21 tipp az éjszakai munkához

Az alvásról elég sokat tudunk: érdemes előtte kerülni a telített zsírsavakat, jobb meztelenül és a munkabírásunkra is elég nagy hatással van. De vajon mi van azokkal, akik valamilyen ok miatt éjszaka (is) kénytelenek dolgozni? A HubSpot főleg rájuk gondolt, amikor elkészítette listáját. Olvasson tovább, ha kíváncsi, mi segíthet még ilyenkor a jógán és a megfelelő zenei lejátszási listán kívül.

1. Jógázzon vagy meditáljon!

Ugyanis mindkettő segít enyhíteni a stresszt és a szellemi fáradtságot is. Kutatások szerint előbbi egyébként rontja a produktivitást is, így simán megér 15 percet, hogy aztán hatékonyabban folytathassa az éjjeli munkát.

2. Tartson szünetet mielőtt belekezd!

Az oldal szintén egy kutatásra hivatkozva írja azt, hogy ha egy nagyobb projekt (ez lehet az éjszakai munka) előtt szünet(ek)et tartunk, akkor hatékonyabbak leszünk. Már egy rövid, húszperces pihenés a munkanap végén is elég sokat segít.

3. Tűzzön ki egy határidőt!

A Contently szerint ha egy nagyobb projekten dolgozunk, érdemes szűkebb határidőt kitűzni magunk elé. Ha mondjuk este hétkor ül neki a munkának, akkor legyen éjjel egy ez a határidő, ez sokkal jobban motiválja majd, mintha azzal áltatja magát, hogy majd holnap befejezi. 

4. Írje le a céljait

Nemcsak amiatt fontos, hogy tudja, mivel is kell elkészülnie, de ha listába szedi az elérendő feladatokat, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy el is végzi őket.

GettyImages-486960103
Stelios Kirtselis / Europress / Getty

5. Ne felejtsen el enni!

Bár a kávé sokszor elég erős löketet ad, ne felejtsük el, hogy enni muszáj, üres gyomorral nehéz tiszta fejjel gondolkozni, az agyunknak (és persze az egész szervezetünknek) szüksége van valamire, amiből energiához juthat. 

6. Készítsen lejátszási listát!

Állítólag klasszikus zenére a legjobb dolgozni. Mi még nem próbáltunk, az viszont tény, hogy egy pörgős zene az unalmas, ismétlődő feladatokat is elviselhetőbbé teszi.

7. Ne dolgozzon a hálóban!

Azzal, hogy fizikailag elválasztja a munkát a hálótól, fejben is segít majd elkülönítenie a két teret egymástól. Ugye nem akarja, hogy a jövőben az ágyban fekve a munkán kattogjon az agya?

8. Felejtse el a tévét!

Egyébként is, viszont munka közben még inkább, hiszen elvonja a figyelmet. A multitasking nagyon jól hangzik, csak nem annyira működik

9. Eddzen, mielőtt nekiáll!

Ha jógázni nem szeret, akkor is vegye rá magát valamilyen mozgásra, mivel felélénkül tőle, és jobban megy a munka. 

10. Igyon vizet!

Napközben is hajlamosak vagyunk arra, hogy annyira belemerüljünk a munkába, hogy elfelejtünk inni, ez éjszaka pedig hatványozottan igaz. Egy friss kutatás szerint ha vizet iszunk, az 14 százalékkal megnöveli a hatékonyságunkat. Jól hangzik, nem? 

11. A kevés erőfeszítést igénylő feladatokat hagyja estére!

Ne bízzon abban, hogy majd éjszaka váltja meg a világot: a szervezetének és ezáltal önnek is az a legjobb, ha az egyszerűbb munkákat hagyja estére. 

12. Legyen reális önmagával szemben!

És egyszerre őszinte is azt illetően, hogy mire képes. Ha túl magasra teszi a lécet, akkor csalódni fog magában, és ez negatívan befolyásolja majd a teljesítményét a továbbiakban. 

GettyImages-464553117
Thomas Trutschel / Europress / Getty

13. Lője le a wifit!

Egész nap a gép előtt ült, valószínűleg nem marad le semmi olyan dologról, amivel ne találkozott volna aznap vagy ne találkozna a következőn. A telefonos értesítések pedig szépen el is vonják a figyelmét.

14. Álljon fel!

Több kutatás is rávilágított arra, hogy ha állva dolgozunk, akkor jobban tudunk koncentrálni, több energiánk lesz és a fejünk is kevésbé fájdul meg.

15. Hagyja magán a napközben viselt ruháját!

Bár a pizsamák csábítóak, ha "munkaruhában" végezzük el a feladatainkat, az segít összpontosítani. 

16. Zárja ki a zavaró tényezőket!

Bár elég nehéz, próbáljon csak a munkára összpontosítani: ne agyaljon azon, hogy vajon be kéne-e tenni a mosást vagy ki kéne-e takarítani a fürdőszobát.

17. Legyen egy dolgozósarka!

Ahogy a hálószobás pontnál említettük, a munkavégzés helyét illetően is fontos, hogy azt elkülönítse a ház vagy lakás "szabadidős" helyeitől. Ha kijelölt munkasarka van, akkor az agya könnyebben áll majd át arra, hogy ott bizony dolgozni kell.

18. Figyeljen oda a fényre!

Ha aludni szeretnénk, akkor a kékes fény kifejezetten kerülendő, ám ha ébren akarunk maradni, akkor viszont nincs is jobb nála. 

19. Hidegzuhany

Bár ijesztően hangzik, a hideg vízzel zuhanyzás növeli az energiaszintet, ezáltal frissnek érezhetjük magunkat.

20. Tekerje fel a fűtést!

A Cornell Egyetem egyik kutatása szerint a magasabb hőmérséklet csökkentette a dolgozók által ejtett hibákat. Ennek egyik oka lehet, hogy a hűvös szobában könnyebb elszenderedni. tegyük hozzá, azért ez nem mindig válik be, és szellőztessen, a friss levegő biztosan segít majd ébren maradni. 

21. Igyon citromos teát!

Ha a előző 20 pont nem vált be, akkor igyon egy jó citromos teát: kutatások szerint ajobb lesz tőle a kedve és serkentőleg hat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra