkor előállított csodaszer, ezért a kutatók inkább a bőr színezőanyagainak működéséért felelős génexpressziókat szabályozó MITF nevű gént befolyásoló, SIK névre hallgató fehérjéket vették tüzetesebben szemügyre. A fehérjéket úgy módosították a tudósok, hogy azok az egerekénél jóval vastagabb emberi bőrön is képesek legyenek áthatolni, nagyobb mennyiségű melanin előállítására ösztökélve a szervezetet.

shutterstock 177490778

Csak ne legyen rákkeltő

A Cell Reportsban megjelent tanulmányban részletezésre kerülő módszer azonban egyelőre csak laboratóriumi körülmények között vizsgált bőrsejteken volt képes beindítani a barnulásért felelős folyamatokat. A MITF gén fokozott működése, illetve esetleges mutációja pedig bizonyos esetekben akár rákos folyamatokat is elindíthat, és bár az eddigi kísérletek során nem mutálódott a kérdéses gén, további kísérletekre van szükség ahhoz, hogy a kutatók biztosan kijelenthessék, a bőrrák megelőzésére létrehozott, UV-sugárzás-mentes módszer valóban teljesen biztonságos. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek