Ezért ne igya bögreszám a zöld teát

A kávé csodás dolog, már azok számára, akik csak segítségével képesek ébren maradni. Ugyanakkor tudni kell ezt is, hogy a kávéfogyasztást nagyon sokan viszik túlzásba, aminek egészségügyi kockázatai is vannak. Nem csoda, hogy az emberek alternatívát keresnek. Ez pedig a zöld tea, amiről már régóta tudjuk, hogy mennyire előnyös hatásokkal bír. Remekül ki lehet vele váltani a kávét, hiszen koffeint tartalmaz, de hatása elnyújtva jelentkezik, ezen felül a forró ital szürcsölésének élménye is megmarad.

Csak ésszel!

Tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a zöld tea sem fogyasztható korlátlan mennyiségben mellékhatások nélkül. Technikailag egy gyógynövénnyel van dolgunk, hiszen antioxidánsai és savai segítik a jobb közérzetet, illetve támogatják az egészséget. De mint minden gyógynövény fogyasztását, a zöld teáét is túlzásba lehet vinni – írja a Women's Health. Egy 16 éves brit lány a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy ami kis mennyiségben gyógyszer, az nagy mennyiségben méreg lehet, ugyanis miután napi három csészével ivott az online rendelt kínai gyógyteájából, kórházba került. A túl nagy mennyiségben bejuttatott egészséges szerekre (főleg ha kétes forrásból származnak, és más is van bennük mint kéne) a méregtelenítésért felelős máj már ugyanis rosszul reagálhat, és akár súlyos szervkárosodást is előidézhetnek.

GettyImages-535658445
Europress / Getty

Van még!

A zöld tea tanninokat tartalmaz, és ezek gátolhatják a vas felszívódását. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hússal bejuttatott vasra nincsen hatása a tanninoknak, a szükségleteinket pedig főleg ebből, és nem növényi a forrásból fedezzük. Így a zöld tea fogyasztása igazán csak a vegetáriánusok szempontjából jelenthet veszélyt. A vashiány egyébként igen komoly betegségek kialakulásához is vezethet, azon túl, hogy általános koncentrációromlást, fáradságot és rossz közérzetet is eredményez. És még valami! A zöld tea növeli a szervezet védekezőképességét, de ha valaki autoimmun betegségben szenved, nagyobb mennyiségben gondot is okozhat, az immunrendszer egyébként is eltúlzott reakcióját a tea még erősítheti is.

GettyImages-172078976
Europress / Getty

Azért ne mondjon le róla

Összességében a zöld teának több jó mint rossz tulajdonsága van, így a fogyasztása még mindig ajánlott. Nem is kell másra figyelni, mint arra az aranyszabályra, ami gyakorlatilag az élet minden területére érvényes: mértékkel kell fogyasztania dolgokat, legyen szó ételekről, italokról, vagy akár a teáról. És hogy mennyi az, ami még nem sok? Ez változó lehet, mindenesetre ne főzze a teát túl erősre, és bizonyos időnként hagyjon ki pár napot is a fogyasztásában. Azonban ha az antioxidánsok hatását szeretné erősíteni, akkor ne a mennyiséget változtassa, hanem a fogyasztás időpontját: éhgyomorra ugyanis ezek az anyagok sokkal nagyobb mennyiségben képesek felszívódni, fokozva ezzel az általuk kiváltott jótékony hatást is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek