#ÉLETEM

Nagy a hasa? Költözzön el!

2015. május 30., szombat 08:39

Forgalmas út mellett lakni nemcsak nemcsak irritáló - legalábbis addig, amíg az ember meg nem szokja - ,de az egészségünknek sem tesz jót. És nem, nem csak a légszennyezés miatt. Egy friss kutatásból az derül ki, hogy azok, akik folyamatosan ki vannak téve a közlekedési zajoknak és a forgalomnak az átlagnál 25 százalékkal szélesebb derékkörfogattal bírnak. 

shutterstock 274833812

Az Occupational and Environmental Medicine nevű szaklapban megjelent svéd tanulmány az írja, hogy a nőkre inkább hatnak a környezeti zajokból fakadó ártalmak: ahogy a lakóhelyükön mérhető zajszint nő, úgy nő a derékkörfogatuk is. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy ezek a nők magasabb BMI-vel is rendelkeznének, de a vizsgálat szerint egyértelműen hajlamosabbak az alma típusú elhízásra, ami a szív és érrendszer szempontjából a sima fenéknövesztésnél komolyabb veszélyeket hordoz magában. A tanulmány szerint a leginkább azok a veszélyeztetettek, akik egyszerre kapják az autók, a repülők és a vonatok zaját. Ráadásul a kiemelten hangos környezet az alvásminőséget is rontja, ami még egy méretes lapáttal rádob az egészségkárosodásra. Meg a szorongásra.

A jelenség okát még nem fejtették meg a kutatók, annyi biztos, hogy nem maga a zaj hizlal, hiszen zsírpárnákat nyilván csak a plusz kalóriák képesek növeszteni. Tudjuk azonban, hogy az étkezési szokásaink rengeteg dologtól függnek az érzelmeinktől kezdve a környezetünkig. Úgy tűnik, hogy a zaj okozta stresszforrás egy a lehetséges okok közül. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta