#ÉLETEM

Egyedül jobb lenne? Nem valószínű

2016. december 17., szombat 10:32 |

Ha már hosszú ideje vagyunk kapcsolatban, akkor már kellően ismerjük a párunk jó és rossz tulajdonságait, kialakult már egy részletes és illúzióktól mentes kép róla. És itt az illúzióktól mentesen van a hangsúly. A Huffington Poston bukkantunk rá a videóra, melyben egy viselkedési közgazdász, Dan Ariely magyarázza el, miért fordul elő rengeteg kapcsolatban, hogy a felek agya azon jár: jó lenne egyedülállónak lenni ismét, és pár gondolattal később már ott tartanak, hogy vonzónak tűnhet a szingliség és minden ami vele jár. De mi az oka annak, ha ilyen gondolatok törnek ránk?

Amikor valakivel megismerünk, mik azok a tulajdonságok, amikkel először találkozunk? Biztos nem azok, melyek csalódást okoznak. Azt a példát hozza a közgazdász, hogy ha messziről nézünk valakit, nem látszanak a részletek, első ránézésre sokkal vonzóbbnak tűnik az illető, mint amilyen valójában. Nincs ráírva senkire, hogy széthagyja a zokniját a lakásban, üvöltve telefonál vagy csak az anyja levesét hajlandó megenni.

Messziről mindenki szép

Ahogy egyre jobban, részleteiben megismerjük a másikat, egyre több jót és főképp rosszat látunk meg belőle. Ezért lehetséges, hogy a nagyvállalatok jobb szeretnek a cégen kívülről vezetőt toborozni: akit ismernek, annak már ismerik a hibáit is, az új ember viszont egy csodának tűnik! De csak tűnik, egészen addig, amíg ki nem derül, mik a gyengeségei. És ez nem csak nagyvállalati, hanem párkapcsolati kontextusban is jellemző.

A viselkedési közgazdász (Furcsán hangzik? Pedig van ilyen: A viselkedési közgazdaságtan az egyének gazdasági viselkedésével foglalkozik, az egyéni döntések és cselekvések mozgatórugóit kutatja. Mivel a döntések mögötti szabályok zöme pszichológiai jellegű, így ez a tudományterület „közgazdaságtan és pszichológia” néven is ismert – írja a Proz.com.) – szóval a viselkedési közgazdász azt javasolja, hogy képzeljünk el egy olyan világot, ahol messziről mindenki vonzónak és tökéletesnek tűnik – nem kell sokat fantáziálni, ebben élünk. Majd ezután képzeljük el, ahogy felkelünk a párunk mellett, akivel már régóta együtt vagyunk, és elgondolkodunk, hogy "Tényleg vele akarom leélni az egész életemet, amikor vannak más opciók is a világban?". 

És itt a lényeg

Felmerülhet, hogy a válaszunk: nem, nem vele akarom leélni az életem. Jobb lenne egy menő szörfös, egy gazdag pubi vagy bármi, csak ne ő legyen, aki tegnap is felbosszantott. A Tinderen és Facebookon pedig az emberek mindig a tökéletes és hibátlan oldalukat mutatják. Itt beszélhetünk akár egy jól sikerült profilképről, vagy csak a pozitív tulajdonságok feltüntetéséről. Egy veszekedéssel teli hét után, vagy éppen egy rossz időszakban eltöltött idő után nem meglepő, ha kecsegtető az a gondolat, hogy egy kattintásra már mással is beszélgethetnék, és kiléphetnék ebből a közepesen szar kapcsolatból. De ezek csak csalfa álmok, amiknek nem szabad bedőlni!

shutterstock 129501278

Locsolgassa a saját kertjét!

A viselkedési közgazdász azzal a tanáccsal zárja a videót, hogy sokkal kifizetődőbb energiát fektetni a már meglévő, valós kapcsolatba, mivel a folyamatosan egy lábbal kilógás nem vezet semmi jóra hosszútávon, mert egyik és a másik sem fog működni: ki se lépünk az ellaposodó kapcsolatból, de nem is teszünk semmit azért, hogy felpezsdítsük. Ariely egy lakáshoz hasonlítja a párkapcsolatot: ha kezünkben lenne egy olyan szerződés, amit bármelyik reggel felbonthatja a főbérlő vagy mi magunk, akkor valószínűleg nem vennénk új bútort, de még egy virágot se a lakásba, hisz lehet, hogy másnap már nem is a miénk! Az az ember, aki egyfolytában a jobb opciókon agyal, pont ezt teszi a kapcsolatával: nem invesztál bele semmit, mert azon kattog inkább, hogy kit kéne felszedni. Ez pedig oda vezet, hogy a már meglévő kapcsolat egyre jobban tönkremegy.

Ha tud angolul, nézze meg a viselkedési közgazdász 3 perces kisfilmjét – ha nem tud, akkor is figyeljen jobban az ön körül élőkre és ápolja valós kapcsolatait felesleges önsorsrontó álmodozás helyett!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta