#ÉLETEM

Ezért lesznek évente 45 ezren öngyilkosok

2015. március 1., vasárnap 13:18

Egy friss kutatás szerint a világon évente elkövetett több mint kétszázezer öngyilkosság ötöde ugyanazon ok miatt történik meg: ez pedig a munkanélküliség. Úgy tűnik, a munkanélküliségnek csak a kevésbé árnyékos oldala az, hogy kellemetlen emberré tesz: évente 45 ezer ember dönt úgy, hogy eldobja magától az életet, mert nem tudja feldolgozni annak következményeit, hogy nem talál állást.

A The Lancet Psychiatry-ban megjelent tanulmányban svájci kutatók 11 éven át, 63 országból gyűjtöttek adatokat a tévhitekkel gyakran övezett öngyilkosságokról. Az adatok alapján a kutatók arra jutottak, hogy a munkanélküliség miatti öngyilkosságok kockázata 20-30 százalékkal nőtt meg szerte a világon. Mivel a megfigyelés a 2008-as válság után indult, ennek hátását is tudták vizsgálni. "A 2008-as krízis után az éves öngyilkosságok száma rövid távon 5 ezerrel nőtt." - állítja dr. Carlos Nordt, a kutatás vezetője.

A vizsgálatból kiderült az is, hogy nemcsak maga a munkanélküliség növeli az öngyilkosság kockázatát, hanem az azt megelőző stresszes, nyomasztó, bizonytalan időszak is az is. Ebben azonban országonként, kulturánként jelentős különbségek mutatkoztak. "A munkanélküliség hatása területenként változó: azokban az országokban az emberek nagyobb arányban dobták el az életüket, ahol álláskeresőnek lenni kevésbé megszokott és elfogadott jelenség. Sokkal drámaibb folyamat alakul ki ott, ahol a munkanélküliségi ráta váratlanul ugrik meg egy-egy válságot követően, mint ott, ahol már előtte is magas volt" – derül ki a vizsgálatból.  

A kutatás eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkanélküliségnek nemcsak gazdasági, de egészségügyi szempontból is jelentős a kockázata, így az öngyilkosságok megelőzésére a cégeknek és az államnak is érdemes lenne odafigyelnie, időt, pénzt és energiát szánnia.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta