#ÉLETEM

A leggyakoribb hibák, amiket az állásinterjún elkövetünk

2016. január 28., csütörtök 16:52

Egy új kutatásból kiderült, hogy a munkáltatók fele már öt perc után meg tudja állapítani, van-e szükség a jelentkezőre vagy sem - adta hírül a Fast Company. Felsoroljuk, hogy mire kell figyelnie, hogy bekerüljön a top jelöltek közé. 

Hogy mire figyeljen, amennyiben munkát szeretne váltani 2016-ban? A Harris Interactive a Carrier Builderrel karöltve 2595 humánerőforrás menedzser és felvételiztető bevonásával készített tanulmányt, arról kérdezve a legfőképp a privát szektorban dolgozókat, hogy melyek a legnagyobb hibák, amiket az álláskeresők elkövetnek.

Füllentés, arrogancia és izzadás, szevasz!

A munkáltatók 69%-a állítja, hogy azonnal leveszi, ha hazudnak neki, és ezzel el is játszotta az esélyeit a felvételiző. Az őszinteség tehát fontos kezdve az iskoláinktól egészen addig, hogy kirúgtak-e az előző állásunkból. Nem is beszélve a “Mi a legnagyobb gyengesége?" kérdésről, amin a jelentkezők nagy része azonnal elbukik. Ifj. Russel Reynolds, a Heads: Business Lessons from an Executive Search Pioneer (Üzleti leckék egy profi fejvadásztól) című könyvében azt javasolja, hogy óvakodjunk a féligazságoktól is ("Túl kemény magammal szemben!), és inkább olyan válaszokat adjunk, amik önreflexiót sugároznak. “Legyen magabiztos abban, hogy a gyengeségei nem jelentenek hátrányt a többi jelentkezővel szemben, és mutassa meg, hogy már dolgozik a hibáin, valamint mondja el, hogyan.”

Lehet, hogy lesz akinek ez újdonság, de a felvételiztetők nagy részénél (68%-ánál) kizáró ok, ha a jelölt megszakítja a beszélgetést telefonálással; 60%-uk vallja úgy, hogy az arrogáns vagy követelődző delikvenseket is azonnal kiszűri, és a megkérdezettek felénél az izzadás és a nem megfelelő öltözet is az azonnali nemmel egyenértékű. Ugyanitt jegyeznénk meg, hogy nem véletlen a ruha teszi az embert kifejezés. Általános vélekedés, hogy nem feltétlenül kell megfelelni az elterjedt kiskosztümös közhelyeknek, a lényeg, hogy vizuálisan sugározza, hogy rendben és egyben van, és ennek egyik eszköze éppenséggel a külső megjelenés. Ja, és ön is jobban érzi majd magát a bőrében, ami nem hátrány egy ilyen szituációban. 

Testbeszéd

“Felkészülni egy interjúra valamivel jobban kell annál, semmint kiguglizzuk a legáltalánosabb interjúkérdéseket” – állítja Rosemary Haefner a CareerBuilder munkatársa. “A jelölteknek már az első pillanatban jó benyomást kell keltenie, ismernie kell a céget, biztosan tudnia kell, ő a legjobb választás az adott állásra, és muszáj figyelnie a testbeszédre" - tette hozzá.  Nem gondolná, hogy fontos a testbeszéd? Lárifári. A megkérdezett szakemberek tíz nagyon durva hibát is fel tudnak sorolni, ezekből 67%-uknál az első helyen végzett az, ha nem nézünk a felvételiztető szemébe, de ha valaki nem képes mosolyogni, 39%-uknál szintén nagy baj.

Ezen kívül még a kínos, ha 

 • játszunk valamivel az asztalon 
 • görnyedt, rossz pozícióban ülünk
 • túl sokat mocorgunk a székben
 • keresztbe tesszük a kezünk
 • hajunkkal játszunk vagy piszkáljuk az arcunkat
 • túl lazán/erősen rázunk kezet
 • túl sokat gesztikulálunk (ezt a tévés riporterek is elsajátíthatnák)

Leggyakoribb kérdések

Tanulmányok ezrei szólnak persze arról is, hogy a munkáltatók sem választják mindig a cégnek a legjobbat. Ez azért fordulhat elő, mert sokszor annyira szeretne értelmet látni a jelöltben a felvételiztető, hogy a sok bába mellett elvész a gyerek, és pont a lényeg kerüli el a figyelmét. Amíg azonban nem találnak ki jobbat, kénytelenek vagyunk munkafelvételikre járni, és Haefner szerint hasznos, ha alaposan megismerjük a céget, aminek dolgozni akarunk, mielőtt elmennénk az interjúra. A CareerBuilder felállított néhány kérdést, amelyek a legáltalánosabbnak számítanak: 

 • Mondjon magáról valamit.
 • Miért akarja ezt az állást?
 • Miért hagyta ott az előző munkahelyét?
 • Mi a legnagyobb erőssége és gyengesége?
 • Írjon le egy bonyolult munkahelyi problémát és oldja is meg. 

A legmenőbb CV 

Persze ahhoz, hogy állásinterjúra menjünk, előbb be kell hívjanak. Ebben segít a Daily Mail és egy jó önéletrajz. A CV (curriculum vitae) arra jó, hogy megmutathassuk a leendő munkáltatónak a képességeinket és a szakmai előéletünket...elméletileg. A gyakorlatban ez úgy néz ki (már az USÁ-ban), hogy a munkáltatók 72%-a inkább azt tartja fontosnak, hogy legyenek személyes érdeklődésre vonatkozó információk is az önéletrajzban, és csak 14%-uknak elég a képesség és tapasztalat.. 


Click image to open interactive version (via Michael Page).

Eközben azt is képzelik az emberek, hogy a CV-jüknek muszáj két oldalnál rövidebbnek lenni, a valóság ezzel szemben az, hogy a felvételiztetők csak 32 százaléka gondolja ugyanazt. Az erre vonatkozó kutatást már 2000 munkavállaló és 480 toborzó körében végezte a Page Group, kiderítve például azt is, hogy a megkérdezettek 74%-a szerint kifejezett hátrány fényképet mellékelni a CV-hez. (Úgyis csekkolják a Facebookon, szeretik is, ha rendben van a jelölt profilja a közösségi oldalakon.) 

Nos, bármilyen furcsa is, a CV legfontosabb momentuma a helyesírás. Ezt követi az előző munkahelyeinkben elvégzett feladatunk részletes és pontos leírása, valamint a profi a szakmai hangvételben. 89%-a a munkáltatónak igenis szereti, ha szerepelnek ún. puha faktorok a CV-ben, ezek közé tartozik, ha valakinek jó a telefonos beszélőkéje, jó csapatjátékos és bírja a túlórát. Az is elterjedt nézet, hogy hátrány a tíz év eltöltése ugyanannál a cégnél, pedig a munkáltatóknak csak 36%-uk véli így.

Nem árt tudni, hogy tavaly még arról is született kutatás, hogy egy átlagos főnök maximum három percet szentel egy CV-re, sőt minden ötödik csak egyetlen egyet, nem árt tehát felkötni a gatyánkat, amikor megfogalmazzuk azt az irományt magunkról.    

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta