Kudarc után arcoskodni kezdenek a férfiak

Ha eddig nem értette a keménykedő, erőszakosan kompenzáló férfiakat, egy új tanulmánynak kiöszönhetően most megváltozhat a helyzet: a Washingtoni Egyetem kutatói ugyanis legújabb vizsgálatukban arról számolnak be, hogy azok a férfiak, akiket valamilyen kudarc ért és veszélyben érzik a férfias kisugárzásukat, hajlamosak túlkompenzálni és akár megjátszani a macsót. Ezt az összefüggést azért sokan eddig is sejtették, de most a Social Psychology-ban egy egész tanulmánnyal bizonyították.

shutterstock 186864044

A kísérlethez főiskolai férfiakat kértek fel, és azt mondták nekik: a vizsgálattal azt szeretnék kideríteni, hogyan hat a döntéshozatalra az, ha valamilyen feladatot kell közben elvégezni. A résztvevőket ezután arra kérték, hogy nyomjanak össze egy marokerősítőt. Az alanyok ezután megkapták az eredményeiket egy skálán jelölve, amelyből kiderült, hogy a férfiak vagy inkább a nők adataihoz közelítenek az általuk elért eredmények. Az utóbbiak, persze, manipulált adatok voltak.

És hogy hogyan reagáltak azok, akiknek ezzel a férfiassága veszélybe került? Átlagosan két centivel túlbecsülték a magasságukat, túloztak a kapcsolataik számát illetően, de azt is állították, hogy agresszívebbek és sportosabbak, valamint kevesebb érdeklődést mutattak a nőiesebb fogyasztási cikkek iránt. 

A tanulmány ezzel arra (is) rávilágított, hogy a férfiakon óriási a nyomás, hogy a genderspecifikus sztereotípiáknak megfeleljenek. „Sok férfi számára nagyon fontos az, hogy férfiasnak lássák. Kiderült, hogy azok a dolgok, amikről úgy gondolják, hogy a férfiasságukat erősítik, részei a személyiségüknek is" – mondta Sapna Cherian, a kutatás egyik vezetője. Cheryan ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy ez a társadalmi elvárás nemcsak a férfiaknál jelenik meg, ugyanúgy jelen van a nőknél is, akiknek a gondoskodó és emberközpontú nőideálnak kell(ene) megfelelniük. Hogy ezt a képet magukra tudják húzni, a nők képesek az életüket negatívan befolyásoló döntéseket is hozni, csak azért, hogy bizonyítsák: igazak rájuk a sztereotípiák. A kutatás vezetője szerint ez az oka annak is, hogy egyre kevesebb nő tanul tovább a természettudományok területén – bár mi itt a szerkesztőségben nem igazán értjük, hogy miért ne lehetne egy fizikával vagy kémiával foglalkozó nő gondoskodó és emberközpontú. Azt viszont Cherian is kiemelte, hogy a társadalmunkban a vezető tisztséget betöltő férfiak nagyon fontos döntéseket hoznak napi szinten, amiket viszont a kutatás szerint részben az alapján hoznak meg, hogy mennyire érzik férfinak magukat.

shutterstock 85822405
Shutterstock
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek