#ÉLETEM

Partnerünkről simán átragadhat ránk a stressz

2014. május 27., kedd 18:15

Az megvan, amikor egy szerette síkideg, és pillanatok alatt önnek is remegni kezd a gyomra, nyugtalanná és feszültté válik? A hiba nem önben van, sokan csináljuk. Egy új német kutatás szerint legalábbis teljesen normális, hogy a stresszes ember látványa nálunk is beindítja a stresszre adott biológiai választ, azaz elszabadul bennünk a kortizol nevű hormon. Különösen akkor, ha egy hozzánk közel álló ember stresszel.  

Kísérletükben a pszichológusok egy matekteszttel és interjúkkal paráztatták a részvevőket, elég sikeresen: a kísérleti személyek 95 százaléka élte meg stressztelinek a helyzetet. Miközben a kísérleti csoport tagjai aktívan feszengtek, partnereik és ismeretlen emberek figyelték őket csendesen. Partnereik szenvedését nézve az emberek 40 százaléka élte meg maga is stresszesnek a helyzetet, idegenek esetén pedig 10 százalékuk feszült be. Amikor a megfigyelés egy üvegfalon keresztül történt, akkor a passzív fél az esetek 30 százalékában, míg ha videón keresztül, akkor 24 százalékban vette át a kísérleti személy hangulatát. 

A kísérlet egyik izgalmas tanulsága, hogy a férfiak és a nők ugyanolyan arányban vették át a másik érzelmi állapotát, tehát az empatikus nő imidzs ebben a helyzetben nem volt tetten érhető. A másik pedig nyilván az, hogy stresszes környezetben az ember maga is hajlamosabb kikészülni. Különösen, ha tartós stressznek van kitéve. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta