Ezért zabálunk többet, ha kevesebbet alszunk

Ha valaki nem tudja kialudni magát, nagyobb eséllyel fut bele egy-egy katasztrofális hajnali zabálásba.

A fáradt emberek hajlamosabbak a nagy hajnali zabálásokra, és a cukros, péksütemény-alapú reggeli újratöltések is gyakoribbak egy-egy kialvatlan éjszaka után. Sokaknak ismerős lehet mindez, de most már tudományos igényű magyarázat is rendelkezésre áll a jelenséggel kapcsolatban. A Science of us most összeszedte, miért is történik mindez. 

Egy 2013-as kutatás szerint a kialvatlan emberek sokkal kevésbé képesek ellenállni a magas kalóriatartalmú, bűnös élvezetekkel kecsegtető ételeknek. Egy másik kutatás azt találta, hogy az alvást nélkülöző emberek agyában nagyobb mennyiségben van jelen egy 2-arachidonoylglycerol nevű vegyület, ami szintén nassolásra készteti az agyak tulajdonosait.

shutterstock 435857179

Tovább rontja a fáradt emberek esélyeit, hogy a szaglásuk is sokkal intenzívebben működik. Ráadásul különösen igaz ez az ételszagokra. Ezt bizonyította az a kutatás, amelynek résztvevőit 4 óra alvás után MRI-vizsgálatnak vetették alá, miközben chipses zacskókat, és fahéjas csigákat szagoltattak velük A vizsgálatot később megismételték, ezúttal 8 óra alvás után. A kínzásnak is beillő kísérlet során egyéb szagokat is kipróbáltattak a kutatás alanyaival, és azt találták, hogy 4 óra alvás után sokkal nagyobb agyi aktivitást mutattak, mint kipihent állapotban, de ez a megnövekedett aktivitás csak ételszagok esetén mutatkozott meg, a fenyőillat például nem váltott ki hasonló hatást.

A szagok fontos szerepet játszanak az ételekkel való kapcsolatunkban, a fáradt emberek szuperszaglása pedig egészen egyszerűen lehetetlenné teszi az ellenállást. Egy pizzázó mellett elhaladva tehát ugyanaz történik velünk, mint A Csipet Csapat Kvarg Lipótjával, ha sajtszagot érez. Úgy tűnik tényleg az orrunknál fogva vezetnek minket!

Oszd meg másokkal is!
Mustra