#ÉLETEM

Ilyen, amikor valaki jófejségből köcsög

2014. október 23., csütörtök 16:22

Az empátia csodálatos dolog. Lehetővé teszi számunkra, hogy beleéljük magunkat a másik helyzetébe, hogy megérezzük, átvegyük az érzéseit, és ezzel is közelebb kerüljünk társainkhoz, szorosabbra húzzuk a köztünk lévő kötelékeket. Ráadásul empátia nélkül nem élveznénk a focimeccseket, és nem mulathatnánk azon sem, hogy mennyire ragadós dolog az ásítás. Szóval, az empátia jó, az empátia klassz. Csak éppen nem mindig. 

shutterstock 60855982

Az empátia ugyanis gyakran fokozza bennünk az indulatokat, az agressziót. Gondoljon csak bele: mit érez akkor, ha partnere arra panaszkodik, megalázóan bántak vele a munkahelyén, a hivatalban, az orvosnál? Mi van önben akkor, amikor látja, hogy a szerettével méltánytalanul viselkedtek, hogy szenved a megaláztatástól, az igazságtalanságtól? Amennyiben ön nem pszichopata, valószínűleg dühöt érez, haragot, és egy új kutatás szerint ilyenkor hajlamosabb az agresszív viselkedésre is. Legalábbis a kutatásban részt vevő emberek annál gonoszabbak voltak a tudósok által kitalált fickó versenytársával, minél jobban aggodalmaskodott, szenvedett a fiktív főszereplő. Ez az agresszió ráadásul semmilyen tulajdonsághoz nem volt köthető, nem szólt semmi másról, kizárólag az empátiáról.

Hogy mi ebből a tanulság? Leginkább az, hogy a másik agressziójának hátterében nem feltétlenül a gonoszságot, a rossz szándékot kell keresni. Könnyen lehet, hogy ő bizony kizárólag egy harmadik felé érzett mély empátiától olyan rossz fej. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta