#ÉLETEM

Az ideális korkülönbség mást jelent a pasiknak

2017. január 3., kedd 18:38

Vajon mennyi az ideális korkülönbség egy párkapcsolatban? Egy-két év? Vagy akár öt-tíz? Egyáltalán számít az a kapcsolat jövője szempontjából, hogy mennyi idősek vagyunk? 

Ez utóbbi kérdésre a bennünk élő romantikus könnyen rávághatja, hogy ó, dehogy, csak közöttünk lévő érzelmek számítanak, de sajnos a korábbi kutatások mást mutatnak. Kiderült ugyanis, hogy minél nagyobb a felek közötti korkülönbség, annál valószínűbb, hogy egy házasságnak válás a vége. Azokhoz képest, akik egyidősek, egy év korkülönbség esetén 3, öt év esetén 18, tíz év esetén 39, húsz évnél pedig 95 százalékkal nő a válás valószínűsége. Eszerint tehát a gyakorlatban - pontosabban a hetero házasságok gyakorlatában - a nagy korkülönbség szívás. Persze az, hogy mit mutatnak a válási statisztikák, és miben gondolkodunk a párkereséskor, nem igazán esik egybe. 

shutterstock 390517459

Legalábbis ez derült ki a Personal Relationships nevű lapban publikált vizsgálatból, melyben arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy mennyi az az ideális korkülönbség, amit általában még elfogadhatónak tartunk. Az eredmények alapján pedig úgy tűnik, hogy a válasz erősen függ a nemtől és a szexuális orientációtól.

A vizsgálatban a kutatók egy online társkereső 996 hirdetését elemezték ki, és megállapították, hogy a heteroszexuális nők a legkevésbé rugalmasak a korkülönbség kérdésében. Számukra az ideális partner maximum 3,6 évvel lehetett fiatalabb és 7,7 évvel idősebb. Bár a korintervallum a hetero nőknél volt a legszűkebb, a hetero férfiak a náluk idősebb partnerekkel szemben voltak rugalmatlanabbak. Az átlagos hetero pasi ugyanis maximum 1,8 évvel idősebb nővel ismerkedett volna szívesen, míg a 9,8 évvel fiatalabb csajok még bőven belefértek az ismerkedési keretbe. A homoszexuálisok ezzel szemben sokkal lazábban kezelték a párkapcsolati korkülönbség kérdését, a férfiaknak átlagosan nyolc év korkülönbség megfelelt minden irányba, míg a nők a 6,7 évvel idősebb és 8,6 évvel fiatalabb kategóriában kerestek maguknak partnereket. 

A korpreferenciában mutatkozó nemi különbségeket a kutatók könnyen magyarázták a férfiak és a nők eltérő evolúciós stratégiájával. A pasik számára ugyanis a gének továbbörökítéséhez a fiatal és egészséges, míg a nők számára a megfelelő erőforrásokkal rendelkező partner a vonzóbb. Ezek a jellegzetességek pedig gyakran összekapcsolódnak az életkorral is. A homoszexuális résztvevők esetén azonban ilyen evolúciós nyomás nem jelentkezik, így ők sokkal szabadabban keresgélnek minden korosztályban. Igaz, az ő helyzetük annyiban nehezebb, hogy egy adott korcsoportban kevesebb partner közül válogathatnak, így nem árt szélesíteni a keresgélés korhatárát. 

Persze az, hogy mit mondanak a statisztikák, és mi a helyzet két ember konkrét kapcsolatában, teljesen más dolog. A bennünk élő romantikusnak abban minden bizonnyal igaza van, hogy a párkapcsolati boldogság nem azon múlik, hogy mekkora közöttünk a korkülönbség, sokkal inkább azon, hogy mit vagyunk hajlandóak megtenni egymásért és a kapcsolatért. 

Ön szerint számít a korkülönbség egy párkapcsolatban?

 • 658
  Igen, az ideális az, ha egyidősek vagyunk.
 • 697
  Igen, az ideális az, ha idősebb vagyok a partneremnél.
 • 527
  Igen, az ideális az, ha fiatalabb vagyok partneremnél.
 • 890
  Nem, nem számít.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Mici pórult járt a cipőrendeléssel, hogy neked ne kelljen

32 ezer forint, ennyibe fájt a soha meg nem érkező Hugo Boss cipő. Mutatjuk, mire figyelj, hogy te ne legyél a csalók prédája.

KETTŐS MÉRCE Puncipolitika: szülések a hálapénz fogságában

A hálapénz a hazai szülészet alfája és ómegája, rendezőelv, szelep és hatalomgyakorlás. Rendszer a rendszeren belül. Az ártatlan név dacára a legkevésbé sem hálából adjuk.

B1gasztro Fagyizzunk! De hol???

A poszt két fagyizót tesztelt, az olvasói hozzászólások között viszont még több jó ajánlatot találhatsz
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta