Jalagati jóga: így segíthet a víz ereje az irodistáknak

Tavaly már összegyűjtöttük, hogy milyen jógafajták vannak, és melyik mozgásforma kinek ajánlott. A lista azóta bővült, és a hajtás után bemutatjuk a XXI. század emberére szabott speciális módszert, a jalagati jógát.

Jala... Mi?

A jalagati szanszkrit szó, azt jelenti: a víz ereje. Ennek a jógának az elve, hogy elősegítse a testben lévő víz, ezáltal az energia áramlását. A tradicionális indiai jóga elemein alapuló, speciális légzéstechnikát alkalmazó módszert egy szegedi csapat fejlesztette ki mozgásszervi rehabilitációs és edzéselméleti szempontok alapján.

“Évekkel ezelőtt találkoztam először a hagyományos indiai jógával, amely nagyon sokat segített abban, hogy meglássam, milyen mozdulatokat nem végeztem addig, hol kellene egy kis plusz figyelmet fordítanom a testemre. Időközben többen panaszkodtak a csoportból egy-egy gyakorlat okozta napokig tartó fájdalmakra, és bennem is felmerültek a szakmámból adódó kérdések. Az ősi jóga alapjaiból, saját tapasztalatainkból és az emberek folyamatos visszajelzéseiből állt végül össze a módszer, amely a XXI. század emberének fizikai adottságaihoz igazodva megszabadít az ülőmunka vagy a stresszes életmód okozta panaszoktól” – magyarázza dr. Bajzik Éva orvos, mozgásterapeuta.

jalagti 4
Jalagati Jóga Egyesület

Mi mindenre jó?

Az óra alatt feltölődhet és átmozgathatja az ellustult izmokat, így kiegyensúlyozottabbá válik a test és a lélek. A módszer kiváló migrén és egyéb visszatérő vagy állandóan fennálló betegség tüneteinek enyhítésére is. A ma már Budapesten is működő Jalagati Jóga Egyesületnek számos versenyszerűen sportoló – férfi és nő, fiatal és idős – tagja van, akiknek nőtt a terhelhetősége, javult a testtudata és gyorsult egy-egy sérülés utáni regenerációja.

“Gyakorlatsoraink felépítésekor figyelembe vettük azt, hogy a jógázók túlnyomó többsége ülőmunkát végez, amely mind fizikailag, mind lelkileg speciális terhelést jelent. A jalagati alkalmas a megfelelő testtartás megőrzésére vagy helyreállítására. Ezenkívül sokan vannak, akik a jóga mellett egyéb sportágat is űznek, és azt sem hagyhattuk figyelmen kívül, hogy a városi környezetből, munkából, országunkra jellemző étkezési szokásokból, környezeti ártalmakból kifolyólag ún. civilizációs betegségek (allergia, asztma, ízületi kopások, porckorong problémák) is kialakulhatnak, sajnos néha már egészen fiatal korban. A rendszeres gyakorlás során megismerhetjük testünk jelzéseit és igényeit, így könnyebben felépülhetünk egyes betegségekből, sérülésekből. A speciális légzés nagymértékben oldja a stresszt, amely a modern élet velejárója. Ismerőseim, akik úgy próbálták ki a jógát, hogy azelőtt soha nem sportoltak és ülő életmódot folytattak, három hét alatt annyit javítottak az ízületeik mozgásterjedelmén, hogy könnyedén megcsinálták a lótuszülést. Még ők is meglepődtek az eredményen” – meséli dr. Bajzik Éva.

jalagti 2
Jalagati Jóga Egyesület

Komplexitás

A gyakorlatokat csukott szemmel, befelé figyelve végzik, és a kezdőknek sem kell tartania attól, hogy nem értik, milyen mozdulatokat kellene is végezniük.  A kellemes, otthonos környezetben tartott 75 perces órák teljes edzést nyújtanak; a bevezető rész után következik a csúcsterhelés, majd a levezetés és a lecsillapodás. Pihenő nélkül végzik a gyakorlatokat, amelyek a legkisebb részletekig egymásra épülnek és tetőtől talpig minden szegmenst (nyak, váll, kar, derék stb.) megdolgoztatnak. A mozgás folytonos és folyamatos, így az izmokat előkészíthetik a terhelésre. Mindeközben a külvilág kizárására és a megfelelő légzésre is figyelni kell. Ijesztően hangzik? Akkor most fellélegezhet. Az álló gyakorlatoktól haladva szép lassan jutnak el a kényelmesebb, hason- vagy hanyattfekve végezhető mozdulatsorokig, végül jöhet a jól megérdemelt relaxáció.

“Ügyvédjelöltként dolgoztam egy irodában, amikor először hallottam a jalagati jógáról. Rengeteg görcs és feszültség volt bennem, mindenen idegeskedtem és állandóan fáradtnak éreztem magam, a nyakam és a vállam pedig folyton be volt állva. Korábban kipróbáltam a pilatest, többféle jógát, relaxációs tréningeket, de semmi nem hozott igazán nagy változást az életembe" – meséli Petró Éva. "Volt évfolyamtársaim csaltak el egy órára, ami teljesen új és más volt, mint amit azelőtt bárhol tapasztaltam. Az elejétől a végéig mindenki csak magára figyelt, nem pislogott a másikra, nem állt le beszélgetni, így végre egy kicsit tényleg csak magammal foglalkozhattam. Egy-egy jógapóz kitartása időnként egyáltalán nem könnyű, de nagyon élvezem a fizikai kihívást és a testem meghálálja a kitartó munkát; a helytelen testtartás okozta fájdalmaim hamar megszűntek. Már ötödik éve veszek részt a Jalagati Jóga Egyesület óráin, és azóta sokkal energikusabban és tudatosabban telnek a mindennapjaim.”

Mire jó?

- Az irodai munka vagy sportolás miatt a test egyensúlya eltolódik. Ennek helyreállítását segíti elő.

- A hétköznapi embereknél olyan tartó és mélyizmokat dolgoztat, amelyeket a napi rutin vagy egy normál edzés során sem mozgatnak meg.

- A sportolóknak is vannak elhanyagolt testrészeik, amelyek fejlesztése ideális a jóga által.

- Tartás-, egyensúly- és koordinációjavító hatása van.

- A nyújtás és lazítás kimozgatja a kötött ízületeket, beszűkült mozgásterjedelem esetén segít a mozgáshatárt tágítani.

- A speciális mozgások miatt nő az inak és a szalagok rugalmassága és szakítószilárdsága, ezáltal csökken a sérülésveszély és jelentősen javul a gyorsaság, robbanékonyság, valamint az izmok kitartása.

- A módszer fejleszti a testtudatot a légzés és a befelé figyelés által.

- Mivel a sportági mozgástól jelentősen eltérnek a gyakorlatok is és az izmok terhelésének iránya is, javul az agy plaszticitása, helyzetfelismerő és problémamegoldó készsége.

- A mozgáshatárok kijjebb helyezésével és a lassú kivitelezéssel a fájdalom- és tűréshatár is áthelyeződik, a fájdalom egyéni feldolgozása megváltozik.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek