Nézzen dühösen, ha igazán akar valamit

Gondolkozott már azon, vajon mi értelme van az arckifejezéseknek? Oké, persze, tudatjuk a másikkal, hogy mit érzünk, de vajon ennek hatása is van? Nyilván. A mosolygás például bizalmat kelt az emberekben, ha szép lassan terül el az arcon és a szemünk is mosolyog hozzá. De vajon mit vált ki egy dühös arckifejezés? Egy harvardi pszichológus és csapata épp erre kereste a választ

Az eredmények pedig azt mutatják, hogy az emberek valószínűbben bólintanak rá méltánytalan ajánlatokra, ha a másik közben fenyegetően néz. És nem, a kutatók nem egy csapat baltafejű, szétgyúrt fickót alkalmaztak megfélemlítés gyanánt, csupán egy színésznőt, aki 1 dollár felosztásán alkudozott a kísérleti személyekkel. Ha pedig csaj csúnyán nézett, az emberek hajlamosabbak voltak több pénzről lemondani a kedvéért. 

shutterstock 127064702

Az eredményekből persze messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. Nem tudjuk például, mi a helyzet akkor, ha egy alkudozásban a férfi keménykedik, és nem tudjuk azt sem, hogy vajon miért volt hatékony stratégia a nő részéről a morcos fej. Talán azért, mert idegbeteg nővel senki sem akar sokáig kontaktálni. Különösen ilyen kevés pénzért nem. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek