#ÉLETEM

Tudta, hogy a koffeinnel küzdhet az időskorral járó gyulladások ellen?

2017. január 18., szerda 16:58

Azt eddig is tudtuk, hogy a kávénak koffeinnek rengeteg jótékony hatása van, de úgy tűnik, most egy újabbat csaphatunk hozzá a listához. Egy új, a Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint azokban az idős emberekben, akiknél a gyulladásos panaszok ritkák, egy közös dolog van, mégpedig az, hogy mindannyian szívesen fogyasztanak kávét.

 A Stanford Egyetem kutatói 100 fiatal és idős ember vérmintáját vizsgálták, és - bár ez nyilván nem meglepő - a korosabb alanyaoknál magasabb volt azoknak a géneknek az aktivitása, amik a gyulladás folyamatokhoz köthetőek. "A legtöbb betegség, amit az idős kornak tulajdonítunk valójában a gyulladással vannak összefüggésben, ilyen például az Alzheimer-kór, rákos megbetegedések, ízületi panaszok" - nyilatkozta a kutatás szerzője, David Furman.

shutterstock 55758217

Persze az idős résztvevők között is voltak különbségek a problémás gének aktivitásában, és úgy tűnik, hogy akik rendszeresen kávéznak, azoknál ez alacsonyabb, és akik napi öt csészével vagy annál többel ittak, azoknál volt a leginkább érzékelhető ez a pozitív hatás. 

A kutatók kihangsúlyozták, természetesen nem az a cél, hogy teljesen kiiktassuk a gyulladást, hiszen enélkül a szervezetünk nem tudja eredményesen felvenni a harcot a fertőzések ellen. Inkább arra kell összpontosítani, hogy idős korban is olyan gördülékenyen menjenek az ilyen folyamatok, mint fiatalabb korban.

"A kor előrehaladtával egyre kevésbé tudjuk kordában tartani a gyulladásos folyamatokat, és kutatásunkkal sikerült találni egy olyan összefüggést, ami segíhet megérteni ezt a folyamatot" - tette hozzá Furman, aki szerint persze további kutatásokra van szükség. Ő például azt szeretné kideríteni, hogyan lehet előre jelezni, hogy valakinél mekkora az esélye az olyan krónikus betegségek kialakulásának, amik a gyulladással hozhatóak összefüggsébe. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta