#ÉLETEM

Ezért viszket jobban, ha vakarja

2014. november 3., hétfő 18:32

„Anyu, nagyon viszket!" – mondja sírós hangon a háromévesem, és veszettül vakarja a karján a szúnyogcsípést. „Ne vakard drágám, csak még rosszabb lesz!" – mondom el ezredszerre anyám hangján, aki valószínűleg a nagyitól hallotta, szóval lehet, hogy inkább a dédi hangján mondom. És persze, tudom, tudom, hogy igaz, az én bőröm is megnyugszik egy idő után, ha nem piszkálom azt a fránya csípést, de mégis kicsit bizonytalanul állítom mindezt a gyereknek, mert milyen agyament dolog már, hogy a viszketést nem szabad vakarni. Miért nem szabad? Miért viszket jobban a vakarástól? Miért nem enyhíti inkább tartósan a diszkomfortot? És miért enyhíti egyáltalán rövid időre? Hála az amerikai tudósoknak, már ezt is tudjuk. A szerotonin, az tehet róla. 

shutterstock 164081030

Azt már régóta tudják az okosok, hogy csípések körül azért jó vakarózni, mert ezzel enyhe fájdalmat okozunk magunknak, és amíg az agyat a fájdalomérzés köti le, addig sem foglalkozik a viszketéssel. A hirtelen jött erősebb inger felülírja a tompa hosszan tartót. Ennyi. A gond csak ott van, hogy az agy a fájdalomra adott reakcióként természetes fájdalomcsillapítót, azaz szerotonint kezd termelni, ami pedig stimulálja a viszketés mértékét érzékelő idegsejteket. Tehát minél jobban vakarózunk, annál több szerotonint termel az agyunk, ami aztán annál inkább hergeli a viszketősejteket, így annál jobban viszketünk: aztán még jobban vakarózunk. Kegyetlen ördögi kör. 

Mondjuk, ezt az egészet egyelőre csak egereken tesztelték, szóval érdemes fenntartásokkal kezelni, bár a kutatók szerint az egér és az ember fájdalom-viszketés rendszere valószínűleg épp ugyanúgy működik.  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta