#ÉLETEM

Törtető típus? A Mardekárban lenne a helye!

2015. június 28., vasárnap 14:19

Ha eddig hiányérzete volt, hogy pont a hétrészes Harry Potterből nem készült kutatás, akkor van egy jó hírünk: egy friss vizsgálat szerint az, hogy valaki a Roxfort melyik házába sorolná be magát, sokat elárul az illető személyiségéről is. A griffendélesek például sokkal inkább extrovertáltak, a hugrabugosok pedig kellemes társaságnak ígérkeznek – tudtuk meg a PsyBlogtól.

Laura Crysel és kollégái egy online Harry Potter-közösséget kerestek fel, hogy megtalálják a leginkább hardcore rajongókat. Ezután megkérték őket, hogy töltsenek ki egy tesztet – ebben meg kellett adniuk a kedvenc házukat is –, amiből kiderült, hogy alapvető jellembeli különbségek vannak a különböző házakhoz tartozók között.

GettyImages-468374232
Fotó: Chesnot / Europress / Getty

A Hollóháthoz vonzodókat mozgatják az intellektuális kihívások és a megismerés iránti vágy, a Mardekárba tartozók pedig sokkal inkabb narcisztikusak, és gyakoribbak közöttük a machiavellista, illetve pszichopata vonások. Ez egyébként – talán nem annyira meglepő módon – a sorozatban is hasonlóképpen alakul. A filmben egyébként a Teszlek Süvegre hárult a gyerekek szortírozása: az írónő, J.K. Rowling ezzel utalhatott arra is, hogy már fiatal korunkban eldől, hogy melyik bandába tartozunk majd, de akár arra is, hogy egy csoportba kerülve átvesszük a domináns egyedek tulajdonságait.

Ön melyik házba tartozna?

 • 111
  Extrovertált vagyok, szóval Griffendél
 • 66
  Mindenkit félrelökök, tehát Mardekár
 • 374
  Az intelligencia szexi, irány a Hollóhát
 • 115
  Jó velem dumálni -> Hugrabug

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta