#ÉLETEM

Ezért ne igya bögreszám a zöld teát

2016. január 24., vasárnap 10:51

A kávé csodás dolog, már azok számára, akik csak segítségével képesek ébren maradni. Ugyanakkor tudni kell ezt is, hogy a kávéfogyasztást nagyon sokan viszik túlzásba, aminek egészségügyi kockázatai is vannak. Nem csoda, hogy az emberek alternatívát keresnek. Ez pedig a zöld tea, amiről már régóta tudjuk, hogy mennyire előnyös hatásokkal bír. Remekül ki lehet vele váltani a kávét, hiszen koffeint tartalmaz, de hatása elnyújtva jelentkezik, ezen felül a forró ital szürcsölésének élménye is megmarad.

Csak ésszel!

Tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a zöld tea sem fogyasztható korlátlan mennyiségben mellékhatások nélkül. Technikailag egy gyógynövénnyel van dolgunk, hiszen antioxidánsai és savai segítik a jobb közérzetet, illetve támogatják az egészséget. De mint minden gyógynövény fogyasztását, a zöld teáét is túlzásba lehet vinni – írja a Women's Health. Egy 16 éves brit lány a saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy ami kis mennyiségben gyógyszer, az nagy mennyiségben méreg lehet, ugyanis miután napi három csészével ivott az online rendelt kínai gyógyteájából, kórházba került. A túl nagy mennyiségben bejuttatott egészséges szerekre (főleg ha kétes forrásból származnak, és más is van bennük mint kéne) a méregtelenítésért felelős máj már ugyanis rosszul reagálhat, és akár súlyos szervkárosodást is előidézhetnek.

Van még!

A zöld tea tanninokat tartalmaz, és ezek gátolhatják a vas felszívódását. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hússal bejuttatott vasra nincsen hatása a tanninoknak, a szükségleteinket pedig főleg ebből, és nem növényi a forrásból fedezzük. Így a zöld tea fogyasztása igazán csak a vegetáriánusok szempontjából jelenthet veszélyt. A vashiány egyébként igen komoly betegségek kialakulásához is vezethet, azon túl, hogy általános koncentrációromlást, fáradságot és rossz közérzetet is eredményez. És még valami! A zöld tea növeli a szervezet védekezőképességét, de ha valaki autoimmun betegségben szenved, nagyobb mennyiségben gondot is okozhat, az immunrendszer egyébként is eltúlzott reakcióját a tea még erősítheti is.

Azért ne mondjon le róla

Összességében a zöld teának több jó mint rossz tulajdonsága van, így a fogyasztása még mindig ajánlott. Nem is kell másra figyelni, mint arra az aranyszabályra, ami gyakorlatilag az élet minden területére érvényes: mértékkel kell fogyasztania dolgokat, legyen szó ételekről, italokról, vagy akár a teáról. És hogy mennyi az, ami még nem sok? Ez változó lehet, mindenesetre ne főzze a teát túl erősre, és bizonyos időnként hagyjon ki pár napot is a fogyasztásában. Azonban ha az antioxidánsok hatását szeretné erősíteni, akkor ne a mennyiséget változtassa, hanem a fogyasztás időpontját: éhgyomorra ugyanis ezek az anyagok sokkal nagyobb mennyiségben képesek felszívódni, fokozva ezzel az általuk kiváltott jótékony hatást is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta