#ÉLETEM

Itt egy egyszerű trükk, amivel ráveheti a másikat a változásra

2016. január 31., vasárnap 13:43

Mindegy, hogy életmódváltásról vagy éppen a takarékossági projektükről van éppen szó, a céljaink eléréséhez gyakran az kell, hogy megváltoztassuk szokásainkat. Ehhez azonban energiára van szükségünk, az energiaráfordításhoz pedig arra, hogy kellőképpen motiváltak legyünk a céljaink elérésében. Nem véletlen, hogy a pszichológusok régóta kutatják a motiváció fenntartásában szerepet játszó tényezőket, és most egy friss kutatás egy újabb egyszerű, de hasznos tippel járul hozzá ismereteinkhez. 

A Journal of Consumer Psychology-ban nemrég megjelent metaanalízisben 104 vizsgálat eredményeit nézték át a kutatók, és arra jöttek rá, hogy a viselkedésváltozás egyik kulcseleme az lehet, ha a megfelelő kérdést teszik fel nekünk. A kérdés-viselkedés hatásnak keresztelt jelenség a gyakorlatban azt takarja, hogy a jövőbeni viselkedéssel kapcsolatban feltett kérdések felgyorsítják a viselkedésváltozás folyamatát, méghozzá azzal, hogy motiváltabbá teszik az egyént a cselekvésre. 

shutterstock 154444922

A tanulság tehát az, hogy akár mi változtatnánk szokásainkon, akár mást szeretnénk ebbe az irányba terelni, nem a frankót kell megmondani, nem szabályokat kell felállítani, egyszerűen fel kell tenni egy kérdést, amire határozott igennel vagy nemmel lehet csak felelni. Többet fogok-e edzeni? Tervezem-e, hogy félreteszek a fizetésemből? Ezekben a kérdésekben nincs értékítélet, nincs iránymutatás, ott van viszont a választás lehetősége. Ha igennel válaszolok, azt én mondom ki, az a saját, egyéni döntésem. Ez pedig motivál majd arra, hogy ténylegesen a vágyott irányba módosítsak a viselkedésemen. 

Amy Morin pszichoterapeuta Forbesban megjelent cikke szerint a kérdés-viselkedés hatás hátterében az áll, hogy ha hozunk egy döntést, akkor annak ellenében cselekedni belső feszültséggel jár, tehát erősen motiváltak leszünk arra, hogy tényleg tartsuk magunkat a kimondottakhoz, és így elkerüljük a feszültséget, és besöpörjük az önazonos viselkedéssel együtt járó megerősítést. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta