#ÉLETEM

Sósra édes: ez a tökéletes kombináció a betegségekhez

2014. február 28., péntek 14:12

A túlzott só- és cukorbevitel káros hatásairól már mindenki hallott, ám a Shape egyik cikke alapján kiderült, végül az édesszájúak húzták ki a lúzer kártyát. Mert az egy dolog, hogy a sós ételek függőséget okoznak, de ha cukrot is tömünk mellé, akkor az nem csak alanyi jogon rombolja a szervezetet, de még az előbbi káros hatásait is fokozza.

Hiába dobja ki a sószórót

A túlzott sófogyasztással kapcsolatos legnagyobb aggodalom mindig a magas vérnyomás kialakulása, amely évente rengeteg ember életét követeli. Pedig a rengeteg só nem csak a szívet és az érrendszert károsítja, ráadásul még mindig totális káosz van a fejekben azzal kapcsolatban, hol csúszunk el.

Egyes felmérések szerint egy átlagember sóbevitelének akár 75 százaléka származhat a tartósított, félkész vagy gyorsételekből, míg az otthoni sózás mindössze 6 százalékot tesz hozzá mindehhez. Így aztán hiába főzünk sótlanul, sokra nem megyünk vele. A tapasztalatok ráadásul azt mutatják, hogy az egyes ételek sótartalmának folyamatos ellenőrzése (ami a kalóriaszámláláshoz hasonlít) nem túl hatékony stratégia.

Könnyű rákattanni

„A magas sótartalmú ételek stimulálják az agy élvezetért felelős részét, és ez akár függőséghez is vezethet. A szervezetben felszabaduló – jutalmazásért felelős – ópiátok hatására egyre több sót kívánunk meg, egyre nehezebben állunk ellen a csábításnak. Ráadásul a sós ételek gyakran kifejezetten kalóriadúsak is, így még hízunk is" – mondja Barcza Zsuzsanna dietetikus.

A cukor ezernyi helyen támad

Gyakran hallunk a cukor rövid- és hosszú távú káros hatásairól (előbbi a hízás, utóbbi a cukorbetegség), ám a két végleten kívül is számos módon rombolja a szervezetünket.

Amellett, hogy az egyik legjelentősebb kalóriaforrás, ami túlzott mennyiségben hízáshoz vezet, a sok cukor felgyorsítja a sejtöregedést, serkenti a gyulladásos folyamatokat, és számos krónikus betegség kialakulásában szerepet játszik. Emellett még az agyunkra is rossz hatással van, például korlátozza a BDNF nevű vegyület termelődését, ami a tanulási folyamatokban, a gondolkodásban és a hosszú távú memória működésében játszik szerepet.

Csontritkulás minden szinten

„Nagyobb mennyiségű cukor elfogyasztásának hatására fokozódik a szervezetből kikerülő kalcium mennyisége, amivel nem tud egyensúlyt tartani a kalciumbeépülési folyamat, így hosszabb távon a csontritkulás gyorsulásával számolhatunk. A cukorfogyasztás nagyobb kalciumvesztést okozhat azoknál, akiknek korábban kalcium-oxalátból álló vesekövük volt. A megfigyelések szerint a cukor kalcium-anyagcserére kifejtett hatása részben genetikailag meghatározott, így elképzelhető, hogy a csontritkulásos betegek az átlagnál érzékenyebbek a finomított cukorra" - figyelmeztet Barcza Zsuzsanna dietetikus. "A nagy mennyiségű cukor befolyásolhatja a mellékvesekéreg hormontermelő folyamatát is, megnövelve bizonyos kortizonszerű hormonok mennyiségét a vérben. E hormonok fontos biológiai szerepet töltenek be, túl nagy mennyiségben azonban közismerten csontritkulást okoznak.”

A végső csapás

Bár sokan nem tudnak róla, a cukorfogyasztás a szervezet sóháztartását is befolyásolja. A vércukorszint szabályozásáért felelős inzulinnak ugyanis van egy kevésbé ismert hatása is: a veséket arra ösztönzi, hogy visszatartsák a sót a szervezetben. Ha tehát valaki magas szénhidráttartalmú ételeket fogyaszt, a folyamatosan magas inzulinszint újra és újra arra utasítja a veséket, hogy ne ürítsék ki a sót, így a napi étkezéssel bejutó mennyiség már felesleget jelent. Borul az egyensúly, és hosszú távon garantált a megemelkedett vérnyomás.

Mennyit ehetünk?

Ideális sóbevitel: A WHO által ajánlott maximális bevitel napi 4-5 gramm só, ami egy teáskanálnyi mennyiség. Érdemes mindinkább kerülni a túlfinomított, tartósított élelmiszereket, gyorsételeket, hiszen akár már a nyersanyagokban található Na is elegendő lenne a szervezet számára, az ételeket sózás helyett friss fűszernövényekkel célszerű ízesíteni. (a vasfű pl. enyhén sós ízt eredményez.) 

Ideális cukorbevitel: Ilyen nincs. Célszerű minél kevesebbet fogyasztani, mert nem cukorra, hanem szénhidrátokra van szüksége a szervezetnek. Átlagos életvitel mellett a napi energiabevitelünk kb. 55%-át célszerű, ha ezek fedezik. Ha kalóriát is akarunk spórolni, akkor érdemes előnyben részesíteni a természetes cukorpótlókat (eritrit, xilit), ám ezeket sem szabad túlhasználni, mivel a túlzottan édes ízhatás könnyen megszokható, így azokból az ételekből is nagyobb mennyiséget kívánunk, amelyek természetes cukrot tartalmaznak. A legjobb, ha megpróbáljuk élvezni az élelmiszerek, ételek természetes ízét.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta