#ÉLETEM

Egy elhízott férfi lányának nagyobb eséllyel lesz mellrákja

2016. július 5., kedd 08:49

Erre a következtetésre jutottak nemrég a georgetowni Lombardi Rákkutató Központ szakértői, akik az apák elhízásának az utódokra tett lehetséges hatásait állatkísérletek során vizsgálták.

A Scientific Reportsban megjelent tanulmány szerint az elhízott hím és normál súlyú nőstény egereknek eleve túlsúlyos kölykeik születnek - és azok is maradnak -, ráadásul a nőstény utódoknál lassabb a mellszövet kifejlődésének folyamata, míg nő a mellrák kockázata – írja a Science Daily.

A kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy az elhízás megváltoztatja a génműködést serkentő mikroRNS-ek expressziós mintázatát mind az apa spermiumában, mind pedig a lányutódok mellszövetében. A mikroRNS-ek szabályozzák az inzulinreceptorok jelátvitelét, ami a testsúly-változáshoz és más olyan molekuláris útvonalakhoz kapcsolódik, amelyek bizonyos rákos megbetegedések kifejlődésével függnek össze.

shutterstock 39757840

Korábbi vizsgálatok rámutattak arra, hogy egy túlsúlyos anyának nagyobb esélyel lesz túlsúlyos gyermeke, sőt, a mellrák kialakulásának is nagyobb a kockázata, ám eddig a kutatók nem igazán foglalkoztak azzal, hogy az apa súlyának is köze lehet-e ehhez a betegséghez.

„A kísérletet ugyan állatokon végeztük, de a konklúziót azok a nemrégiben publikált vizsgálati eredmények is alátámasztják, amik szerint az elhízott férfiak spermiumában jelentős epigenetikai eltérések figyelhetők meg a sovány férfiakéhoz képest. A tanulmányunk azt sugallja, hogy ezeknek a változásoknak az utódok életében is komoly következményei lehetnek, többek között növelhetik a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát” – állítja Sonia de Assis, a rákkutató központ onkológia tanszékének munkatársa és a tanulmány vezető szerzője.

„A következő lépés természetesen az, hogy ezeket a hipotéziseket emberek bevonásával is megvizsgáljuk” – tette hozzá a szakértő. És megjegyezte azt is, addig sem árt, ha mind a férfiak, mind a nők ügyelnek arra, hogy megfelelően étkezzenek, és úgy általában olyan életvitelt folytassanak, amitől nem csak ők lesznek készségesebbek, de erre az utódaiknak is jobb esélyeik lesznek. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta