#ÉLETEM

A nők jobban emlékeznek a pozitív dolgokra

2015. február 3., kedd 14:44

Megírtuk már, hogy csukott szemmel sokkal több mindenre emlékezünk, mint amúgy, egy 3,5 ezer ember megkérdezésén alapuló kutatás pedig nemrégiben azt is bebizonyította, hogy a nemünk is fontos szerepet játszik a gondolatok visszahívásában. Az ok egyszerű: a férfiak és a nők eltérően dolgozzák fel a különböző érzelmeket. 

A résztvevőknek különböző képsorozatokat kellett végignézniük (egy részük erősen hatott az érzelmeikre, a többi viszont semleges volt), majd próbára tették az emlékezőképességüket. A Journal of Neuroscience-ben publikált eredményekből kiderül, hogy a nőkre sokkal serkentőbben hatottak az erős – főleg negatív – érzelmi töltetű képek. "Ez is megerősíti a közhiedelmet, miszerint a nők érzelmileg sokkal kifejezőbbek, mint a férfiak" – mondta dr. Klara Spalek, a tanulmány első szerzője.

A gyengébbik nem szinte az összes képnél jobb emlékezőképességről tett tanúbizonyságot – különösen a pozitív töltetűek esetében. "Ez arra enged következtetni, hogy az érzelmek feldolgozásában és az emlékezőképességben megmutatkozó, nemfüggő különbségeket az eltérő mechanizmusok váltják ki" – mondta dr. Annette Milnik, a kutatás vezetője. Szerencsére ezt is vizsgálták.

User-FastFission-brain.gif
Fotó: Wikipedia

Bár az erős érzelmek mindkét nem emlékezőképességét élénkítik, a kutatás során használt funkcionális MRI-vizsgálatok segítenek megmagyarázni azt, hogy a nők miért múlják felül a férfiakat a memóriateszteken. Négy próba során összesen 3398-et ember reakcióit vizsgálták meg, majd a kutatók elemezték azokat a felvételeket az agyról, amelyeket azalatt készítettek, amíg a résztvevők a különböző érzelmi töltettel ellátott képeket nézték. Ezek azt mutatták, hogy a nők agya sokkal aktívabb volt a negatív töltetű képeknél – különösen annak a motoros funkcióval összekapcsolt területein. A lenti képen a piros és sárga színnel jelölték az agynak azon részeit, amelyek az átlagosnál aktívabbak voltak mindkét nem esetében miközben érzelmileg stimuláló/serkentő képeket nézegettek. A zöld szín mutatja azokat a területeket, ahol a nők agya sokkal inkább aktívabb volt. 

Hogy mi a konkúzió? Ha nőként szeretnének megjegyezni valamit, akkor figyeljék meg, hogy milyen érzéseik vannak az adott dologgal kapcsolatban; ha férfiként tennék ugyanezt, nem marad más, minthogy az emlék felidézésekor csukják be a szemüket.

 

 

Fotó: MCN, University of Basel
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta