#ÉLETEM

A lovak tudják hogy érezzük magunkat

2016. február 11., csütörtök 14:59

Akinek volt valaha személyes kapcsolata lóval, az tudja, milyen érzékenyen reagálnak ránk, hogy milyen készségesen működnek együtt, és milyen tiszta és pontos visszajelzést adnak a viselkedésünkről. Persze menkülőállatként a lovaknak a túlélés érdekében nyilván minden érzékükkel monitorozniuk kell a környezetüket, ráadásul közösségi állatok, így egymásra is nagyon figyelnek, de vajon hogy az ördögbe ismernek minket ilyen jól? Többek között úgy, hogy olvassák az arckifejezéseinket. 

Pszichológusok először bizonyították, hogy a lovak képesek különbséget tenni a mérges és a boldog emberi arcok között – olvasható az (e) Science Newsban. Az eredetileg a Biology Lettersben publikált tanulmányban a kutatók 28 ló reakcióját rögzítették, miközben emberi arckifejezésekről készült fotókat mutogattak nekik. Az eredmények szerint a lovak a dühös ember fényképét tovább nézték bal szemmel (amit tipikusan negatív inger megfigyelése közben tesznek), miközben a szívük felgyorsult, és a stressz jeleit mutatták. Ez pedig azt jelenti, hogy a lovak pontosan értik, mit jelent egy dühös arckifejezés. 

shutterstock 140935249

“A legizgalmasabb ebben a vizsgálatban, hogy kiderült: a lovak képesek az érzelmek megértésére a faji korlátokon túl is. Régóta tudjuk, hogy a ló szociálisan szofisztikát faj, de ez az első alkalom, amikor azt láttuk, hogy képesek különbséget tenni pozitív és negatív emberi arckifejezések között” – mondta Amy Smith kutató. Smith szerint érdekes az is, hogy a lovak sokkal erősebb reakciót mutattak a dühös emberi arcra, mint a vidámra, valószínűleg azért, mert egy dühös ember potenciális fenyegetést jelent számukra. 

Karen McComb professzor, a kutatás vezetője az eredmények magyarázatára több lehetőséget is felvázolt. Elképzelhető, hogy a ló és az ember közös evolúciója során alakult ki a lovaknak az a képessége, hogy olvassák az arckifejezéseinket, de az is lehet, hogy a lovak egyéni élettörténetük során, az emberrel közös munkában fejlesztik ki ezt a képességüket. Bárhogy is van, ez azért elég menő. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta