Tudta, hogy a koffeinnel küzdhet az időskorral járó gyulladások ellen?

Azt eddig is tudtuk, hogy a kávénak koffeinnek rengeteg jótékony hatása van, de úgy tűnik, most egy újabbat csaphatunk hozzá a listához. Egy új, a Nature Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint azokban az idős emberekben, akiknél a gyulladásos panaszok ritkák, egy közös dolog van, mégpedig az, hogy mindannyian szívesen fogyasztanak kávét.

 A Stanford Egyetem kutatói 100 fiatal és idős ember vérmintáját vizsgálták, és - bár ez nyilván nem meglepő - a korosabb alanyaoknál magasabb volt azoknak a géneknek az aktivitása, amik a gyulladás folyamatokhoz köthetőek. "A legtöbb betegség, amit az idős kornak tulajdonítunk valójában a gyulladással vannak összefüggésben, ilyen például az Alzheimer-kór, rákos megbetegedések, ízületi panaszok" - nyilatkozta a kutatás szerzője, David Furman.

shutterstock 55758217

Persze az idős résztvevők között is voltak különbségek a problémás gének aktivitásában, és úgy tűnik, hogy akik rendszeresen kávéznak, azoknál ez alacsonyabb, és akik napi öt csészével vagy annál többel ittak, azoknál volt a leginkább érzékelhető ez a pozitív hatás. 

A kutatók kihangsúlyozták, természetesen nem az a cél, hogy teljesen kiiktassuk a gyulladást, hiszen enélkül a szervezetünk nem tudja eredményesen felvenni a harcot a fertőzések ellen. Inkább arra kell összpontosítani, hogy idős korban is olyan gördülékenyen menjenek az ilyen folyamatok, mint fiatalabb korban.

"A kor előrehaladtával egyre kevésbé tudjuk kordában tartani a gyulladásos folyamatokat, és kutatásunkkal sikerült találni egy olyan összefüggést, ami segíhet megérteni ezt a folyamatot" - tette hozzá Furman, aki szerint persze további kutatásokra van szükség. Ő például azt szeretné kideríteni, hogyan lehet előre jelezni, hogy valakinél mekkora az esélye az olyan krónikus betegségek kialakulásának, amik a gyulladással hozhatóak összefüggsébe. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek